«Προσπάθεια, η άρση της παρανομίας»

Πρώτα εδαφικό στην Ελβετία, μετά διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμούντα και ακολούθως η πολυμερής
Η Άγκυρα επιθυμεί μια λύση, η οποία θα περιλαμβάνει εκ περιτροπής προεδρία και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της κατοχικής χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ

Μεταξύ Ελβετίας και διεθνούς διάσκεψης θα λάβουν χώρα κι άλλες διαπραγματεύσεις, επί των εκκρεμούντων ζητημάτων. Αυτό επαναλαμβάνεται στη δήλωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 33 ετών από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Η

προσπάθεια, σημειώνεται, θα συνεχιστεί ξανά στην Ελβετία τις αμέσως επόμενες ημέρες, «έχοντας ως στόχο την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας στο κρίσιμο θέμα του εδαφικού, γεγονός που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που θα είναι η πολυμερής σύνοδος για την ασφάλεια, αφού, εν τω μεταξύ, προηγηθούν εντατικές διαπραγματεύσεις».

Αν και η τουρκική πλευρά θεωρεί δεδομένο ότι η πρόοδος στο εδαφικό διασυνδέεται με την άμεση σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, η ελληνική πλευρά φαίνεται να εμμένει ότι η πολυμερής πρέπει να πραγματοποιηθεί στο «παρά ένα» της λύσης, αφού έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά ζητήματα, μετά από επιπλέον διαπραγμάτευση.

Τονίζεται ότι, στο παρόν στάδιο, εκκρεμούντα ζητήματα υπάρχουν σε όλο το εύρος των διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Δεν αποκλείεται, πάντως, αυτή η συζήτηση να ξεκινήσει στην Ελβετία, εάν και εφόσον επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στο εδαφικό, όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας.

Ισχυρή βούληση
Στην ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται ότι η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους οδήγησε στην καταδικαστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, η οποία με σειρά ψηφισμάτων των ΗΕ τη χαρακτήρισε ως νομικά άκυρη.

«Προσπάθειά μας ήταν και παραμένει η άρση της παρανομίας και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επανένωση της πατρίδας μας, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και η απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα», σημειώνεται, ενώ τονίζεται πως η εν εξελίξει προσπάθεια δεν είναι μεταξύ του ψευδοκράτους και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

«Η βούληση και αποφασιστικότητά μας παραμένει ισχυρή, προκειμένου να πετύχουμε μία λύση που θα συνάδει με τις αρχές και αξίες των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επιφέρει συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην πατρίδα μας», κατέληξε η ανακοίνωση.

Όπως όλες οι χώρες της Ευρώπης
Ο Πρόεδρος μίλησε για το Κυπριακό και κατά την τελετή διορισμού της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, κάνοντας λόγο για κρίσιμες ώρες. Αυτό που έχει σημασία, είπε, είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι απαιτείται ενότητα ως προς τον στόχο και ο στόχος είναι ένας:

Να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, να την επανενώσουμε και να την καταστήσουμε ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία θα μπορούν να συμβιούν και οι Τ/κ και οι Ε/κ και η πολυπολιτισμικότητα του πληθυσμού μας, έτσι ώστε να μην έχουμε την ελάχιστη διαφορά από ό,τι συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Διερωτήθηκε, μάλιστα, αν αυτό συμβαίνει σήμερα με Ε/κ και Τ/κ που βρίσκονται σε χώρες της ΕΕ ή του εξωτερικού, γιατί να μην επισυμβεί και στην ιδιαίτερή μας πατρίδα. Οι διεθνείς εξελίξεις και οι συμπεριφορές των γειτόνων μας, πρόσθεσε, πρέπει να μας προβληματίζουν. «Γι’ αυτό και πρέπει να δούμε πώς αποτρέπουμε κίνδυνους που μπορεί να φαντάζουν απόμακροι, αλλά την ίδια ώρα είναι και εξίσου άμεσοι ή θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το μέλλον της ε/κ κοινότητας, ακόμη και της τ/κ», υπέδειξε.

Σε χαιρετισμό του, εξάλλου, στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Επιδιώκουμε μία λύση στο Κυπριακό, που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους, και θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, θα επιτρέψει στη χώρα μας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, απομακρύνοντας όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση της μοναδικής γεωγραφικής μας θέσης στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας».

Πρόσθεσε, δε, πως πέραν των εμφανών πλεονεκτημάτων για το σύνολο του κυπριακού λαού, μια λύση θα μετατρέψει την Κύπρο σε μια χώρα-μοντέλο σταθερότητας, ενισχύοντας τον ρόλο μας ως παροχέα ασφάλειας σε μία από τις πλέον ταραχώδεις περιοχές του κόσμου, ενώ θα τερμάτιζε το οξύμωρο φαινόμενο ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση να είναι διαιρεμένο.

Τερματισμός εγγυήσεων μέσα από… καλές πράξεις!
Για τις διαπραγματεύσεις μίλησε και ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος πανηγύριζε για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Επαναλαμβάνοντας όσα είχε δηλώσει και τις προηγούμενες ημέρες, ο διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς είπε πως «χρειαζόμαστε την Τουρκία ως αποτρεπτική δύναμη».

Ανέφερε εκ νέου πως το μόνο πράγμα που μπορεί να γίνει σήμερα δεν είναι η κατάργηση των εγγυήσεων, αλλά η προσαρμογή τους σε συνθήκες 2016. «Όταν η αμοιβαία εμπιστοσύνη στερεωθεί στο μέλλον, μέσα από καλές πράξεις, είναι δυνατόν να αναθεωρήσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα εκκρεμούντα ζητήματα, ο εγκάθετος της κατοχής δήλωσε ότι η κάθε πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτά. Καθώς ο στόχος είναι η λύση του Κυπριακού το 2016, έχει έρθει η στιγμή της διαπραγμάτευσης του εδαφικού και των κεφαλαίων της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τα οποία έμειναν για το τέλος της διαδικασίας, είπε, επαναλαμβάνοντας ότι εφόσον υπάρξει συναίνεση στα κριτήρια του εδαφικού, η κάθε πλευρά θα ετοιμάσει χάρτη, ενώ την ίδια στιγμή θα καθοριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή πενταμερούς διάσκεψης.

Η διάσκεψη αυτή, είπε, θα γίνει λίγες εβδομάδες αργότερα, στα πρότυπα του Μπούργκενστοκ. Ταυτόχρονα υποστήριξε εκ νέου πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς εκ περιτροπής προεδρία.

Να μην έχουν αυταπάτες
Η Άγκυρα επιθυμεί μια λύση, η οποία θα περιλαμβάνει εκ περιτροπής προεδρία και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της κατοχικής χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. «Στόχος είναι να τερματιστεί η αδικία που συνεχίζεται εδώ και χρόνια στο νησί. Η ε/κ πλευρά εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί και στην ‘ΤΔΒΚ’ εφαρμόζεται εμπάργκο. Αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι για να αρθεί αυτή η αδικία», υποστήριξε.

Πρόσθεσε πως δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή μια λύση, η οποία «θα αφαιρεί τα δικαιώματα των Κύπριων αδελφών μας και θα βλάπτει τα δίκαια δικαιώματα εκπροσώπησής τους. Επιθυμούμε και εμείς πολύ μια λύση δίκαιου διαμοιρασμού, η οποία θα περιέχει εκ περιτροπής προεδρία των δύο πλευρών στην Κύπρο. Για να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του παρελθόντος στην Κύπρο, οι αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστούν». Τόνισε, δε, πως εκείνοι που θέτουν διαφορετικές εναλλακτικές ποτέ να μην έχουν αυταπάτες.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του προς τον Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε ότι «η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, συναισθανόμενη την ιστορική και συμβατική της ευθύνη, συνεχίζει να στηρίζει τη διαδικασία των περιεκτικών διαπραγματεύσεων για την ίδρυση ενός νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού, βασισμένου στη διζωνικότητα, δικοινοτικότητα και σε δύο ισότιμες πολιτείες».

Πρόσθεσε ότι «η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αμοιβαία συμφωνία των πλευρών». Σημείωσε ακόμη ότι «η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή», εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Τουρκία και το ψευδοκράτος, που κινούνται με αυτή την αντίληψη, «θα φτάσουν σε ένα λαμπερό αύριο, ξεπερνώντας μαζί κάθε εμπόδιο και αδικία».

«Η Κύπρος είναι τουρκική»
Ο ΗΓΕΤΗΣ του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε, ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, πως είναι σημαντικό να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, ωστόσο είναι λάθος να εγκαταλειφθεί «η πατρίδα», με υποχωρήσεις μόνο και μόνο για να υπάρχει λύση.

«Το έδαφος είναι η πατρίδα, είναι η τιμή. Δεν είναι καθαρό ποιος δρόμος θα ακολουθηθεί στην Κύπρο στο θέμα της Μόρφου. Η κατάσταση των στρατιωτών στο νησί δεν είναι καθαρή», είπε. Πρόσθεσε ότι «σε μια λύση που θα αρθούν τα πλεονεκτήματα της τ/κ κοινότητας, δεν θα υπάρξει ανταπόκριση από τον λαό μας. Όλα επικεντρώνονται γύρω από το εδαφικό.

Έχει (έδαφος) η ‘ΤΔΒΚ’ να επιστρέψει; Αν έχει, πού είναι; Έχει θυσιαστεί η Μόρφου και η Καρπασία; Τι θα απογίνει η τουρκική ύπαρξη εκεί;», διερωτήθηκε. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως το ψευδοκράτος είναι «τουρκική πατρίδα» και εκείνοι που λένε να γίνει βιαστικά λύση, εάν προκαλέσουν σύγχυση στους «τίτλους ιδιοκτησίας της Κύπρου και τα δώσουν, δεν θα μπορούν να δώσουν εξηγήσεις στους ήρωές μας». Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας πως «κάθε φορά θα λέμε η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική».

Keywords
Τυχαία Θέματα