Υποστελεχωμένα τα κέντρα για ανήλικους ναρκομανείς

Την ανάγκη δημιουργίας προσβάσιμων κέντρων στήριξης για ανήλικους χρήστες ναρκωτικών στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, δεδομένων των αυξημένων περιστατικών που παρατηρούνται και της παραβίασης των δικαιωμάτων της συγκεκριμένης ομάδας, συζήτησε εκ νέου σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι η Επιτροπή έχει εντοπίσει αρκετές αδυναμίες σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο, τον συντονισμό και την ολοκλήρωση των θεραπευτικών προγραμμάτων από παιδιά μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαρτησιογόνων

ουσιών και ως εκ τούτου καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να εγκύψουν στο θέμα.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι διαφάνηκε ότι όντως υπάρχει κενό σε ό,τι αφορά το δικαίωμα πρόσβασης αυτών των παιδιών, ειδικά για την επαρχία Λάρνακας. «Αναμένουμε ότι το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, ένεκα της προκήρυξης του, θα ορίσει φορέα και στην επαρχία Λάρνακας με την ίδια ακριβώς διαδικασία όπως ορίστηκε και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου», ανέφερε.

«Έστω και ένα περιστατικό να υπάρχει στην κάθε επαρχία, οφείλουμε να έχουμε τις κατάλληλες υποδομές για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά όταν και εφόσον το χρειάζονται», δήλωσε.

Είπε, ακόμη, ότι θα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους Δήμους της επαρχίας Λάρνακας για εμπλοκή και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χαιρέτισε, τέλος, την αυριανή σύσκεψη του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δημιουργία ξενώνα για ανήλικους χρήστες οι οποίοι προέρχονται από ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον.

Από την πλευρά της, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά δήλωσε ότι μέσα από τη συζήτηση και ενημέρωση της Επιτροπής, προκύπτει μια απογοητευτική κατάσταση σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο, όπως είπε, παρουσίασε στοιχεία τα οποία προκύπτουν από καταγραφή των ωρών που αφιερώνουν οι καθηγητές συμβουλευτικής αγωγής και όχι από τον αριθμό των παιδιών που αποτείνονται για στήριξη.

«Καλό είναι να γίνεται αυτή η αξιολόγηση, γιατί καταδεικνύει ακριβώς ότι είναι υποστελεχωμένες αυτές οι υπηρεσίες και θα πρέπει να διατεθούν και περισσότεροι πόροι και ανθρώπινοι αλλά και οικονομικοί για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το θέμα, όμως, για εμάς, σημασία έχει πόσα παιδιά βρίσκονται σε αυτό το φάσμα», είπε.

Και πρόσθεσε πως με βάση στατιστικά στοιχεία από τις σχολικές χρονιές 2011-2016, η τάση είναι αυξητική, υποδεικνύοντας ωστόσο την ίδια στιγμή πως αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί και από τη θετική του πλευρά, ότι δηλαδή η τάση αυτή οφείλεται στο ότι τα παιδιά δεν διστάζουν πλέον να μιλούν.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου έχει καταθέσει πως η κατάσταση είναι σταθερή και αντιμετωπίζεται με τα διάφορα προγράμματα.

Πρόσθεσε, τέλος, πως όντως υπάρχει κενό στην επαρχία Λάρνακας, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Πόλη Χρυσοχούς στην επαρχία Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα