Εντός Μαρτίου τα αποτελέσματα της «Αμαθούσας»

Εντός του Μαρτίου του 2015 η κοινοπραξία ENI/KOGAS αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο δυνητικό κοίτασμα Αμαθούσα. Την ίδια ώρα η Τοtal στρέφει το ενδιαφέρον της στο οικόπεδο 11 και είναι θέμα χρόνου πλέον οι ανακοινώσεις.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι η γεώτρηση στην Αμαθούσα προχωρεί κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα ωστόσο εάν δεν φτάσουμε στον στόχο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο υπάρχουν ποσότητες φυσικού αερίου.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης συνέστησε υπομονή, λέγοντας

ότι δεν μπορούμε να είμαστε ούτε αισιόδοξοι ούτε απαισιόδοξοι.

Αναφερόμενος στο θέμα της Total, ο Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι αυτή τη στιγμή έχει βρεθεί το νομικό πλαίσιο και πλέον αυτό που απομένει είναι η συμφωνία πάνω στα κείμενα. Αυτή τη στιγμή είπε τα κείμενα τυγχάνουν επεξεργασίας από τη νομική υπηρεσία σε συνεργασία με τους νομικούς της εταιρείας Total.

Όπως είπε η εταιρεία ενδιαφέρεται πλέον να πραγματοποιήσει γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες στο υποθαλάσσιο όρος του ερατοσθένη ώστε να αξιολογήσει καλύτερα το ενεργειακό δυναμικό του τεμαχίου. Πρόσθεσε ότι αν υπάρξει κατάληξη, τότε θα εξαντλήσει το συμβόλαιο της μέχρι το 2016 και στη συνέχεια αν θέλει θα ανανεώσει.

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρχει κατάληξη, είπε ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι νομικές συζητήσεις και στη συνέχεια θα πέσουν υπογραφές.

Συζητήσεις για εμπορική εκμετάλλευση της «Αφροδίτης»

Ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντηση με την εταιρεία Noble, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι ουσιαστικά άρχισαν οι συζητήσεις για το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, που συνεπάγεται με την εμπορική εκμετάλλευση του. Η Noble θα υποβάλει το σχέδιο ανάπτυξης και αν εγκριθεί τότε θα δοθεί άδεια εκμετάλλευσης για 25 χρόνια. Τόνισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πολλές συναντήσεις.

Ερωτηθείς για το πότε θα έχουμε τα πρώτα έσοδα από την εκμετάλλευση της Αφροδίτης, ο Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια, ωστόσο εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μεταξύ του 2018-2020.

Πρόσθεσε ότι ενδιαφέρον για το κοίτασμα επιδεικνύουν τόσο οι Ιορδανοί όσο και οι Αιγύπτιοι. Σε ότι αφορά την Αίγυπτο συζητούμε για τα χερσαία τερματικά τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αδράνεια είπε.

Εξελίξεις θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα