Ο «θαυματοποιός» Κύπρος Νικολαΐδης στη Guardian

Εκτενές αφιέρωμα στον καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη και στην ανάπτυξη τεχνικής για την αντιμετώπιση της λεγόμενης Γενετήσιας Διαφραγματικής Ρήξης, μιας δυνητικά θανάσιμης ανωμαλίας στην ανάπτυξη του εμβρύου, φιλοξένησε προ ημερών η εφημερίδα Guardian.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τον διακεκριμένο Κύπριο καθηγητή εμβρυϊκής ιατρικής ως «θαυματοποιό» του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας NHS, το οποίο υπηρετεί επί σχεδόν 40 χρόνια.

Η

συγκεκριμένη ασθένεια είναι σπάνια, καθώς επηρεάζει ένα στα 4.000 αγέννητα βρέφη. Το πρόβλημα έγκειται στην ανάπτυξη μίας τρύπας στο διάφραγμά τους, από την οποία όργανα όπως το στομάχι ή το ήπαρ μπορούν να περάσουν στη θωρακική χώρα συνθλίβοντας τους πνεύμονες και μην επιτρέποντας στο βρέφος να αναπνεύσει μετά τη γέννηση.

Η εφημερίδα παρακολουθεί την πραγματοποίηση της ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο επέμβασης που ανέπτυξε ο Κύπριος καθηγητής, με την ονομασία «εμβρυοσκοπική έμφραξη τραχείας», στο νοσοκομείο King’s College του Λονδίνου. Το 1/3 των περιπτώσεων που αφορούν CDH θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη επέμβαση.

Η επέμβαση συνίσταται στην εισαγωγή ενός μικροσκοπικού λάτεξ μπαλονιού μέσω του τοιχώματος της μήτρας της εγκύου στο στόμα του εμβρύου και την τοποθέτησή του στην τραχεία αυτού.

Στη συνέχεια το μπαλονάκι φουσκώνεται μέχρι να «σφηνωθεί» στην τραχεία. Με τον τρόπο αυτό υποχρεώνει υγρό που διαφορετικά θα έφευγε μέσω του στόματος του εμβρύου να συσσωρευθεί στους πνεύμονές του, με αποτέλεσμα την επέκταση και ανάπτυξή τους.

Το μπαλονάκι στη συνέχεια αφαιρείται, στις 35 εβδομάδες της κύησης. Ο καθηγητής Νικολαΐδης εκτιμά ότι η τεχνική αυτή αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του βρέφους με CDH από 15-20% σε 50%.

Αφού περιγράφει στη δημοσιογράφο της εφημερίδας κάθε βήμα της επέμβασης, ενώ την πραγματοποιεί σε μία έγκυο της οποίας το αγέννητο βρέφος έχει αναπτύξει CDH, ο Κύπρος Νικολαΐδης τονίζει ότι το παν είναι η έρευνα, χωρίς την οποία δεν υπάρχει πρόοδος.

Αφού το δημοσίευμα παραθέτει και άλλες πρωτοποριακές μεθόδους που έχει αναπτύξει ο Κύπριος επιστήμονας, μιλώντας επί προσωπικού ο καθηγητής Νικολαΐδης λέει ότι στις περιπτώσεις που βρέφη δεν τα καταφέρνουν και τελικά πεθαίνουν προφανώς ο ίδιος αισθάνεται πολύ άσχημα. «Δένεσαι πολύ με τους ασθενείς.

Άλλες φορές προσπαθείς να καταλάβεις αν έχεις κάνει κάτι λάθος ή αν υπάρχει κάτι που πρέπει να αλλάξεις για να βελτιώσεις την τεχνική. Και ναι, άλλες φορές γίνεσαι ο στόχος του θυμού τους, διότι αν σε βλέπουν ως θαυματοποιό όταν τα πράγματα δεν καταλήγουν καλώς, τότε δε σε αντιμετωπίζουν ως έναν κανονικό γιατρό που προσπάθησε. Μπορεί να γίνεις το αντίθετο του θαυματοποιού. Μπορεί να γίνεις ο διάβολος».

Παρά τα άγχη όλων αυτών των δεκαετιών, ο Κύπρος Νικολαΐδης δηλώνει ότι δεν μετανιώνει. «Συνολικά έχει υπάρξει ένα φανταστικό ταξίδι. Δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή στη ζωή από μια γυναίκα που έρχεται να σου δείξει το μωρό της και που στέλνει φωτογραφίες για να πει ‘ευχαριστώ. Αυτή είναι η απόλυτη ανταμοιβή», δηλώνει ο Κύπριος επιστήμονας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα