Πιέζει για αλλαγές στις εξωδικαστικές διαφορές το ΥΠΟΙΚ

Προβληματική θεωρεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Εξωδικαστικής Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών, την τροποποίηση που προκύπτει μέσα από το σχετικό νομοσχέδιο που οδεύει προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, με το Υπουργείο να πιέζει συνεχώς.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της StockWatch, σε επιστολή του προς την Επιτροπή Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΔΣ του φορέα Γιώργος Νικολάου εκφράζει την άποψη ότι μεταξύ άλλων, ότι ο φορέας έχει το δικαίωμα να διατηρήσει κατώτατα ή ανώτατα όρια διαφορών που εμπίπτουν

στην αρμοδιότητα του, να επιβάλει προθεσμίες ή γενικά να εισάγει διατάξεις οι οποίες διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία του φορέα, περιλαμβανομένης της διακριτικής ευχέρειας να αποφασίζει κατά πόσο θα εξετάσει ένα παράπονο ή όχι.

Σημειώνει, δε, ότι είναι απαραίτητη η γενικότερη αναθεώρηση του βασικού νόμου που αφορά τον φορέα υποδεικνύοντας ότι το ΔΣ δεν προκρίνει την αποσπασματική τροποποίηση του με εισαγωγή επιμέρους διατάξεων ανάλογα με τη θέσπιση άλλων νομοθεσιών και παραθέτει τις εισηγήσεις του υπό μορφή νομοσχεδίου.

Κληθείς να σχολιάσει τα θέματα που εγείρει το ΔΣ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανδρέας Χαραλάμπους, αναφέρει ότι οι απόψεις του φορέα λήφθηκαν υπόψη κατά το στάδιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου με τους αρμόδιους φορείς και προσθέτει ότι ο χρηματοοικονομικός επίτροπος συμφώνησε πλήρως με το νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, βάσει των παρατηρήσεων του Φορέα, το γεγονός ότι η προτεινόμενη τροποποίηση θα εφαρμόζεται παράλληλα και ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο νόμο, κρίνεται ότι την καθιστά από νομικής και πρακτικής άποψης προβληματική και προτείνεται ότι θα έπρεπε να ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες για όλες τις περιπτώσεις παραπόνων στον φορέα.

Επιπρόσθετα, γίνεται λόγος για σύγχυση, λόγω της χρήσης των όρων «καταγγελία» και «παράπονο», ως προς το ρόλο του φορέα και της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή και τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων τους.

«Θα πρέπει να διασαφηνιστεί η ορολογία που χρησιμοποιείται για να αντικατοπτρίζει το ρόλο του φορέα ως μηχανισμού εξώδικης επίλυσης διαφορών, αναφέρει ο κ. Νικολάου.

Πιέζει συνεχώς το υπουργείο

Απαντώντας στα θέματα που εγείρει ο φορέας ο κ. Χαραλάμπους σημειώνει ότι ο φορέας μπορεί να διατηρεί ανώτατα όρια για την εξέταση διαφορών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του, παρ’ όλα αυτά τονίζει ότι στο θέμα της εξέτασης καταγγελιών για συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία, δεν επιτρέπει τον καθορισμό οποιωνδήποτε ορίων και κατ’ επέκταση, ούτε και στην εξέταση καταγγελιών που προκύπτουν από τις συμβάσεις αυτές, σημειώνεται.

Ο κ. Χαραλάμπους επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εκτός των πλαισίων εναρμόνισης με τη σχετική οδηγία.

Όσον αφορά στους όρους «παράπονο» και «καταγγελία» κρίνεται ότι είναι σαφείς στο προτεινόμενο νομοσχέδιο.

«Ο όρος ‘καταγγελία’ έχει εισαχθεί ακριβώς για σκοπούς διάκρισης με τον όρο ‘παράπονο’ ο οποίος εμπεριέχει το όριο των €170 χιλ. ενώ, αφορά επιπλέον καταγγελίες εναντίον μεσιτών», όπως διευκρινίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα