Βασιλιάς Μπίμπι: Το χρυσό άγαλμα του Βενιαμίν Νετανιάχου

Ένα επιχρυσωμένο άγαλμα του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσπόζει σε πλατεία του Τελ-Αβίβ και ονομάστηκε "Βασιλιάς Μπίμπι" από τον αντισυμβατικό γλύπτη του, προκαλώντας σύγχυση στους περαστικούς και την καταδίκη της υπουργού Πολιτισμού σήμερα.

Ο γλύπτης Ιτάι Ζαλάιτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τοποθέτησε το ύψους τεσσάρων μέτρων άγαλμα του Νετανιάχου σε λευκό βάθρο στην πλατεία Ράμπιν, δίπλα στο δημαρχείο, για να δοκιμάσει τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης στο Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση και καλλιτέχνες έχουν εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση, μετά τις ενέργειες

της υπουργού Πολιτισμού και βουλευτή του δεξιού κόμματος Λικούντ Μίρι Ρεγκέβ να παρακρατεί κρατικούς πόρους από οργανισμούς που δεν εκφράζουν πίστη στο κράτος.

Αναρτώντας μήνυμα στο Facebook, μετά την τοποθέτηση του αγάλματος στην πλατεία, η Ρεγκέβ γράφει ότι το έργο είναι μια "έκφραση μίσους προς τον Νετανιάχου". Στελέχη του δήμου του Τελ Αβίβ έδωσαν εντολή στον Ζαλάιτ να απομακρύνει το άγαλμα προειδοποιώντας τον ότι θα το αποσύρουν αυτοί και θα του επιβάλουν πρόστιμο, αν αυτός αρνηθεί.

Το πρωί περαστικοί συγκεντρώθηκαν γρήγορα για να το φωτογραφίσουν και να συζητήσουν αν το άγαλμα πρέπει να θεωρείται ότι διακωμωδεί τον Νετανιάχου ή τιμά τον δεξιό πρωθυπουργό, ο οποίος ασκεί την τέταρτη θητεία του και είναι γνωστός με το υποκοριστικό "Bibi".

Μια γυναίκα υποκλίθηκε με περιπαιχτική διάθεση μπροστά από το άγαλμα, το οποίο ο Ζαλάιτ είπε ότι χρειάστηκαν τρεις μήνες για να το φιλοτεχνήσει.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες σχόλια για τον "Βασιλιά Μπίμπι", δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ο καλλιτέχνης, όταν ρωτήθηκε τι τον ενέπνευσε για να φτιάξει το έργο αυτό. "Απλά, το έκανα πραγματικότητα και το έβαλα στη θέση που του αξίζει, στην Πλατεία των Βασιλέων του Ισραήλ", απάντησε αναφερόμενος στο όνομα που είχε η πλατεία πριν μετονομαστεί σε Ράμπιν, σε ένδειξη τιμής στον ισραηλινό πρωθυπουργό που δολοφονήθηκε από έναν Εβραίο υπερεθνικιστή κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διαδικασίας το 1995.

Ο Νετανιάχου και η σύζυγός του Σάρα αποτελούν αντικείμενο νομικής έρευνας, ενώ συχνά μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με το ερώτημα αν χρησιμοποιούν κρατικούς πόρους για τον σπάταλο βίο που διάγουν, σύμφωνα με επικριτές. Το πρωθυπουργικό ζεύγος αρνείται οποιαδήποτε κατάχρηση των χρημάτων των φορολογουμένων.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα