Στην κυβέρνηση δεν αγωνιούν για την κοινοβουλευτική συνοχή

Αλλά όποιος διαφωνεί με τον κόφτη…

Γράφει ο Πολιτικός

Έντονες διεργασίες συντελούνται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται να αγωνιά για τις τελικές αποφάσεις του Eurogroup σε σχέση πάντα με τα μέτρα που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές.

Μεταξύ των βουλευτών του κεντρικού κυβερνητικού κόμματος αναπτύσσονται προβληματισμοί ακόμη και για τον κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης καθώς σ’ αυτόν θα περιγράφονται τα μέτρα που θεωρητικώς θα εφαρμοστούν σε περίπτωση απόκλισης από τους

δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018.

Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι η νομοθέτηση θα αφορά μόνο την επέκταση του μηχανισμού προσαρμογής για ένα χρόνο καθώς δεν θα αναφέρεται πουθενά ότι τα μέτρα που περιγράφονται θα ισχύσουν από κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία κι έπειτα. Όπως και να έχει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν την ολοκλήρωση του Eurogroup για να ζητήσουν αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας προκειμένου να ενημερωθούν από το οικονομικό επιτελείο για τις εξελίξεις.

Στην κυβέρνηση δεν αγωνιούν για τις αντιδράσεις των βουλευτών και θεωρούν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι απολύτως συμπαγής. Όμως την ίδια ώρα κυβερνητικά και όχι μόνο στελέχη επισημαίνουν ότι εάν κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιφυλάξεις στο να συναινέσει στη νομοθέτηση του κόφτη τότε θα πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του. «Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν ακριβώς όταν μπήκαν στις εκλογικές λίστες τι θα ακολουθήσει. Κανείς δεν δικαιούται να λέει ότι δεν ήξερε» αναφέρει έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος θυμίζοντας πως όλοι οι βουλευτές δεσμεύτηκαν πριν από τις εκλογές για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Σημειωτέον πως η πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου προς τους δανειστές αφορά την επέκταση του κόφτη μόνο για ένα χρόνο για να μην υπερβεί «στην απίθανη περίπτωση της εφαρμογής του» τη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, εάν υποθετικά ισχύσει από το Σεπτέμβριο του 2018 η λήξη του θα συμπέσει και με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας ένα χρόνο μετά.

The post Στην κυβέρνηση δεν αγωνιούν για την κοινοβουλευτική συνοχή appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα