Βρίσκει συμμάχους το προσωπικό

Εκστρατεία των εργαζομένων στη Cyta για αποτροπή ιδιωτικοποίησης

Η ΕΔΕΚ επαναφέρει μοντέλο, που είχε εισηγηθεί πριν από 18 χρόνια, ώστε να παραμείνει στο κράτος η Αρχή Τηλεπικοινωνιών

«ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΝ φρέσκα λεφτά στην αγορά με τις ιδιωτικοποιήσεις σε άλλες χώρες»

Σύμμαχο την ΕΔΕΚ βρήκαν οι εργαζόμενοι στη Cyta, αφού οι απόψεις τους συγκλίνουν σε

σχέση με τη μη αποκρατικοποίηση του οργανισμού, τον οποίο αμφότερες οι πλευρές χαρακτηρίζουν κερδοφόρο.
ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ και η ηγεσία της ΕΔΕΚ είχαν χθες συνάντηση, κατά την οποία διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων σε όλες τις πτυχές των θέσεων των εργαζομένων. Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν με την πρόθεση της Κυβέρνησης για αποκρατικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, υπενθύμισε ότι πριν από 18 χρόνια περίπου το κόμμα του είχε σχεδιάσει και υποβάλει ένα μοντέλο εκσυγχρονισμού, αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης της κερδοφορίας των ημικρατικών οργανισμών, το οποίο, όπως σημείωσε, «σήμερα όσο ποτέ άλλοτε φαίνεται να είναι επίκαιρο».

Θα ζημιώσουν το δημόσιο συμφέρον

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, Γιάγκος Γιαγκουλή, είπε ότι κατά τη συνάντηση ενημερώθηκε ο Μ. Σιζόπουλος για τις εξελίξεις στον Οργανισμό αλλά και για τον διάλογο που διεξάγεται στη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή, με βάση την πρόθεση της Κυβέρνησης για αποκρατικοποίηση της Cyta.

«Καταθέσαμε», ανέφερε, «τη θέση μας ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα ζημιώσουν εν τέλει το δημόσιο συμφέρον και τους καταναλωτές. Επίσης ανταλλάξαμε απόψεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προθέσεις της Κυβέρνησης και παράλληλα να βοηθήσουμε τη Cyta να εκσυγχρονιστεί, να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική, να παραμείνει στην εποπτεία του κράτους, να παραμείνει κερδοφόρα και να συνεχίσει να προσφέρει στην κυπριακή κοινωνία».

Ο κ. Γιαγκουλλής είπε πως η επαφή με τη ΕΔΕΚ θα συνεχισθεί, επειδή υπάρχουν αρκετά θέματα, τα οποία θα πρέπει να αποφασισθεί πώς θα προχωρήσουν και κατέληξε λέγοντας ότι η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ θα μελετήσει και τις εισηγήσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Εκσυγχρονισμός και αναδιοργάνωση

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, στις δικές του δηλώσεις, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές «μοιράστηκαν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν για την πατρίδα μας από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τόσο σε επίπεδο οικονομίας και ανάπτυξης όσο και σε επίπεδο ασφάλειας».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι πριν από 18 χρόνια, περίπου, η ΕΔΕΚ είχε προβάλει ένα μοντέλο εκσυγχρονισμού, αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης της κερδοφορίας των ημικρατικών οργανισμών, το οποίο «σήμερα όσο ποτέ άλλοτε φαίνεται να είναι επίκαιρο».

«Πρόκειται», συνέχισε, «για ένα μοντέλο, το οποίο θα στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και στην αναδιοργάνωση και που θα στηρίζεται στη μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, με το κράτος να διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο για να ασκεί έναν ισχυρό εποπτικό έλεγχο και να αποτρέπει τη χειραγώγηση τιμών διά μέσου σχηματισμού καρτέλ όπως βιώσαμε σε άλλες περιπτώσεις, είτε αυτές επρόκειτο για τράπεζες είτε για εταιρείες πετρελαιοειδών είτε αεροπορικές εταιρείες.

Την ίδια στιγμή ένα δεύτερο μειοψηφικό πακέτο θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση του ημικρατικού οργανισμού αλλά και πακέτα μετοχών θα μπορούσαν να παραχωρηθούν στους πολίτες και στο προσωπικό των ημικρατικών οργανισμών», σημείωσε.
«Δημιουργούν προβλήματα για να την πουλήσουν»

Συνεχίζοντας, είπε ότι «με όσα εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται χωρίς αμφιβολία ότι η Κυβέρνηση διά μέσου συντεταγμένων οργάνων της, όπως το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και της πλειοψηφίας που διαθέτει στο διοικητικό συμβούλιο της Cyta προχωρεί σε μια διαδικασία αποδόμησης της Cyta και δημιουργίας σοβαρών λειτουργικών και οικονομικών προβλημάτων, με κύριο στόχο να καταστεί αναγκαία και αναπόφευκτη η πώληση ή καλύτερα το ξεπούλημα σε ιδιώτες».

Η πορεία των τελευταίων χρόνων

Ο κ. Σιζόπουλος υπενθύμισε, ακόμη, ότι το 2012 η Cyta κατέγραψε καθαρή κερδοφορία €120 εκατομμύρια, το 2013 η κερδοφορία μειώθηκε στα €80 εκατομμύρια και το 2014 ανήλθε περίπου στα €50 εκατομμύρια κι επέρριψε την ευθύνη για τη μείωση «αποκλειστικά στις επιλογές της Κυβέρνησης και στις επιλογές της πλειοψηφίας των στελεχών του Δ.Σ. που προέρχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο».

«Ο καθένας», σημείωσε, «μπορεί να αντιληφθεί πως ενώ η Κύπρος προβαίνει σε βαριές φορολογίες, υλοποίηση μνημονιακών όρων και δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα για να μπορεί να εξασφαλίζει χρηματοδότηση της τάξης των €120 - €150 εκατομμυρίων ετησίως από τους ξένους δανειστές, καταβάλλοντας μάλιστα και επιτόκιο, η Κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να αξιοποιεί €120 εκατομμύρια από την κερδοφορία ενός ημικρατικού οργανισμού.

Την ίδια στιγμή αυτά τα λεφτά μετακινούνται, μέσω της ιδιωτικοποίησης που προγραμματίζεται, στο εξωτερικό για να επιστρέφουν στην Κύπρο με επιτόκιο».
Ο Προέδρος της ΕΔΕΚ κατηγόρησε, τέλος, την Κυβέρνηση ότι δεν έχει μελετήσει καθόλου τις επιπτώσεις που υπήρξαν σε άλλες χώρες από την ιδιωτικοποίηση παρόμοιων οργανισμών. «Όχι μόνο δεν υπήρξε περαιτέρω επένδυση, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας, όχι μόνο δεν μπήκαν φρέσκα χρήματα στην αγορά αυτών των χωρών, αλλά αντίθετα υπήρξε περαιτέρω διαρροή χρημάτων, συρρίκνωση των δραστηριοτήτων των οργανισμών που ιδιωτικοποιήθηκαν και λιγότερες θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα