Σαμαράς: «Πράσινο φως» για Αβραμόπουλο

Τη νέα οργανωτική δομή της ΝΔ ετοιμάζει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συγκάλεσε χθες την Εκτελεστική Γραμματεία ενώ την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα και η Πολιτική Επιτροπή.

Στην χθεσινή του τοποθέτηση ο κ. Σαμαράς

απέφυγε να κάνει εκτεταμένο απολογισμό και αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ επικέντρωσε στις κινήσεις τους στο εξής. Δεν είναι στις προθέσεις του η σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου του κόμματος το οποίο ζητούν διάφοροι βουλευτές από πολλές πλευρές. Αντίθετα πήρε την απόφαση και έδωσε το πράσινο φως στον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία το μεσημέρι της Τρίτης.Ο κ. Σαμαράς προχωρά στην συγκρότηση των οργάνων του κόμματος. Δημιουργεί πολιτικό συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Γραμματέας του Κόμματος και ορισμένα άλλα στελέχη. Ανασυγκροτείται η Ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού και ενισχύεται στη δράση της με τις ΟΚΕ, στις οποίες θα μετέχουν βουλευτές, σημερινοί και παλιότεροι και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη μας με εμπειρία σε διάφορους τομείς.

Επίσης αποφάσισε ότι αντιπρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι θα είναι κατά σειρά οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης, ενώ νέος εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος, ορίστηκε ήδη ο Κώστας Καραγκούνης.Ο κ. Σαμαράς έδωσε το βασικό του πολιτικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προχωρήσει και η ΝΔ θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο. Γι αυτό όπως είπε θα πρέπει να αποφύγει την εσωστρέφεια στην οποία κάποιοι θέλουν να την βυθίσουν και να παραμείνει ενωμένη.

Ο κ. Σαμαράς απέδωσε δημοσίως τα εύσημα στον γραμματέα της ΝΔ κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο για την δουλειά του στον προεκλογικό αγώνα βάζοντας τέλος στις φήμες περί αμφισβήτησης και αντικατάστασή του, όπως και στον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ κ. Σάκη Ιωαννίδη. Δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για την μελλοντική του τακτική ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ιδιαιέτερη αναφορά στην ανάγκη το κόμμα να προσεγγίσει ξανά τη μεσαία τάξη.Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να κάνει αυτοκριτική, αντίθετα είπε ότι η ΝΔ στάθηκε όρθια: “Έχασε το μικρότερο ποσοστό που έχει χάσει ποτέ Κόμμα στην Ευρώπη που εφάρμοσε αυστηρή λιτότητα. Κι έχασε 107 χιλιάδες ψήφους, δηλαδή μόνο το 1,8% του εκλογικού σώματος. Και βεβαίως η ΝΔ κέρδισε πίσω, 420 χιλιάδες ψηφοφόρους που δεν την είχαν ψηφίσει εφτά μήνες πριν, στις Ευρωεκλογές”. Αντίθετα αρνήθηκε ότι υπήρξε υπερβολή στην κινδυνολογία και υποστήριξε ότι επίσημανε τις αρνητικές επιπτώσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα θα φανούν στην πράξη και θα τον δικαιώσουν.Επίσης αρνήθηκε την ευθύνη για το ότι δεν παρέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. «Εγώ ήμουν εκείνος που του τηλεφώνησα για να τον συγχαρώ το βράδυ της Κυριακής» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αντίθετα είπε κατά την προεκλογική περίοδο δεν είχε πει τίποτε εναντίον του νυν πρωθυπουργού ενώ ο κ. Τσίπρας ήταν που έβριζε τη ΝΔ. «Δεν είχα καμία εικόνα για το αν θα πήγαινε ο Τσίπρας στο γραφείο του. Αν το γνώριζα, θα ήμουν παρών γιατί τον είχα πάρει ήδη τηλέφωνο για να τον συγχαρώ» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.Κινήσεις στο εσωτερικόΣτο εσωτερικό του κόμματος όμως οι περισσότεροι βουλευτές και στελέχη δεν συμφωνούν με τις εκτιμήσεις του κ. Σαμαρά ούτε με τις προθέσεις του και λένε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασίες διαλόγου που να καταλήξουν σε συνέδριο. Προς το παρόν όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να παραμείνει ενωμένη η ΝΔ και για αυτό οι κινήσεις γίνονται στο παρασκήνιο και αποφεύγονται οι δημόσιες τοποθετήσεις. Πάντως ήδη έχουν γίνει συναντήσεις βουλευτών που μοιράζονται την ίδια αγωνία.

Επίσης κινήσεις κάνουν οι νεότεροι βουλευτές κ.κ. Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάκης Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη που φέρονται να έχουν και ηγετικές φιλοδοξίες εφόσον ανακύψει ζήτημα. Στο πλαίσιο της κινητικότητας είναι και η σημερινή συνάντηση του κ. Κώστα Καραμανλή με την κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Οι περισσότεροι στο εσωτερικό της ΝΔ συμφωνούν ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η ηγεσία κινήθηκε σε δεξιά πορεία η οποία θα πρέπει να σταματήσει και υπάρξει στροφή προς το κέντρο και την μεσαία τάξη. Προς το παρόν αυτό προσκρούει στην επιλογή του κ. Σαμαρά να πάει σε σκληρή αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα με τον υπολογισμό ότι δεν θα αντέξει στην κυβέρνηση περισσότερο από μερικούς μήνες.

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα