Έκθεση αφιερωμένη στον hairstylist Σαμ ΜακΝάιτ

«Μαλλιά από τον Σαμ ΜακΝάιτ» είναι ο τίτλος έκθεσης αφιερωμένης στα 40 χρόνια δημιουργίας του Σκοτζέζου αγαπημένου hairstylist των σχεδιαστών και φωτογράφων μόδας, που φιλοξενείται στο Σόμερσετ Χάουζ του Λονδίνου.

Ο Σαμ ΜακΝάιτ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους image makers του τέλους του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα, με συμμετοχή σε περισσότερα από 190 εξώφυλλα στο περιοδικό Vogue,

αμέτρητες διαφημίσεις και ντεφιλέ μόδας.

Διαμόρφωσε και άλλαξε την εικόνα των πιο αναγνωρίσιμων ανθρώπων της σύγχρονης εποχής, της Νταϊάνα, της Μαντόνα, της Λέιντι Γκάγκα.

«Τα μαλλιά έχουν τη δύναμη να μεταμορφώνουν - πολύ γρήγορα και εύκολα μπορούν να σας αλλάξουν – αυτό με γοήτευε πάντα. Ακόμη το βρίσκω συναρπαστικό», είπε ο 61χρονος σήμερα ΜακΝάιτ, ο οποίος άφησε το μικρό σκωτσέζικο χωριό του στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο.

Δοκιμάστηκε σε διάφορες δουλειές, καθάριζε παράθυρα, ήταν οδηγός βαν και ασκούμενος δάσκαλος και κατάλαβε ότι είχε ταλέντο στην κομμωτική, όταν άρχισε να εργάζεται τα Σάββατα στο κομμωτήριο ενός φίλου του.

Ήταν πάντα στην κεντρική ομάδα με τους φωτογράφους και τους συντάκτες μόδας τα χρυσά χρόνια των supermodel. Οι λαμπρές εμφανίσεις των Λίντα Εβαντζελίστα, Κρίστι Τέρλινγκτον, Σίντι Κρόφορντ και Τατιάνα Πάτιτζ, άφθονες. «Ήταν μία χρυσή εποχή. Ήμασταν στον δρόμο όλη την ώρα με τον Patrick Demarchelier, ταξιδεύαμε σε όλο τον κόσμο με τους 10 ίδιους ανθρώπους», ανέφερε ο ΜακΝάιτ.

Ο πρώτος κανόνας για την επιμέλεια μαλλιών σε ένα σόου μόδας; «Βαθιές αναπνοές», απάντησε.

Όταν ο σχεδιαστής ζητά 60 ίδιες μαύρες περούκες λίγο πριν το σόου και έχεις λιγότερες από τις μισές, όταν ένα μοντέλο φτάνει με τη μηχανή από προηγούμενη εμφάνιση με τα μαλλιά πλεγμένα σε μικροσκοπικές πλεξίδες και έχετε δέκα λεπτά για να την μετατρέψει σε glamazon (εντυπωσιακή γυναίκα) των 80’s, όταν έχετε περάσει ένα 24ωρο κουρεύοντας και χτενίζοντας περούκες και υπάρχουν παντού λεκέδες από μαύρο χρώμα στη λευκή σουίτα σας στο Μιλάνο, τότε ο δεύτερος, τρίτος και τέταρτος κανόνας είναι: προετοιμασία, προετοιμασία, προετοιμασία.

Η έκθεση «Μαλλιά από τον Σαμ ΜακΝάιτ» είναι η πρώτη που παρουσιάζει την ευρύτερη πολιτιστική σημασία των μαλλιών και τον ρόλο του στυλίστα μαλλιών στη μόδα.

Την έκθεση με φωτογραφίες από τις δημιουργίες του διάσημου hairstylist συνοδεύει μία έκδοση με κείμενα τον Τιμ Μπλανκς, Τζέρι Στέιφορντ, Αλεξάντερ Φούρι, Αμάντα Χάρλετς, σχόλια του ίδιου του δημιουργού, καθώς και φωτογραφίες απ’ όλη την καριέρα του και από επιδείξεις μόδας των Βίβιαν Γούεστγουντ, Σανέλ, Μπαλμέν και πολλών άλλων.

Η έκθεση – αφιέρωμα στο έργο του Σαμ ΜακΝάιτ θα φιλοξενείται στο Σόμερσετ Χάουζ έως τις 12 Μαρτίου του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα