Ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου της Αστυνομίας

Άνοιξαν σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνει η Αστυνομία Κύπρου με θέμα «Πολιτικές Μείζονος Σημασίας στη Διαχείριση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς: Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Διαστάσεις».

Στο συνέδριο, το οποίο είναι διήμερο και θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή, συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των Europol, OLAF, FRONTEX και FBI,

αλλά και ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Ιρλανδίας.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου επεσήμανε ότι το οργανωμένο έγκλημα διεισδύει στον κύκλο των εμπορικών συναλλαγών και κατ’ επέκταση στην κοινωνικοοικονομική οργάνωση, δομή και λειτουργία ενός τόπου.

«Το οργανωμένο έγκλημα έχει τεράστιες αρνητικές επιδράσεις στη δημόσια τάξη και ασφάλεια μιας χώρας, με ανάλογο αρνητικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά την οικονομία, την προσέλκυση επενδύσεων και άλλων αναπτυξιακών έργων», εξήγησε, προσθέτοντας πως «πρόκειται για μια κοινωνιολογική παθογένεια η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, επίμονα και ολιστικά από τις εντεταλμένες αρχές μια χώρας, προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι του τόπου.

Ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου τόνισε ακολούθως πως τα οργανωμένα εγκληματικά σύνολα είναι οντότητες που βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, δηλαδή μεταλλάσσονται και ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες και τα προαπαιτούμενα τέλεσης του εγκλήματος που στοχεύουν. «Εντοπίζουν συνδέσμους σε θέσεις κλειδιά και χρηματίζουν λειτουργούς, οι οποίοι παρέχουν τις απαιτούμενες διευκολύνσεις στην τέλεση συγκεκριμένων εγκλημάτων», σημείωσε, εξηγώντας πως σε αυτό το σημείο είναι που υπεισέρχεται και το στοιχείο της διαφθοράς, το σημείο δηλαδή όπου το έκνομο και το νόμιμο συναντώνται, προς την εξυπηρέτηση παράτυπων και παράνομων συμφερόντων.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας τόνισε ότι η Αστυνομία Κύπρου, χωρίς περιστροφές και αναστολές, αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος, το προσδιόρισε μέσα από τεκμηριωμένη εμπειρική έρευνα και μετέπειτα προχώρησε στην εισήγηση προς το Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για υλοποίηση διορθωτικών δράσεων, οι οποίες βρίσκονται σήμερα υπό μορφή νομοσχεδίων ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τέτοιες δράσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, όπως εξήγησε, τη σύσταση και λειτουργία Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας, η οποία θα έχει στη διάθεσή της τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για την αποτελεσματική διεκπεραίωση του έργου της. Επίσης, όπως πρόσθεσε, στον τομέα της παραδειγματικής τιμωρίας προβλέπεται η σύσταση μόνιμης τριμελούς Πειθαρχικής Επιτροπής για εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων, στην οποία θα συμμετέχουν δύο μέλη της Νομικής Υπηρεσίας ή πρώην Δικαστές, με τη δυνατότητα επιβολής αποτρεπτικών πειθαρχικών ποινών.

Ζήτησε παράλληλα όπως η Πολιτεία ενισχύσει το νομικό οπλοστάσιο της Εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας, όπως έχει γίνει σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έτσι ώστε να μπορέσουν να καταπολεμηθούν όλες οι εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

«Επιβάλλεται η θέσπιση ισχυρού νομοθετικού πλαισίου που να καλύπτει, με ασφαλιστικές δικλείδες, την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και τη χρήση άλλων τεχνικών μέσων», ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι «σήμερα, η Αστυνομία Κύπρου στερείται ουσιαστικών νομικών εργαλείων, σε ό,τι αφορά την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος».

Είπε, ακόμη, πως με δεδομένο το ότι οι προκλήσεις που εκπορεύονται από τις δράσεις του οργανωμένου εγκλήματος είναι διεθνούς χαρακτήρα και εμβέλειας, καθίσταται απολύτως αναγκαίο να υπάρχει συνεχής επαφή και συνεργασία της Αστυνομίας με ξένους οργανισμούς και φορείς που εξειδικεύονται τόσο στην καταπολέμηση όσο και στην επιστημονική έρευνα και μελέτη του φαινομένου.

«Η διοργάνωση του παρόντος συνεδρίου προβάλλει και αποδεικνύει επακριβώς τις προαναφερόμενες μας προθέσεις», σημείωσε, ενώ, καταλήγοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι από τις παρουσιάσεις και τη συζήτηση τόσο κατά τη σημερινή όσο και κατά την αυριανή ημέρα του συνεδρίου, θα προκύψουν ουσιαστικά συμπεράσματα για την περαιτέρω δημιουργική συνεργασία όλων, προς τη λήψη επιχειρησιακών, νομοθετικών και επιστημονικών μέτρων που θα ενισχύσουν το αντεγκληματικό έργο κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος διεθνώς.

Το συνέδριο χαιρέτισε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Μεταξύ άλλων, ο Ιωνάς Νικολάου τόνισε ότι η πολιτική για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος σε εθνικό επίπεδο και η ανάληψη δράσης στον τομέα αυτό, πρέπει να είναι συλλογική και είναι σημαντικό να αναπτύσσεται συνεργασία μεταξύ όλων των κρατικών υπηρεσιών, όπως είναι τα Τελωνεία, το Γραφείο του Εφόρου Φορολογίας, η ΜΟΚΑΣ, για αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η αποφασιστικότητα και η μηδενική ανοχή που επιδεικνύεται μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση, η μεθοδικότητα της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας για δίωξη όσων εμπλέκονται σε αδικήματα διαφθοράς και η σημαντική συνδρομή του Γενικού Ελεγκτή με τους κατά καιρούς ελέγχους και συστάσεις του, συνέτειναν ώστε, για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, προσωπικότητες της πολιτικής, της δημόσιας και οικονομικής ζωής του τόπου να διώκονται ή καταδικάζονται για πράξεις ή παραλείψεις τους.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε επίσης πως με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση της διαφθοράς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη προωθήσει τη διαμόρφωση νομοθεσιών και τη λήψη μέτρων πολιτικής, ενώ έχει καταρτίσει μια ενιαία Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες των σχετικών Διεθνών Συμβάσεων για τη Διαφθορά, τις οποίες η Κύπρος έχει επικυρώσει, τις συστάσεις της GRECO, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις πρακτικές άλλων χωρών και τις εθνικές νομοθεσίες. «Η Στρατηγική, η οποία έχει τεθεί σε δημόσιο διάλογο, αφορά την πρόληψη, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, τον νομοθετικό εκσυγχρονισμό, την καταστολή και παρακολούθηση των φαινομένων διαφθοράς στην κοινωνία, στη δημόσια διοίκηση και στον ιδιωτικό τομέα», είπε.

Σημείωσε, ακόμη, πως στο πλαίσιο αυτό και συμπληρώνοντας το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς, έχει προωθηθεί η θεσμοθέτηση της προστασίας των προσώπων που καταγγέλλουν ή παρέχουν πληροφορίες για περιστατικά διαφθοράς (whistleblowers) - ρύθμιση που θα συμβάλει στην αποκάλυψη περιστατικών. Επίσης, η πρόσβαση σε πληροφορίες διευκολύνεται και από τη δημιουργία ανεξάρτητης ιστοσελίδας, η οποία θα διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των επώνυμων ή ανώνυμων καταγγελιών και του περιεχομένου των παρεχόμενων πληροφοριών.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ετοιμάζονται νομοσχέδια που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία των Ομάδων Πίεσης (lobbying) και τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ενώ στα ίδια πλαίσια εντάσσονται και έξι νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και αφορούν την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αστυνομία, στα οποία περιλαμβάνεται η σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου.

Στο δικό του χαιρετισμό και αφού παραδέχτηκε ότι η ύπαρξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος είναι αδιαμφισβήτητη, όπως επίσης και οι δυσμενείς επιπτώσεις των δύο αυτών φαινομένων, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης εστίασε στη σημασία του ελέγχου και της συμβολής του στην ύπαρξη και ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας, ως μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Ο έλεγχος έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει τόσο στην αποτροπή όσο και στον εντοπισμό της διαφθοράς», τόνισε, υποδεικνύοντας πως η δημοσιοποίηση, επιπλέον, των αποτελεσμάτων του ελέγχου, συμβάλλει στη λογοδοσία και στη διαφάνεια και μαζί με την ύπαρξη των κατάλληλων τιμωρητικών μέτρων, δρουν ως αποτρεπτικοί παράγοντες για τη διάπραξη τέτοιων αδικημάτων.

Και πρόσθεσε πως παρόλο που ο ρόλος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν είναι ο εντοπισμός της διαφθοράς, αρκετές φορές, μέσα από τον έλεγχο που πραγματοποιεί, προκύπτουν τέτοια θέματα τα οποία και παραπέμπονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για εξέταση.

Σημείωσε, επίσης, ότι η συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της ΜΟΚΑ βρίσκεται σήμερα στο ύψιστο δυνατό επίπεδο, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση πως το γεγονός ότι οι Κεντρικές Φυλακές γέμισαν με επώνυμους, δεν είναι άσχετο με αυτή την άψογη, όπως είπε, συνεργασία.

Τόνισε, ταυτόχρονα, πως προτεραιότητα και μάλιστα πρώτη προτεραιότητα, θα πρέπει να αποτελέσει και η πάταξη της διαφθοράς που υπάρχει εντός των διωκτικών και ελεγκτικών φορέων.

Υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στην προσπάθεια για πάταξη της διαφθοράς, τονίζοντας πως «αν όλοι οι πολίτες αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και κατανοήσουν ότι η διαφθορά είναι κάτι που μας αφορά και μας επηρεάζει όλους, τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι το έργο όλων μας θα γίνει πιο εύκολο και πιο αποτελεσματικό».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης τόνισε ότι τα μέτρα τα οποία δυνατόν να αποδειχθούν ικανοποιητικά στον αγώνα κατά της διαφθοράς μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές και περιλαμβάνουν μέτρα όπως η θέσπιση ακόμα πιο ισχυρών και αυστηρών κανόνων και ρυθμιστικών μέτρων, με τα οποία να ελέγχεται η ύπαρξη καταστάσεων πραγμάτων που δημιουργούν σύγκρουση συμφέροντος, ευνοιοκρατία και νεποτισμό, η διενέργεια πιο αποτελεσματικών ελεγκτικών ερευνών, οι οποίες να διενεργούνται από πραγματικά ανεξάρτητους θεσμούς και εθνικές αρχές, η πιο αποτελεσματική διερεύνηση ποινικών αδικημάτων και προώθηση διώξεων ώστε να τερματιστεί ή να μειωθεί η ατιμωρησία, η λήψη μέτρων ενθάρρυνσης των καταγγελιών για πράξεις διαφθοράς και η εφαρμογή μεθόδων πιο αποτελεσματικής δέσμευσης και δήμευσης περιουσιακών στοιχείων που είναι προϊόν πράξεων διαφθοράς.

Ο Κώστας Κληρίδης τόνισε και αυτός με τη σειρά του τη σημασία της συνεργασίας των απλών πολιτών, επισημαίνοντας πως «ο στόχος της πρόληψης και της καταπολέμησης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, δεν μπορεί ποτέ να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, χωρίς τη βοήθεια και πλήρη συνεργασία των απλών πολιτών».

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης εξήγησε ότι η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες παγκοσμίως και στην Ευρώπη, και τόνισε ότι ο αγώνας κατά της διαφθοράς συνιστά προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημείωσε ότι η ενωσιακή νομοθεσία περιλαμβάνει στοιχεία για τον αγώνα κατά της διαφθοράς σε τομείς όπως είναι η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δημόσιες συμβάσεις, η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, όπως επίσης και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Διαβεβαίωσε, δε, ότι η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τους κύριους ενδιαφερόμενους φορείς για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, όπως είναι η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα και χαιρέτισε τη διεξαγωγή του συνεδρίου, καθώς, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί,και στην προώθηση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι Φραντσέσκο Αλμπόρε, Τμηματάρχης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και ο Brian Donald, Επικεφαλής του Προσωπικού Europol.

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα μιλήσουν για το οργανωμένο έγκλημα ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέημπριτζ Πάολο Καμπάνα με θέμα «Σύγχρονες Τάσεις στο Διεθνικό Οργανωμένο Έγκλημα και στη Διαφορά», ο Μάξγουελ Μάρκερ Επικεφαλής της Μονάδας Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος για το Ανατολικό Ημισφαίριο του FBI με θέμα «Το Οργανωμένο Έγκλημα στην Εποχή του Bitcoin», η Μαρκέλλα φαν Μπέρκελ του Τμήματος Ο5 της Europol με θέμα «Εξακολουθεί το έγκλημα να είναι Κερδοφόρο; Μια Οικονομική Προσέγγιση στην Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς, o Φλορέα Γκανέα Λειτουργός Συντονισμού στη Μονάδα Κοινών Επιχειρήσεων του τομέα Θαλάσσιων Συνόρων της FRONTEX με θέμα «Ο Ρόλος του FRONTEX στην Καταπολέμηση του Διασυνοριακού Εγκλήματος».

Κατά το δεύτερο μέρος της σημερινής μέρας, οι σύνεδροι θα αναλύσουν το ζήτημα της διαφθοράς. Ομιλητές θα είναι ο Ντέιβιντ Κλαρκ, Διευθυντής στο Συμβουλευτικό Σώμα κατά της Απάτης του ΗΒ με θέμα «Εξάλειψη της Διαφθοράς: Η Προσέγγιση του ΗΒ και Πρόσφατες Περιπτωσιολογικές Μελέτες», η Εύα Ρωσσίδου – Παπακυριακού, Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Προϊστάμενη της ΜΟΚΑΣ με θέμα «Εντοπισμός και Δήμευση Περιουσιακών Στοιχείων και Κερδών από τη Διαφθορά», ο Φραντσέσκο Αλμπόρε, Τμηματάρχης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) με θέμα «Προκλήσεις στη Διερεύνηση Πολύπλοκων Υποθέσεων Απάτης και Διαφθοράς σε Πολυεθνικό Επίπεδο», ο Άκης Χατζηιωσήφ, Ανώτερος Πρώτος Ελεγκτής στην Ελεγκτική Υπηρεσία με θέμα «Ο Ρόλος των Ανώτερων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων στην Πάταξη της Διαφθοράς και της Απάτης» και τέλος ο Άγγελος Κωνσταντίνου του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Αστυνομίας με θέμα «Διαφθορά στην Αστυνομία: Τροχοπέδη στην Αποτελεσματική Αστυνόμευση».

Κατά την αυριανή, δεύτερη μέρα του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν σε πολιτικές και βέλτιστες πρακτικές στην πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
υπουργειο δικαιοσυνης, κυπρος, frontex, fbi, γίγνεσθαι, βουλη, προβάλλει, μοκα, επηρεάζει, κλαρκ, κυπε, κινηση στους δρομους, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος του κοσμου, κοινωνια, αστυνομια, αυριανη, εθνικη, εργαλεια, θεμα, κυπρου, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, fbi, ακης, αποκαλυψη, αψογη, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γίγνεσθαι, δεδομενο, δευτερο, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δομη, διημερο, ευα, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εξι, εξυπηρετηση, επηρεάζει, εποχη, ερευνα, ευρωπη, ζαχαριας, ζωης, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, υπηρεσιες, ιωνας, κυβερνηση, κινηση, κλαρκ, λευκωσια, λειτουργια, ληψη, μιχαηλιδης, μοκα, μορφη, προβάλλει, οδυσσεας, ουσιαστικα, πολιτεια, ρυθμιση, ρολο, συζητηση, σειρα, σωμα, υλοποιηση, φορα, αγωνας, ασφαλεια, εφαρμογη, εθνικο, φυλακες, frontex, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωνσταντινου, κωστας, μελετη, πληροφοριες, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα