Καταδίκασε η νεολαία

Κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους σε όλες τις πόλεις
Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΕΛΑΜ και το Μέτωπο Νεολαίας του κόμματος

Φοιτητές και μαθητές βγήκαν χθες στους δρόμους για να καταδικάσουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, διατρανώνοντας ακόμα μια χρονιά τη θέληση για συνέχιση του αγώνα απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου.

Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) και

Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) φώναξαν ότι «τα σύνορα της Κύπρου είναι στην Κερύνεια» και ότι «η Κύπρος ανήκει στον λαό της, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους», διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν συμβιβάζονται με την κατοχή και την ύπαρξη του ψευδοκράτους.

Εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους πραγματοποιήθηκαν σε Λευκωσία, Λάρνακα, Πάφο, Λεμεσό και Αμμόχωστο. Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε πορεία με αφετηρία την Τάφρο της Πύλη Αμμοχώστου και τερματισμό στο Οδόφραγμα Ορφέα, όπου ακολούθησε αντικατοχική συναυλία.

Επίδοση ψηφίσματος
Εξάλλου, ομάδα μαθητών και φοιτητών επέδωσαν ψήφισμα σε μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης, με το οποίο ζήτησαν την επίτευξη μιας μόνιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της Διζωνικής και Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, καθώς και την πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μια μόνη ιθαγένεια, με μία και αδιαίρετη κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα.

«Μια λύση», σημείωσαν, «που να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αποκαθιστά πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπριών, υπό τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Όπως προσθέτουν στο ψήφισμά τους οι μαθητές και οι φοιτητές, στόχος τους «είναι η επανένωση της Κύπρου και η απελευθέρωσή της, καθώς και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ειρήνης και ασφάλειας, όπου όλοι οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούν να ζουν ελεύθεροι σε ένα κράτος δικαίου».

Δηλώσεις Προέδρου ΠΟΦΕΝ
Αναφερόμενος στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Χρήστος Στρόππος είπε ότι «οι προσπάθειες εντάσσονται σε ένα πλαίσιο σύγχυσης και αβεβαιότητας», για να προσθέσει ότι «ενώ από τη μια υπάρχει η καλή θέληση της πλευράς μας (ε/κ πλευρά) για έναν έντιμο συμβιβασμό, και καλλιεργείται ένα κλίμα σύνεσης και συνεργασίας με τους Τουρκοκυπρίους, αντιμετωπίζουμε καθημερινά την τουρκική αδιαλλαξία, στην οποία άλλωστε βρίσκεται το κλειδί της λύσης.

»Το σχέδιο που επίκειται και πρόκειται να τεθεί ενώπιον του λαού είναι η θέση μας ότι πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν και να σέβεται την ετυμηγορία του κυπριακού λαού το 2004. Θα πρέπει να προβλέπει την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, αν είναι δυνατόν και πριν από τη λύση», είπε ο κ. Στρόππος.

Επίσης, ανέφερε ότι «πρέπει να ξεκινήσει ένα διάλογος ουσίας και να σταματήσουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις να εκμεταλλεύονται το Κυπριακό, για να διαιωνίζουν την πολιτική τους παρουσία, αποκηρύσσοντας θέσεις και υιοθετώντας άλλες συγκυριακά και ευκαιριακά».

Δηλώσεις Προέδρου ΠΣΕΜ
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Ζαφείρης Δημητρίου είπε πως οι μαθητές θεωρούν ότι η λύση δεν μπορεί να περιμένει, για να προσθέσει ότι βάζοντας πάνω από όλα το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου, οι μαθητές στηρίζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην ηγεσία, χωρίς ωστόσο να δίνουν «λευκή επιταγή» στους χειρισμούς του.

«Αν διαπιστώσουμε», είπε, «πως οδηγούμαστε σε λύση πέραν του πιο πάνω πλαισίου, θα είμαστε οι πρώτοι που θα βρεθούμε στους δρόμους στον αγώνα εναντία στη διχοτόμηση. Η ε/κ πλευρά πρέπει να σταθεί ενωμένη και να στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, πάνω στις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Διεμήνυσε, τέλος, ότι η διχοτόμηση δεν είναι λύση, αλλά οριστική καταδίκη του κυπριακού λαού, και διαβεβαίωσε ότι οι μαθητές θα συνεχίσουν τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της νήσου.

Κινητοποιήσεις σε Πάφο και Λάρνακα
Αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους πραγματοποίησαν χθες και οι μαθητές των σχολείων της Επαρχίας Πάφου, με σύνθημα «Κυπριακή Δημοκρατία - Ελεύθερη - Ενωμένη Πατρίδα», στον χώρο Μνημείου Μακαρίου Γ' και Αντίστασης στην Πάφο.

Στον χώρο του Μνημείου συγκεντρώθηκαν στις 11:00 το πρωί πάνω από 1.000 μαθητές, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κυπριακή Δημοκρατία: Ελεύθερη - Ενωμένη Πατρίδα», «Κύπρος Ενωμένη Ομοσπονδιακή», «Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο» και «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΜ Πάφου και μέλος της ΠΣΕΜ Γιώργος Φαουζή, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ανέφερε πως η μαθητιώσα νεολαία συνεχίζει τον αγώνα της για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, στηριγμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Καταδικάζουμε, είπε, το ψευδοκράτος και τιμούμε τη μνήμη του Πολυτεχνείου με μαζική εκδήλωση των μαθητών της Επαρχίας Πάφου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΜ Πάφου ανέφερε πως σήμερα συμπληρώνονται 33 χρόνια από την αποσχιστική ενέργεια του εγκάθετου της Άγκυρας Ντενκτάς και του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας, να ανακηρύξουν το ψευδοκράτος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» που εδραίωσε -όπως είπε- ακόμα περισσότερο τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

Πρόσθεσε πως η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το Νοέμβρη του 1983 ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς ενεργειών που εντάσσονται στη φιλοσοφία της Τουρκίας περί δύο λαών και δύο κρατών. Ήταν, σημείωσε, η συνέχιση του δίδυμου εγκλήματος του πραξικοπήματος και της εισβολής του Ιούλη του 1974.

Οι μαθητές της Πάφου διατράνωσαν τη θέλησή τους για έναν κόσμο ειρηνικό και αξιοπρεπή, για μια πατρίδα-μάνα των παιδιών της Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις, μακριά από το ΝΑΤΟ και τα παρακλάδια τους.

Εξάλλου στη Λάρνακα, εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους με το σύνθημα «Oι μαθητές δεν συμβιβάζονται με την κατοχή και τη διχοτόμηση, αγωνιζόμαστε για επανένωση του τόπου και του λαού μας», πραγματοποίησαν στο Παττίχειο Θέατρο στη Λάρνακα μαθητές των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Σε ομιλία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, που ανέγνωσε η Ηλιάνα Νικολάου, Πρόεδρος της Επαρχιακής ΣΕΜ, αναφέρεται ότι «συμπληρώνονται 33 χρόνια από την αποσχιστική ενέργεια του εγκάθετου της Άγκυρας, Ντενκτάς και του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας να ανακηρύξουν το ψευδοκράτος της 'Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου', που εδραίωσε ακόμα περισσότερο τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής».

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους τον Νοέμβριο του 1983, είπε, «ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς ενεργειών που εντάσσονταν στη φιλοσοφία της Τουρκίας περί δύο λαών και δύο κρατών, ήταν η συνέχιση του δίδυμου εγκλήματος του πραξικοπήματος και της εισβολής τον Ιούλη του 1974».

Διαδήλωσε ξεχωριστά το ΕΛΑΜ
Εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους πραγματοποίησε χθες το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) και το Μέτωπο Νεολαίας του ΕΛΑΜ.

Μέλη του ΕΛΑΜ και του Μετώπου Νεολαίας από όλες τις πόλεις συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία, και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, περνώντας μπροστά και από το κτήριο της Βουλής, όπου σταμάτησαν και φώναξαν συνθήματα.

Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας η πορεία έφτασε γύρω στο μεσημέρι και αφού πρώτα αποχώρησαν από τον χώρο μαθητές μέλη της ΕΦΕΝ, οι οποίοι πραγματοποιούσαν χωριστή πορεία. Τα μέλη του ΕΛΑΜ, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του κόμματος Χρίστος Χρίστου και ο Βουλευτής Λίνος Παπαγιάννης, παρατάχθηκαν οργανωμένα μπροστά από το κιγκλίδωμα το οποίο είχε στήσει στο σημείο η Αστυνομία και φώναξαν συνθήματα κατά της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και της προωθούμενης ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό.

Σε μήνυμα, που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναφέρεται ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα δεν είχαν την τόλμη και τη βούληση να προασπίσουν τα νόμιμα δίκαια της Κύπρου και του λαού της, και πως το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και όχι δικοινοτική διαφορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα