Ξυλοδαρμοί, πυροβολισμοί, συλλήψεις & νεκροί στο δημοψήφισμα

Οριακά κρίθηκε εν τέλει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία με το «ΝΑΙ» να επικρατεί με ποσοστό 51,45% έναντι του «ΟΧΙ» που κατάφερε να δώσει μια σκληρή μάχη για συγκεντρώσει 48,55%.

Η μάχη κρίθηκε κυριολεκτικά στο νήμα, με τις τρεις μεγαλύτερες τουρκικές πόλεις, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη να ψηφίζουν υπέρ του «ΟΧΙ», προαναγγέλλοντας ότι η επόμενη ημέρα δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Διαβάστε επίσης: LIVE

- Η Τουρκία είπε ΝΑΙ και ανοίγει ο δρόμος για το σουλτάνο

Ήδη, το το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, έγινε γνωστό από την ηγεσία του.
Την ίδια στάση θα κρατήσει και το φιλοκουρδικό «Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών» HDP, αφού ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση των 2/3 των ψήφων.

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία στιγματίστηκε με ξυλοδαρμούς, πυροβολισμούς, συλλήψεις και νεκρούς, παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση της χώρας χαρακτηρίστηκε ως επιτυχημένη και ομαλή.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 το πρωί και έκλεισαν στις 17:00 για το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας, ενώ στις νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές η ψηφοφορία τερματίστηκε στις 18:00

Οι περιοχές αυτές, οι οποίες έχουν κατά βάση κουρδικό πληθυσμό, έτυχαν διαφορετικού προγραμματισμού, λόγω του ότι χαρακτηρίστηκαν από τις αρχές, ως περιοχές υψηλού κινδύνου.

Στη διάρκεια της ψηφοφορίας ένταση υπήρξε σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο σε μία περίπτωση, στην περιοχή του Ντιγιάρμπακίρ, βγήκε εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ένας να τραυματιστεί ελαφρά. Τα αίματα άναψαν όταν δύο ενήλικοι άντρες, συγγενείς μεταξύ τους, πιάστηκαν στα χέρια στον προαύλιο χώρο εκλογικού κέντρου. Ο ένας υποστηρικτής του ναι, ο άλλος του όχι.

Η κατάσταση δεν άργησε να βγει εκτός ελέγχου και οι δύο τράβηξαν όπλα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους.

Άλλα δύο πρόσωπα συνελλήφθησαν. Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε χθες, στην πόλη Βαν, όταν, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, λεωφορείο της εκστρατείας του ΝΑΙ, το οποίο ανήκε στο κυβερνών κόμμα, δέχθηκε επίθεση από Κούρδους μέλη του ΡΚΚ.

Μικρότερες φασαρίες μεταξύ ψηφοφόρων, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις πιάστηκαν στα χέρια, καταγράφηκαν σε άλλες περιοχές.

Τι δήλωσαν οι πολιτικοί

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη στις 11:40 το πρωί.

Εξερχόμενος αναφέρθηκε στο μέλλον της Τουρκίας, λέγοντας ότι ευελπιστεί «με το κλείσιμο της κάλπης και την καταμέτρηση των ψήφων, η Τουρκία θα προχωρήσει στο μέλλον, κάνοντας την αναμενόμενη επιλογή. Θεωρώ ότι ο λαός μου έχει κοινή λογική και θα προχωρήσει στο μέλλον με κοινή λογική».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, λέγοντας ότι «ο λαός μας ψήφισε εν ειρήνη, αδελφικά και έκανε μια επιλογή με τον πιο πολιτισμένο τρόπο. Θα τα σεβαστούμε όποια κι αν είναι».

Πιο ουδέτερος εμφανίστηκε ο ηγέτης της ακροδεξιάς, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, λέγοντας «Η πολιτική στην Τουρκία κατευθύνεται προς μια νέα δομή. Ως εκ τούτου, όπως επιβάλλεται από την δημοκρατική κουλτούρα μας, ο λαός χρειάζεται να προσέλθει μαζικά και να κάνει την επιλογή του».

Αισιόδοξος από την άλλη και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος «σήμερα ψηφίζουμε για το μέλλον της Τουρκίας. Καλώ όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν υπεύθυνα. Είμαι χαρούμενος. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, τα μέτρα ασφάλειας ήταν δρακόντεια.

Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα πριν από το άνοιγμα της κάλπης διεξήχθησαν εξονυχιστικοί έλεγχοι για βιολογικά και χημικά όπλα, ενώ μετά το κλείσιμο κάλπης επεβλήθη καθεστώς σιωπής, σχετικά με τη ροή των αποτελεσμάτων. Το προσέλευσης στις κάλπες ξεπέρασε το 84%.

Περιστατικό καλπονοθείας

Από τη διαδικασία δεν έλλειψαν και περιστατικά που παραπέμπουν σε καλπονοθεία.

Συγκεκριμένα, ένα εξαιρετικά ανησυχητικό βίντεο το οποίο δείχνει τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται το δημοψήφισμα στην Τουρκία, ανέβασε χρήστης στο twitter.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο που δημοσιεύει ο λογαριασμός Turkey Untold, ψηφοφόρος εξέρχεται του παραβάν και ρίχνει τουλάχιστον πέντε φακέλους με ψηφοδέλτια μέσα στην κάλπη.

Ωστόσο, το περιστατικό δεν σχολιάστηκε από τις αρμόδιες αρχές

Keywords
Τυχαία Θέματα