Υπάρχουν προοπτικές, αλλά όχι εγγυημένη επιτυχία

Με «δεμένα τα χέρια» ο Μπαράκ Ομπάμα στις συναντήσεις του με Παυλόπουλο και Τσίπρα
Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι υπάρχει πιθανότητα σήμερα να λυθεί το Κυπριακό. Τόνισε ότι θα δημιουργήσει οικονομικές ευκαιρίες. Όχι σε λύση συνομοσπονδιακής μορφής, με στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις, από τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με ένα «καλησπέρα» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, ένα ακόμη κατά τη διάρκεια

του γεύματος που παρέθεσε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος και με χαμόγελο στα χείλη ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε με την παρουσία του στην Αθήνα τις εντυπώσεις του κοινού. Αλλά ώς εκεί.

Η παρουσία του στην ελληνική πρωτεύουσα μετά την ήττα της Κλίντον στις αμερικανικές εκλογές είχε ιδιαίτερα αποδυναμωμένο πολιτικό χαρακτήρα. Οι αναφορές του στο Κυπριακό ήταν πολύ προσεκτικές, χωρίς να μπαίνει στην ουσία της αμερικανικής παρουσίας στη λύση του γόρδιου δεσμού.

Από όσα ανέφερε ο Αμερικανός απερχόμενος Πρόεδρος ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι οι προοπτικές για δίκαιη και συνολική μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση είναι καλύτερες από ποτέ. Παράλληλα όμως είπε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εγγυημένη επιτυχία, όμως υπάρχει πιθανότητα σήμερα να λύσουμε πρόβλημα που χρονίζει επί δεκαετίες».

Ο κ. Ομπάμα ανέφερε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε τόσο με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο από μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, μια λύση που θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και θα δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Κύπρο».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε, ανάμεσα σε άλλα, ότι αυτή η λύση είναι δυνατή, θα ήταν και ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς τον κόσμο για το τι μπορεί να πετύχει η διπλωματία και οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν ενδεχόμενη συμφωνία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, λέγοντας ότι η χώρα του πιστεύει ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία, και με τη δική τους συνεργασία, θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ξεκάθαρες «κόκκινες» γραμμές
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας χαρακτήρισε το Κυπριακό ως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα. Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ταχείας επίλυσης και της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, όμως αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο.

Όπως επεσήμανε, «αυτή η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν αποδεχόμαστε λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, ούτε επίσης στρατεύματα κατοχής, ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις».
Θα ήθελα να καταστεί σαφές, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, ότι αν δεχόμασταν οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού αντίθετη με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, θα δημιουργούσαμε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για όλες τις χώρες της ΕΕ, και βεβαίως ένα προηγούμενο που δεν θα σεβόταν την έννοια της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ.

Στην ίδια γραμμή και ο Τσίπρας
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν με τον κ. Ομπάμα για το Κυπριακό, για την ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. «Στο πλαίσιο αυτό», είπε, «εκφράσαμε τη στήριξή μας στις εξαιρετικά κρίσιμες και σημαντικές δικοινοτικές συνομιλίες που διεξάγονται».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι συνομιλίες αυτές φέρνουν την ελπίδα, αλλά απαιτούν και εξαιρετική προσοχή στην κρίσιμη φάση που βρίσκονται, καθώς καίρια ζητήματα παραμένουν ανοικτά. «Ο στόχος μας είναι η λύση αυτή να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού και να συνεισφέρει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στο νησί».

Ανάμεσα σε άλλα υπήρξαν τρεις σημαντικές αναφορές από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας:
1. Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής.
2. Αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση των αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.
3. Προάσπιση του διεθνούς δικαίου και των περιφερειακών συμβάσεων, δίχως απειλή πολέμου από την Τουρκία.

Ούτε «διαθήκη μετάνοιας» η επίσκεψη Ομπάμα
Στην Τουρκία η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα δεν ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης στα ΜΜΕ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ περιορίζονταν στον σχολιασμό ότι ο Ομπάμα επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη και τελευταία φορά.

Ο σχολιαστής και παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV Ογούζ Χάκσεβερ, που διδάσκει στο οικονομικό πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ για την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, λέει ότι οι ΗΠΑ δεν στήριξαν αρκετά την Ελλάδα στην οικονομική κρίση και προσθέτει:

«Πρώτα η οικονομική κρίση και στη συνέχεια το θέμα των προσφύγων. Η διοίκηση Ομπάμα και ο ίδιος, στις δύσκολες μέρες της, δεν μπορούσαν -παρά την ΕΕ- να κάνουν κάτι για την Ελλάδα; Τουλάχιστον να δώσουν κάποια θερμά μηνύματα που θα έμεναν στις μνήμες ακόμη και μέχρι σήμερα; Η επίσκεψη αυτή, που σχεδιάστηκε με την προσμονή της εκλογής της Κλίντον, θα μπορούσε να ήταν διαθήκη μετάνοιας.

Στην παρούσα όμως κατάσταση, η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα θα είναι άνευ ουσίας συμβολισμού, μια πρόχειρη επίσκεψη προσφυγικών κέντρων. Μια επίσκεψη που θα χαθεί στη διάσταση του κοσμικού γεγονότος. Μια επίσκεψη που είναι αμφίβολο αν θα παραμείνει στις μνήμες».
Στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία του στην Ευρώπη, ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν περιέλαβε την Τουρκία.

Μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον Ερντογάν
Ως μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και πίεσης για διαλλακτική στάση στο Κυπριακό, χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Αμερικανού απερχόμενου Προέδρου ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Χάρης Παπασωτηρίου, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προσθέτει ότι «επειδή ο Ομπάμα είναι πολύ δημοφιλής στην Ευρώπη, ιδίως μετά την εκλογή Τραμπ, ενδέχεται η επίσκεψή του να επηρεάσει τουλάχιστον τμήματα της κοινής γνώμης, αν όχι άμεσα τις κυβερνήσεις».

Μάχες Αστυνομίας και διαδηλωτών
Η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, η οποία συμπίπτει με την επέτειο του Πολυτεχνείου, έφερε ένταση στο κέντρο της Αθήνας, καθώς οι διαδηλωτές του ΚΚΕ, αριστεριστές και αντιεξουσιαστές απωθήθηκαν με χημικά από την Αστυνομία, όταν προσέγγισαν τον φραγμό με τις κλούβες της Αστυνομίας που είχε κλείσει όλο το κέντρο.

Με χημικά απώθησε η Αστυνομία τους διαδηλωτές τόσο στη Σταδίου, όσο και στην Πανεπιστημίου. Παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. πως ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα, απαγορεύονται όλες οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, το ΠΑΜΕ δεν ακύρωσε το κάλεσμά του, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου «μυρίζει αίμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα