Στο επίκεντρο η απασχόληση σε μια επανενωμένη Κύπρο

Τις πολιτικές απασχόλησης και προστασίας της απασχόλησης την επόμενη μέρα της επίλυσης του Κυπριακού, συζήτησαν σήμερα οι συμμετέχοντες σε διάσκεψη του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στην ΠΕΟ.

Οι ομιλητές ζήτησαν διασφάλιση αξιοπρεπών όρων εργασίας, ανάπτυξη ενός νέου οικονομικού μοντέλου για την επανενωμένη Κύπρο, ενώ έθιξαν και τα θέματα της

αξιοκρατίας και της απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού. Εισηγήσεις για ενεργητικές πολιτικές εργασίας και καταρτισμό και υλοποίηση ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων στις δύο κοινότητες εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, αναπτύχθηκαν από τον Καθηγητή Οικονομίας Απόστολο Δεδουσόπουλο.

Ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης, ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους σημείωσε ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο το δικαίωμα της εργασίας θα πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και ανεπιφύλακτα, χωρίς προϋποθέσεις και όρους, σε όλη την επικράτεια της ενωμένης Κύπρου, ανεξαρτήτως διοικητικών δομών.

Ο καθένας πρέπει να απολαμβάνει πλήρη προστασία των εργατικών του δικαιωμάτων και της κοινωνικής ασφάλισης, είπε.

Προσβλέπουμε, σημείωσε, σε μια ενωμένη Κύπρο που θα έχει ποιοτικές θέσεις εργασίας και αξιοπρεπή εργασία και απασχόληση για όλους τους πολίτες.

Αναλύοντας τις εισηγήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για την επόμενη μέρα, ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα βασίζεται στην ανάπτυξη μέσα από επενδύσεις, και θα συνδέεται με τη δημιουργία νέων αξιοπρεπών και ρυθμισμένων θέσεων εργασίας.

Επίσης υπέδειξε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και κονδύλια από άλλους φορείς εκτός Κύπρου για δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη να δοθεί έμφαση σε τομείς που σήμερα δεν είναι ανεπτυγμένοι, όπως η έρευνα και η καινοτομία, η υγεία, το περιβάλλον και οι ΑΠΕ, η παιδεία.

Ανέφερε ακόμα ότι, σε μια επανενωμένη Κύπρο, θα υπάρχουν προοπτικές για να διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό ο τομέας του τουρισμού και θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα από την τουριστική δραστηριότητα θα κατανέμονται με τρόπο δίκαιο σε ολόκληρη την κοινωνία.

Στον τομέα της ενέργειας επεσήμανε ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί μέσα από ένα έγκαιρο και σωστό σχεδιασμό των αναγκών που θα υπάρξουν για εργατικό δυναμικό και ανέφερε πως στη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί πρέπει να διασφαλίζεται μέσω συμφωνιών που θα γίνουν με τις εταιρείες εκμετάλλευσης ότι θα υπάρχουν ρυθμισμένες συλλογικές συμβάσεις και όροι για την εργοδότηση προσωπικού.

Ο Ερκάν Μπιρέρ της τουρκοκυπριακής συντεχνίας TÜRK-SEN, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τηρείται η αρχή της αξιοκρατίας και να υπάρχουν κριτήρια που να τηρούνται στις πρακτικές απασχόλησης, όχι μόνο από τους δημόσιους φορείς και σώματα, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος δεν θα πρέπει να δέχεται παρεμβάσεις.

Μίλησε επίσης για τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας του ξένου εργατικού δυναμικού και σημείωσε πως θα πρέπει να χρησιμοποιείται ξένο εργατικό δυναμικό σε τομείς που δεν υπάρχουν ντόπιοι. Υπέδειξε ακόμα ότι θα πρέπει να καθοριστούν κριτήρια βάσει των οποίων οι ντόπιες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ξένο εργατικό δυναμικό.

“Ως συνδικαλιστές πρέπει να κάνουμε τα κατάλληλα διαβήματα για να παρεμποδίσουμε να επανεμφανιστούν αυτά τα προβλήματα στο μέλλον και για τις δύο κοινότητες” είπε.

“Οι εργαζόμενοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διάρθρωση και την ανάπτυξη της ομόσπονδης δομής στο νησί και θα πρέπει να έχουν λόγο σε όλους τους τομείς της ζωής της ενωμένης Κύπρου” πρόσθεσε.

Ενεργητικές πολιτικές εργασίας και σχέδιο μεταρρυθμίσεων

Ο Καθηγητής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Απόστολος Δεδουσόπουλος προβαίνοντας σε εισηγήσεις αναφορικά με την πολιτική απασχόλησης σε μια ενωμένη Κύπρο υπέδειξε πως οι ενεργητικές πολιτικές εργασίας μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για τη δημιουργία μιας συνεκτικής και λειτουργικής πολιτικής απασχόλησης. Στο αρχικό στάδιο, εξήγησε, οι πολιτικές αυτές δεν απαιτούν κοινή μακροοικονομική πολιτική, ούτε κοινό θεσμικό πλαίσιο και υπηρεσίες, και προσφέρουν την απαραίτητη ευελιξία σε κοινοτικό επίπεδο.

Αλλά, είναι απαραίτητο για τις κοινότητες να προχωρήσουν ταχέως σε συγκλίσεις μακροοικονομικής πολιτικής, θεσμών της αγοράς εργασίας και διαδικασιών εργασιακών σχέσεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να παρέχει χρηματοδοτικούς πόρους, κατευθυντήριες γραμμές, πραγματογνωμοσύνη, να παρακολουθεί και να αξιολογεί, ενώ οι κοινότητες θα μπορούσαν να προσδιορίζουν τις ομάδες στόχου, να επιλέγουν μέτρα και να εφαρμόζουν προγράμματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενεργητικές πολιτικές αγοράς εργασίας θα πρέπει να απευθύνονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ως προς την απασχόληση ή/και το μισθό. Τέτοιες πολιτικές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με στόχο να μειωθούν σημαντικά υφιστάμενες μορφές διακρίσεων, για παράδειγμα, εθνοτικές ή θρησκευτικές, γλωσσικές, φύλου, κοινωνικού στάτους και ηλικίας, καθώς και για την αποφυγή νέων μορφών ανισοτήτων.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Δεδουσόπουλος, οι δύο κοινότητες και οι κοινωνικοί εταίροι, ιδιαίτερα τα συνδικάτα, πρέπει να δουλέψουν στενά μαζί, αφού οι αποτελεσματικές πολιτικές αγοράς εργασίας απαιτούν: μια ενιαία, αποτελεσματική μακροοικονομική πολιτική στις δύο κοινότητες, που θα οδηγεί στην ανάπτυξη, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιφερειακή ανάπτυξης, ένα πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα εργασιακών σχέσεων που θα οδηγεί σε σύγκλιση των μισθών στο ψηλότερο επίπεδο, μία συγκλίνουσα κοινωνική πολιτική που θα εμποδίζει τη διεύρυνση των ανισοτήτων και το κοινωνικό ντάμπινγκ.

Αυτό συνεπάγεται, όπως εξήγησε, την επεξεργασία ενός σχεδίου συγκεκριμένων ενεργειών εντός ενός σχετικά σύντομου χρονικού διαστήματος, το οποίο θα αναλύει την κατάσταση πραγμάτων στις δύο κοινότητες, θα προσδιορίζει τις προτεραιότητες, τις απαραίτητες ενέργειες και μεταρρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα. Οι κοινωνικοί εταίροι και τα συνδικάτα των εργαζομένων, είπε, θα πρέπει να είναι κύριοι συντελεστές στην επεξεργασία και υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου.

Σχετικό υπόμνημα αναμένεται να εγκριθεί εντός των επόμενων ημερών από τις οργανώσεις που συμμετείχαν στη σημερινή διάσκεψη του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα