Ζήνων: Κύπρος-Ελλάδα έχουν καλές σχέσεις με αραβικές χώρες

Κύπρος και Ελλάδα, ανέκαθεν είχαν καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες και με το Ισραήλ και αυτοί οι διαχρονικοί δεσμοί έχουν δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία έχει συμβάλει στη διαμόρφωση τριμερών συνεργασιών δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης, Αλέξανδρος Ζήνων.

Ο κ. Ζήνων, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα, ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση στο Σπίτι της Κύπρου

στην Αθήνα και συγκεκριμένα ανέπτυξε το θέμα : «Ο στρατηγικός ρόλος Κύπρου και Ελλάδος μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Σπίτι της Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ είπε ότι «σήμερα, αξιοποιώντας σταθερούς παράγοντες, κυρίως γεωγραφικούς, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τις τρέχουσες εξελίξεις και συγκυρίες, που διαμορφώθηκαν στην περιοχή, καθώς και τη σημαντική σταθερά του παράγοντα της ενέργειας, έχουν αναπτυχθεί πέντε τριμερείς συνεργασίες, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη».

Πρόσθεσε ότι «στις συνεργασίες αυτές, η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι πάντοτε οι σταθεροί παράγοντες και σταθερός κορμός είναι τα θέματα ασφάλειας, αντιμετώπισης τρομοκρατίας και ενέργειας».

Από εκεί και πέρα, είπε ο κ. Ζήνων, «κάθε μηχανισμός συνεργασίας διαφοροποιείται ανάλογα με τα προβλήματα, τα ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητες της κάθε τρίτης συμμετέχουσας χώρας, συμπεριλαμβάνοντας, κατά περίπτωση, τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων».

Τέτοια θέματα είναι η εμπορική ναυτιλία και οι θαλάσσιες μεταφορές, η αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, οι τηλεπικοινωνίες, η τουριστική ανάπτυξη, η προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, η εκπαίδευση, η υγείας, και πολλά άλλα.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ είπε ότι «Ελλάδα και Κύπρος έχουν καθιερωθεί ως αξιόπιστοι και προνομιακοί συνομιλητές με τις χώρες αυτές και η φωνή μας έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, στα πλαίσια διαφόρων διεθνών οργανισμών, ιδιαίτερα της ΕΕ».

Επιπροσθέτως, «μέσω αυτών των συνεργασιών έχει ενδυναμωθεί και η αξιοπιστία μας προς χώρες που έχουν άμεσα ενδιαφέροντα και συμφέροντα στην περιοχή, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.ΠΑ. και τη Ρωσία και έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες προώθησης των δικών μας εθνικών συμφερόντων», ανέφερε ο κ. Ζήνων.

Είπε ότι «συμπερασματικά, αυτές οι συνεργασίες, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων χωρών της περιοχής και μας δίνουν ευκαιρίες τις οποίες προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε, κατά τον καλύτερο τρόπο».

Στην ομιλία του ο κ,. Ζήνων είπε ότι οι συνεργασίες αυτές «είναι ένα εγχείρημα φιλόδοξο, μακράς πνοής και κάποια στιγμή, αυτές οι τριμερείς συνεργασίες μπορούν να καταστούν τετραμερείς, πενταμερείς και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας στην περιοχή».

«Η σοβαρότητα και το διακύβευμα των προβλημάτων και η ανάγκη για σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή μας επιβάλλει να συνεργαστούμε μεθοδικά και συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση», είτε τέλος ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ στην παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, Τέρενς-Νικολάου Κουίκ και μελών του διπλωματικού σώματος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα