Βράβευση Sevgul Uludag και Μιχάλη Χριστοφίδη από το ΕΚ

Το ΕΚ βράβευσε την Sevgul και τον Μ.Χριστοφίδη με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη μετά από πρόταση των Ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ.

Το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο τίμησε σήμερα την Sevgul Uludag και τον Μιχάλη Χριστοφίδη με το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη. Τους βραβευθέντες είχαν προτείνει οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου. Απονέμοντας

το βραβείο στην τελετή βράβευσης ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως η Sevgul και ο Μιχάλης πιστεύουν στην αναγκαιότητα της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων, ως το βασικό συστατικό για την άρση της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της.Και οι δύο, τόνισε, αγωνίζονται να ανατρέψουν τους μύθους και τα στερεότυπα που δηλητηριάζουν το μυαλό μας με μίσος για τους "άλλους", και να διαγράψουν την ιδέα του διαχωρισμού που κυριαρχεί στις συνειδήσεις αρκετών συμπατριωτών μας. Επισήμανε λοιπόν πως αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση καθώς με την δράση και το έργο τους αποδεικνύουν στην πράξη τι σημαίνει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινή πάλη, ανθρωπιά.Τιμώντας τους βραβευθέντες ο Τάκης Χατζηγεωργίου δήλωσε πως ο "αγώνας τους δεν είναι αγώνας μόνο της Κυπρίων. Είναι αγώνας που μας ξεπερνά. Είναι αγώνας ανθρώπινος, γιατί η προσπάθεια να αγγίξουμε τα ίχνη της ιστορίας είναι μια προσπάθεια που φέρνει κοντά ανθρώπους που ίσως κάποτε διαφώνησαν. Είναι μια δουλειά η οποία φέρνει κοντά τους ανθρώπους όλης της γης που σκέφτονται το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο καθένας από εμάς ταπεινά οφείλει να εκφράσει την πίστη του ότι αν έχει μέλλον αυτός ο τόπος θα το οφείλει κάποια μέρα σε εργασίες ανθρώπων οι οποίοι, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κάποτε πέφτουν πάνω τους και τα φώτα της δημοσιότητας, επέλεξαν να δουλέψουν τόσο σκληρά, κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, σε εποχές μαύρες κάποτε για να λάμψει κάποια στιγμή το φως πάνω από την πατρίδα μας"

H Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Sevgul Uludag από το 2002 άρχισε να ερευνά και να γράφει για τους αγνοούμενους και τους μαζικούς τάφους από τις δικοινοτικές συγκρούσεις και τα γεγονότα του 1974, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιτάχυνση των ερευνών. Επίσης πρωτοπόρησε στην δημιουργία του Οργανισμού "Τοgether we can" μέσω του οποίου έσμιξε οικογένειες ΕΚ και ΤΚ αγνοουμένων. Η προσφορά της στην ερευνητική δημοσιογραφία έχει εκτιμηθεί με την βράβευση της (2008) με το Βραβείο «Κουράγιο στη Δημοσιογραφία» του International Women's Media Foundation.Ο Μιχάλης Χριστοφίδης γράφει ποιήματα για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πανανθρώπινες αξίες και την Ελευθερία. Τα ποιήματά του εκδίδονται τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική γλώσσα. (π.χ. «Το κόκκινο του γιασεμιού – Yasemin kırmızısı», «Προοπτική-Perspectif», και «Μαζί – Birlikte»). Η δράση και το έργο του αναδεικνύουν την αξία του αμοιβαίου σεβασμού και της συμφιλίωσης στέλνοντας το μήνυμα ότι η ειρήνη μπορεί και πρέπει να κυριαρχήσει στην Κύπρο. Στις 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί κεντρική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για το σύνολο των νικητών από όλα τα κράτη μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα