Βουλή:Ζητεί κονδύλι για νέο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αθαλάσσας

Επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να περιλάβει σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό κονδύλι για την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για το ψυχιατρικό νοσοκομείο Αθαλάσσας, ένα θέμα που αναβάλλεται τα τελευταία δέκα χρόνια, θα αποστείλει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου εξήγησε ότι το ψυχιατρείο κτίστηκε στις αρχές του 1960 και παρ` όλες τις προσπάθειες διόρθωσης των θαλάμων, ένα κτιριακό συγκρότημα που κτίστηκε τη δεκαετία του `60 δεν μπορεί να προσφέρει

την φροντίδα που χρειάζονται σήμερα τα άτομα που νοσηλεύονται εκεί.

«Θυμίζει εικόνα ασύλου και αυτό για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό να επαναφέρουμε το κονδύλι που υπήρχε για ανέγερση νέου νοσοκομείου, ένα κονδύλι που αφαιρέθηκε πριν 10 χρόνια από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας», είπε.

Όπως ανέφερε, η Επιτροπή Υγείας αποφάσισε να στείλει επιστολή στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας του να ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να μπει στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό ένα κονδύλι με στόχο την ανέγερση νέου νοσοκομείου Αθαλάσσας.

Είπε ακόμη πως οι χώροι είναι εντελώς ακατάλληλοι «και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχίσουν να υπάρχουν εκθέσεις από την Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του ΣτΕ και της Επιτρόπου Διοικήσεως στην Κύπρο, που να επισημαίνουν την ανάγκη ανέγερσης νέου νοσοκομείου και εμείς να μην προχωρούμε σε αυτά τα μέτρα».

Ερωτηθείσα, η κ. Κυριακίδου είπε πως δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για το κόστος ανέγερσης, προσθέτοντας πως όταν το κονδύλι περιληφθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείο, το έργο μπορεί να κτίζεται σταδιακά.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέλλα Μισιαούλη-Δημητρίου είπε πως τα κτίρια του νοσοκομείου είχαν κτιστεί το 1960 και ότι αν και κατά περιόδους συζητείτο το θέμα της ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων, η ιδέα εγκαταλείφθηκε πριν δέκα χρόνια.

«Είχαν γίνει προκαταρκτικά κτίρια και αισιοδοξούσαμε ότι θα προχωρούσε στην ανέγερση νέων κτιρίων αλλά αντ' αυτού (το θέμα) μπήκε στις ελληνικές καλένδες», πρόσθεσε.

Σημείωσε παράλληλα πως υπάρχει έλλειψη ιατρικού, προσωπικού επαγγελμάτων υγείας όπως εργοθεραπευτών και νοσηλευτών, αλλά αυτό δεν έχει υποδηλοί ότι μεγαλώνει το πρόβλημα εγκληματικότητας.

Στις δικές της δηλώσεις, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου επεσήμανε πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε στο κτίσιμο νέου νοσοκομείου ψυχικής υγείας.

Εισηγήθηκε πως μέχρι το έργο να περιληφθεί σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, πρέπει να βρεθούν μικρές λύσεις για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που νοσηλεύονται εκεί.

«Είναι νοσοκομείο ενός κατώτερου Θεού, το νοσοκομείο της Αθαλάσσας και αυτό που φαίνεται ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να κτιστεί ένα νέο», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα