Ρουκέτες

Δηµήτρης Μητρόπουλος
[Αγιογραφίες] από τα ΝΕΑ

ΜΕ την άδεια ενός άλλου Παναγιωτόπουλου, του σκηνοθέτη, η πολιτική είναι σαν «τα χρώματα της ίριδας». Είναι πολύ κρίσιμο να αλλάζεις αποχρώσεις στο φως της επικαιρότητας.

ΤΟ φανερώνει η περίπτωση του Παναγιωτόπουλου που είναι υπουργός Αμυνας. Το 2004, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, όταν ήταν στο Εργασίας δοξάστηκε ως «κόκκινος Πάνος». Γιατί; Διότι δανειζόταν περίπου τη ρητορική των συνδικάτων, δίνοντας ακόμη και ιδεολογικούς τόνους στη μετάλλαξη της λαϊκής Δεξιάς σε ρεύμα

εντός ΝΔ. Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Παναγιωτόπουλος μετεξελίχθηκε σε «γαλάζιο Πάνο». Εδινε νυχθημερόν τη μάχη για την παράταξη στη Βουλή ή στα τηλεπαράθυρα. Ο κομματικός αυτός πατριωτισμός επέτρεψε την επανεκλογή του στη Β’ Αθηνών στις δύσκολες για τη ΝΔ εκλογές του 2009.

ΜΕΤΑ την εκλογή Σαμαρά στην προεδρία της ΝΔ, ο Παναγιωτόπουλος ανέλαβε εκπρόσωπος της ΝΔ. Ως παλιά καραβάνα, βοήθησε στο ξεκίνημα, ήταν όμως λίγο «άχρωμος Πάνος» και τελικά μετακινήθηκε στον τομέα Εξωτερικών όπου είχε μια γαλλικού τύπου «συγκατοίκηση» με τον αντιπρόεδρο Αβραμόπουλο. Ο Παναγιωτόπουλος δικαιώθηκε εκ των υστέρων καθώς ο αντικαταστάτης του Γιάννης Μιχελάκης θεωρήθηκε ακόμη πιο άχρωμος. Είναι ο μόνος από την ομάδα της Συγγρού που δεν έχει βρει σχέση στο ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Σαμαρά. Ακόμη όμως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δεν έχει, ως ασπρομάλλης, ιδιαίτερο χρώμα.

Ο Πάνος όμως πάει για άλλα. Υπουργός Αμυνας – με τον Μητσάρα Αβραμόπουλο στο Εξωτερικών -, έχει πλέον το πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο που πάντα πίστευε ότι του ταίριαζε. Ξεκίνησε ως «γαλανόλευκος Πάνος», θέλοντας να κρατήσει τη χώρα θωρακισμένη στη φάση της κρίσης. Και άνοιξε περπατησιά στα εξωτερικά με εμφανίσεις και ταξίδια, όπως πρόσφατα στο Ισραήλ. Το χρώμα του όμως αλλάζει. Γίνεται σιγά σιγά «μελανόχρωμος Πάνος». Αυτό οφείλεται στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων που ο υπουργός Αμυνας τα φύλαγε ως Θερμοπύλες – μέχρι τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια επιστράτευσε κομψά σε μια ορκωμοσία δοκίμων. Καθώς όμως τα μαχαίρια έρχονται, ο Πάνος κατάλαβε ότι πρέπει να ιδεολογικοποιήσει το θέμα. Οπότε πέταξε μια κουβέντα στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω άλλων πραγμάτων που είπε: «Ο γερμανός κατακτητής, όταν πάτησε το πόδι του στη χώρα, το πρώτο που φρόντισε να κάνει ήταν να διαλύσει τις Ενοπλες Δυνάμεις γιατί ακριβώς αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής οντότητας και κυριαρχίας».

ΕΠΑΡΚΕΙΑ σε πυρομαχικά έχουμε δεν έχουμε. Αλλά η ρουκέτα του Πάνου δεν πέρασε πουθενά απαρατήρητη. Δεν έχει τόσο διαπραγματευτικό όσο πολιτικό χαρακτήρα. Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει δεχθεί ενστόλους επί ενστόλων στο γραφείο του. Το πετσόκομμα των ειδικών μισθολογίων, που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις συντάξεις, είναι, όπως εξηγεί ευγενικά ο υπουργός Οικονομικών, λιγότερο ή περισσότερο δεδομένο. Ο Παναγιωτόπουλος είναι όμως αναγκασμένος να εκφράσει την οργή του ακροατηρίου αυτού που δεν είναι ευκατ

Keywords
Τυχαία Θέματα