Βέλγιο: Τις επικρίσεις Πουζδεμόντ στην ΕΕ σχολιάζει ο Τύπος

Για τις κινήσεις του έκπτωτου Καταλανού ηγέτη Πουζδεμόντ και τη συνάντησή του με 200 Καταλανούς δημάρχους στο κέντρο των Βρυξελλών, όπου ‘το παρών’ έδωσαν, μεταξύ άλλων, και στελέχη των Φλαμανδών εθνικιστών του N-VA, κάνει λόγο σύσσωμος ο σημερινός φλαμανδικός Τύπος.

Επισημαίνεται ότι στην ομιλία του, ο Πουζδεμοντ υποστήριξε ότι «η Καταλονία και όχι η Ισπανία υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες», άσκησε κριτική στην ΕΕ για τη στάση ‘Πόντιου Πιλάτου’ που τηρεί στο καταλανικό και, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ, τον ρώτησε, επιτιμητικά,

εάν «αυτή είναι η Ευρώπη που επιθυμεί».

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρνήθηκαν την είσοδο στον Πουζδεμόντ, το δε ΕΚ ζήτησε από τον ίδιο να προσκομίσει ρητή έγκριση από τη βέλγικη δικαιοσύνη.

Η De Standaard εκτιμά ότι οι 200 Καταλανοί δήμαρχοι διαδραμάτισαν στην πραγματικότητα ρόλο «ντεκόρ» για την ομιλία του Πουζδεμόντ, ο οποίος είχε το βλέμμα του στραμμένο αποκλειστικά προς την Ευρώπη, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει για διεθνοποίηση του καταλανικού ζητήματος.

Την ομόθυμη στήριξη που παρείχαν οι 200 Καταλανοί δήμαρχοι, επιθυμώντας να περάσουν το μήνυμα ότι «ο καταλανικός αγώνας για ανεξαρτησία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ενδο-ισπανική διαμάχη», προβάλλει η De Morgen στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, σημειώνοντας πάντως κι αυτή ότι ο αποπεμφθείς Καταλανός ηγέτης «έκλεψε χτες την παράσταση». Η εφημερίδα επικεντρώνεται στην παρουσία αρκετών Φλαμανδών πολιτικών από τα εθνικιστικά κόμματα N-VA και Vlaamse Belang, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, έδειχναν να συμμερίζονται στο έπακρο τη διάχυτη αγανάκτηση σε βάρος της ισπανικής κυβέρνησης.

Τις καταγγελίες του Πουζδεμόντ σε βάρος των Ευρωπαίων ηγετών για την «παθητικότητα» και «αδράνεια» που επιδεικνύουν στο καταλανικό και την «ανοχή» τους απέναντι σε αυτό που αποκαλεί «ισπανικό πραξικόπημα», προβάλλει από την πλευρά της η De Tijd, δίνοντας κι αυτή ιδιαίτερη έμφαση στις θερμές ευχαριστίες του Πουζδεμόντ προς το N-VA.

Την άποψη ότι το καταλανικό αποτελεί ένα «ισπανικό» και όχι «βελγικό» πρόβλημα, επανέλαβε ο Βέλγος πρωθυπουργός Μισέλ σήμερα το πρωί ενώπιον του βελγικού Κοινοβουλίου, αναφέρει η De Morgen στη διαδικτυακή της σελίδα. Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι ο Μισέλ επανέλαβε την έκκλησή του για «πολιτικό διάλογο» στην Ισπανία προκειμένου να λυθεί η κρίση και την άποψή του ότι η (βελγική) δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της σε ό,τι αφορά τον χειρισμό του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Πουζδεμόντ και των 4 συνεργατών του, τονίζοντας εμφατικά ότι «η βελγική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση».

Ο Πουζδεμόντ παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην De Standaard, όπου και πάλι βάλλει εναντίον της Ευρώπης και των ηγετών της, σημειώνοντας ότι «ο Γιούνκερ και οι λοιποί καταστρέφουν την Ευρώπη». Παράλληλα, δίνει διευκρινίσεις για τις σχέσεις του με το N-VA, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να αναμιχθεί στα εσωτερικά του Βελγίου».

«Βρυξέλλες, η πρωτεύουσα της Καταλανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Le Soir στο πρωτοσέλιδό της, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η καταλανική αντιπαράθεση έχει μεταφερθεί πλέον στο βελγικό έδαφος και σημειώνοντας ότι τόσο οι δήμαρχοι, οι οποίοι ήρθαν να αποθεώσουν τον ήρωά τους, επιφυλάσσοντάς του υποδοχή βασιλιά, όσο και οι επιχειρηματίες, στόχος των οποίων ήταν η δυσφήμιση των αυτονομιστών, κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή των ΜΜΕ.

Η L’ Echo, από την πλευρά της, εστιάζει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, αφενός στη δήλωση του εκπροσώπου των Καταλανών επιχειρηματιών υπέρμαχων της ισπανικής ενότητας, Carlos Rivadulla, ότι η ανεξαρτησία της Καταλανίας ισοδυναμεί με οικονομική αυτοκτονία, δεδομένου ότι το 30% του ΑΕΠ της περιοχής βρίσκεται ήδη σε τροχιά εξόδου, καθώς και στην παραδοχή του ότι οι εργοδότες άργησαν πολύ να κινητοποιηθούν απέναντι στο αποσχιστικό κίνημα, και αφετέρου στο ερώτημα που απηύθυνε ο Πουζδεμόντ στους Γιούνκερ και Ταγιάνι κατά την ομιλία του στο Bozar, για το κατά πόσο είναι έτοιμοι να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλονία ή θα συνεχίσουν να βοηθούν τον Ραχόι στο πραξικόπημά του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα