Βιογραφικό υποψηφίου δημάρχου Στροβόλου Λάζαρου Σαββίδη

Παραθέτουμε πιο κάτω αυτούσιο το βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου δημάρχου Στροβόλου, Λάζαρου Σαββίδη.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία τον Ιούλιο του 1948 και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο (Κλάδος Θετικών Επιστημών) το 1964.

Έχει σπουδάσει Ηλεκτρολογική Μηχανική με Ηλεκτρονικά στο Imperial College of Science and Technology του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (ICST) και κατέχει τους τίτλους B.Sc.(Eng) μετά διακρίσεως in Electrical Engineering και

M.Sc. in Control Systems. Τον Δεκέμβριο του 1972 του απονεμήθηκε ο τίτλος Doctor of Philosophy (Ph.D.) in Electrical Engineering από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Faculty of Technology – UMIST). Έχει επίσης παρακολουθήσει συμπληρωμένο κύκλο σπουδών στο Κέντρο Παραγωγικότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε θέματα Accounting and Finance και ειδικό κύκλο σπουδών για Πρωτεργάτες στην Ανάπτυξη στο J.F.K. School of Government του Πανεπιστημίου του Harvard (HΠΑ), με τίτλο «Managing Political and Economic Reform”.

Προσελήφθη στη δημόσια υπηρεσία τον Μάιο 1974. Από το 1992 προϊστατο της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, όπου κατείχε τη θέση του Διευθυντή Τηλεπικοινωνιών. Το Μάιο 1999 προήχθη στη θέση του Γενικού Διευθυντή και τοποθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, όπου υπηρέτησε μέχρι τις 30.11.2004. Από τις 21 Ιανουαρίου 2004 τοποθετήθηκε και στο Υπουργείο Εσωτερικών ως αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής. Την 1η Δεκεμβρίου 2004 τοποθετήθηκε ως Γενικός Διευθυντής στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 14 Ιουλίου 2011, οπότε άρχισε η άδεια αφυπηρέτησης του. Αφυπηρέτησε από τη δημόσια υπηρεσία την 1 Νοεμβρίου 2011.

Ο Δρ Σαββίδης στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 18 Δεκεμβρίου 2011 εξελέγη Δήμαρχος Στροβόλου του μεγαλύτερου σε πληθυσμό δήμου της μείζωνος Λευκωσίας και δεύτερου μεγαλύτερου δήμου παγκύπρια. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ο Δρ Σαββίδης ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1 Ιανουαρίου,2012.

Ο Δρ Σαββίδης στις 10 Μαρτίου 2005, διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο επιπρόσθετα από τα καθήκοντα ως Γενικός Διευθυντής, Πρόεδρος του συγκροτήματος των Κυπριακών Αερογραμμών, το οποίο αποτελείτο από τις εταιρείες Κυπριακές Αερογραμμές Δημόσια Λτδ., EUROCYPRIA AIRLINES LTD, Zenon N.D.C.Ltd., Κυπριακές Αερογραμμές (Καταστήματα Αδασμολογήτων) Λτδ., Cyprair Tours και Hellas Jet A.E. μέχρι τις 31 Μαρτίου 2007. Ο Δρ Σαββίδης από τις 31 Μαρτίου, 2007 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2008, υπήρξε επίσης πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της EUROCYPRIA AIRLINES LTD, η οποία από τις 15 Νοεμβρίου 2006 αποτελούσε ανεξάρτητη εταιρία με μοναδικό μέτοχο το Κράτος,

O Δρ Σαββίδης ήταν, επίσης, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την Ανάπτυξη και Διαχείριση των Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου, το πρώτο έργο τύπου ΒΟΤ που εκτελέστηκε στην Κύπρο, μέχρι και την υπογραφή του συμβολαίου στις 12 Μαΐου 2006.

Εκπροσώπησε τη Δημοκρατία, ως αρχηγός αποστολής σε μεγάλο αριθμό διεθνών και περιφερειακών διασκέψεων/συνόδων/συνεδρίων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (CEPT), κ.α.

Υπήρξε Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου/Παραρτήματος του Βρετανικού Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Institution of Electrical Engineers, IEΕ) και μέλος του Συμβουλίου του ίδιου Ινστιτούτου. Είναι Εταίρος του Ινστιτούτου Μηχανικής και Τεχνολογίας (Fellow Institution of Engineering and Technology IEΤ), όπως το ΙΕΕ έχει τώρα μετονομαστεί μετά τη σύμπτυξή του με άλλο Ινστιτούτο, και Ανώτερο Μέλος του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών των ΗΠΑ (Senior Member IEEE). Επίσης κατέχει τον τίτλο European Engineer (Eur Ing). Από τη 1.5.2009 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΙΕΤ για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (EMEA RB) και μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου (GOB) του ίδιου Ινστιτούτου.

Είναι μέλος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και μέχρι τον Απρίλιο του 2006 ήταν μέλος της Επιτροπής Εγγραφής Μελών του Επιμελητηρίου. Από τον Απρίλιο 1999 έως τον Απρίλιο 2002 διετέλεσε μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου. Είναι μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων Μηχανικών Κύπρου (ΣΕΜ) όπου υπηρέτησε από διάφορες θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβανομένης αυτής του Αντιπροέδρου.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Manchester απένειμε στον Δρα Σαββίδη την τιμητική διάκριση για το 2008 ( The 2008 Alumni Association Awardfor Outstanding Alumnus) για διακεκριμένα επιτεύγματα που τίμησαν το Πανεπιστήμιο.

Έχει συγγράψει αριθμό τεχνικών εγγράφων και διατριβών.

Είναι παντρεμένος με την Τίνα, το γένος Sheridan (ΗΠΑ) και έχει δίδυμα παιδιά τη Νάταλι (Δικηγόρο), η οποία είναι παντρεμένη με το Μιχάλη Γλυκύ, Μηχανολόγο Μηχανικό, και τον Στέλιο (Ηλεκτρονικό /Τηλεπικοινωνιακό Μηχανικό), ο οποίος είναι παντρεμένος με τη Δρ Hee Jeong από τη Νότια Κορέα, Βιοχημικό, και δύο εγγονούς τον Ευέλθωντα και τον Λάζαρο Ιωσήφ και μια εγγονή, την Καρολίνα Χριστίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα