Υπόθεση μετατροπής μετοχών της Λαϊκής σε δάνειο της Focus

Άκρως ενδιαφέροντα κρίνονται τα όσα ανέφερε, στην εφημερίδα "η Σημερινή" και τη Νάνσια Παλάλα, ο ο διαχειριστής της Λαϊκής Τράπεζας και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου, την περίοδο της μετατροπής του δανείου 217 εκατομμυρίων δολαρίων της Focus, σε μετοχές της ναυτιλιακής εταιρείας Newlead. Ο Κρις Παύλου επικαλούμενος τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου, ανέφερε:

«Υπόθεση με δάνειο της Focus

και μετατροπή του σε μετοχικό κεφάλαιο της Newlead δεν πέρασε ούτε από το διοικητικό συμβούλιο της Λαϊκής, τότε, ούτε από την Επιτροπή Ελέγχου της τράπεζας. Εκείνο που είναι δυνατόν να συνέβη, είναι αν υπήρχε πρόνοια στη συμφωνία για το δάνειο της Focus, για μετατροπή του σε μετοχικό κεφάλαιο σε κατοπινό στάδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε έγγραφο της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το οποίο παρουσίασε η "Σημερινή" το περασμένο Σάββατο, φαίνεται ότι λίγες εβδομάδες προτού η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίσει τη στήριξη της Λαϊκής με δύο σχεδόν δισεκατομμύρια ευρώ, η τράπεζα υπέστη ζημιά 217 εκατομμυρίων δολαρίων, λόγω λανθασμένων χειρισμών.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο:

- Η Λαϊκή αποφάσισε να μετατρέψει δάνειο της Focus, του Μιχάλη Ζολώτα, σε μετοχικό κεφάλαιο σε μίαν από τις εταιρείες του, τη ναυτιλιακή Νewlead Holdings, χωρίς να ζητήσει εγγυήσεις ή συμμετοχή στην εταιρεία αυτή.

Ο τότε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Μιχάλης Σαρρής ανέφερε επίσης στη Σημερινή ότι δεν έχει υπόψη του τέτοια απόφαση.

«Η υπόθεση πάει πολύ πιο πίσω και συγκεκριμένα στο 2009 κι αρχίζει με την έκδοση ενός αξιογράφου, το οποίο μετατράπηκε μετά σε μετοχές. Το δάνειο της Focus ισχύει ακόμα και σήμερα. Η υπόθεση θα πρέπει να πάει στη Νομική Υπηρεσία για διερεύνηση. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει, σε σχέση με όσα συνέβαιναν στη Λαϊκή Τράπεζα», τόνισε.

Ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων απέστειλε επιστολές προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, με βιντεοσκοπημένο μέρος της τηλεοπτικής συζήτησης στην εκπομπή του «Σίγμα» «Πρωτοσέλιδο», η οποία αναφερόταν στο δάνειο της εταιρείας Focus.

Στην επιστολή προς τον Αρχηγό, ο Σύνδεσμος εφιστά την προσοχή του στο περιεχόμενο των αποκαλύψεων που έγιναν στο "Πρωτοσέλιδο".

«Οι αποκαλύψεις θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμες στους ανακριτές που ασχολούνται με την κατάρρευση της Λαϊκής και γενικά της κυπριακής οικονομίας. Θα ενισχύσει, επίσης, και τη στοιχειοθέτηση πιθανών ποινικών αδικημάτων σχετικά με τις χορηγίες των κομμάτων από τη Focus», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα