Τσίπρας σε Ερντογάν: Παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου

Στην ιστορική επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα την Πέμπτη (7/12), ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε δημόσια και ενώπιον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι στην Κύπρο πριν από 43 χρόνια έγινε μια παράνομη εισβολή και κατοχή.

«Στο Κυπριακό, είμαι 43 χρονών και αυτό το θέμα 43 χρόνια

μένει ανοιχτό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει ακολούθως «δεν πρέπει όμως αγαπητέ μου φίλε να ξεχνάμε ότι, αυτό το θέμα υπάρχει ανοιχτό διότι πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου».

Όταν ο Τούρκος Πρόεδρος έλαβε τον λόγο, και απάντησε για το συγκεκριμένο ζήτημα δήλωσε απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό:

«Προφανώς ο κ. Τσίπρας λόγω του νεαρού της ηλικίας του εξανίσταται για τη συνέχιση του προβλήματος. Εγώ έχω συνηθίσει. Αλλά, αναζητώντας τη λύση βλέπω ότι η πείρα αποκόμισα από την ενασχόληση μου με αυτή τη διαδικασία είναι πολύτιμη και μπορώ με μεγάλη άνεση να παρέχω τις σχετικέ πληροφορίες και τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να φτάσουμε ταχύτερα στην επίλυση αυτού του ζητήματος. Λέγεται ότι η Τουρκία διαθέτει στρατό όπως εξάλλου και η Ελλάδα. Αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο διότι θα υπήρχε μια συμφωνία στον αριθμό των στρατευμάτων που εδρεύουν στο νησί», είπε ο κ. Ερντογάν και συμπλήρωσε:

«Πάντως η Ε/κ πλευρά έχει κάνει το στραβοπάτημα και φτάσαμε σ' αυτό το σημείο».

Ο κ. Ερντογάν στην πρώτη του τοποθέτηση για το Κυπριακό δήλωσε:

«Είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις. Θέλουμε μια διαρκή και βιώσιμη λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα της τελευταίας στιγμής που μπορούν να θεωρηθούν υπεκφυγές ώστε να μην καταλήξουμε κάπου».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σχέδιο Ανάν υπενθυμίζοντας τη θετική στάση των Τ/κ στο σχέδιο Ανάν σε αντίθεση με τους Ε/κ οι οποίοι το απέρριψαν κατά 70%, όπως δήλωσε η οποία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να παίξει και το παιγνίδι επίρριψης των ευθυνών στο Κυπριακό, δηλώνοντας ότι από τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις πρόσφατες συνομιλίες στον Κραν Μοντανά αποχώρησε η Ε/κ πλευρά.

Προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια.

«Η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ», υπογράμμισε.

«Παρεξήγηση» η διαφωνία για τη Λωζάνη

Η συγκεκριμένη επίσκεψη έγινε στη σκιά των δηλώσεων αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ως εκ τούτου, στις επαφές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα ομόλογο του αλλά και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό οι συζητήσεις περιστράφηκαν αρκετά γύρω από το εν λόγω ζήτημα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ακόμη και δημόσιες αντιπαραθέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο, δήλωσε ότι τελικά αυτό που έχει καταλάβει από τα όσα ειπώθηκαν κατά τις διμερείς επαφές είναι ότι η δεν αμφισβητείται τελικώς η Συνθήκη ούτε η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη συνδέοντας το με την Συνθήκη της Λωζάνης η οποία όπως ανέφερε με νόημα υπογράφθηκε από δέκα χώρες.

«Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν πρόνοιες μόνο για το αιγαίο; Όχι και για τις μειονότητες;», διερωτήθηκε για να αναφερθεί ακολούθως στον τρόπο που εκλέγεται ο Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη σε αντιδιαστολή με τον διορισμό του αρχιμουφτή στην Θράκη.

Ακόμα, ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως «δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας» και υποστήριξε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στην Δυτική Θράκη».

Για τα Ιεροσόλυμα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε και στο θέμα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Θέλω να αναφερθώ στη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες που μιλούν για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η Ιερουσαλήμ είναι πνευματικό κέντρο των τριών μεγάλων μονοθειστικών θρησκειών», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ειρηνευτική διαδικασία για λύση δυο κρατών όπως προβλέπει ο ΟΗΕ.

«Η απόφαση για αναγνώριση είναι μια απόφαση που δεν συμβάλει στην ειρήνη σε μια περιοχή εύθραυστη» ανέφερε.

Για τους τούρκους πραξικοπηματίες στην Ελλάδα

«Στο θέμα της τρομοκρατίας κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες. Ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι θέμα που γνωρίζει καλά η Ελλάδα» επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε πως «αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα στο θέμα αυτό».

Σημείωσε ακόμα ο Τούρκος Πρόεδρος πως «οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι μία χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια και ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα αυτό».

Ο Αλέξης Τσίπρας για το ίδιο θέμα δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν στηρίζει του πραξικοπηματίες όμως είναι χώρα που γέννησε την Δημοκρατία και ότι υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση των εξουσιών.

«Οι δικαστικές αποφάσεις γίνονται σεβαστές από όλους μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά

Keywords
Τυχαία Θέματα