Τσακώνονται για τη μικρή σύνταξη

Αντιπαράθεση Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων - Υπουργείου Εργασίας

Για ανυπόστατους ισχυρισμούς κάνει λόγο το Υπουργείο, ενώ η ΕΚΥΣΥ ζητεί άμεσα συνάντηση με την Ζέτα Αιμιλιανίδου

ΔΕΝ ΕΧΕΙ αντιληφθεί το πρόβλημα το Υπ. Εργασίας, λέει η Ένωση

Στα ύψη ανέβηκε εκ νέου χθες η αντιπαράθεση του Υπουργείου Εργασίας με την Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) -πρόσκειται στο ΑΚΕΛ- για τις καταγγελίες χαμηλοσυνταξιούχων ότι έχει περικοπεί ή τους μειώθηκε η μικρή επιταγή που λαμβάνουν. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας έκανε λόγο για ανυπόστατους ισχυρισμούς, οι οποίοι το μόνο

που επιτυγχάνουν είναι να δημιουργούν αχρείαστη ανησυχία στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, με την ΕΚΥΣΥ να αξιώνει άμεσα συνάντηση με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου. Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει πως, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου Ενίσχυσης Νοικοκυριών Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, για τον υπολογισμό του ύψους των εισοδημάτων των δικαιούχων του Σχεδίου λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο εισόδημα του προηγούμενου ημερολογιακού έτους.

Βάσει των προνοιών αυτών, ανέκαθεν λαμβανόταν και εξακολουθεί να λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα των δικαιούχων για το προηγούμενο έτος, περιλαμβανομένης και της 13ης σύνταξης, των εισοδημάτων από ενοίκια, τόκους και από άλλες πηγές. Κατά συνέπεια, αναφέρεται, οι διατάξεις του Σχεδίου εφαρμόζονται από τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου και φέτος, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια εφαρμογής του Σχεδίου.

Το Υπουργείο σημειώνει ακόμα ότι βάσει των προνοιών της νομοθεσίας που διέπει την παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αναφορικά με χαμηλοσυνταξιούχους, εάν κάποιος χαμηλοσυνταξιούχος δικαιούται μικρότερο μηνιαίο ποσό ΕΕΕ από ό,τι λάμβανε από το Σχέδιο Ενίσχυσης Νοικοκυριών Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, τότε λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσό που αντιστοιχεί στο Σχέδιο χαμηλοσυνταξιούχων. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξαρχής ότι με την εφαρμογή του ΕΕΕ οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα λαμβάνουν σε καμία περίπτωση λιγότερα από όσα δικαιούνταν βάσει του Σχεδίου χαμηλοσυνταξιούχων.

Το συμπέρασμα

Με βάση τα πιο πάνω διευκρινίζεται προς όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους που έγιναν δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ότι θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν αν τα εισοδήματά τους είναι σύμφωνα με τα όρια που προνοούνται στη νομοθεσία. Σε περίπτωση που υπερβαίνουν τα όρια αυτά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου (μικρή επιταγή), όπως συνέχιζε να εφαρμόζεται το Σχέδιο όλα τα προηγούμενα χρόνια, και καλούνται να μην ανησυχούν από ανυπόστατους ισχυρισμούς, οι οποίοι το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δημιουργούν αχρείαστη ανησυχία στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, καταλήγει στην ανακοίνωση το Υπουργείο.

Η ανταπάντηση της ΕΚΣΥ

Από την πλευρά της η ΕΚΥΣΥ με ανακοίνωσή της εκφράζει τη μεγάλη της λύπη για το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει αντιληφθεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και χιλιάδες συνταξιούχοι διαμαρτύρονται, ύστερα από τη νέα μείωση που υπέστη η μικρή επιταγή ή και την περικοπή της σε κάποιους που έπαιρναν κάθε μήνα ως συμπλήρωμα της χαμηλής τους σύνταξης, με βάση το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

«Το Υπουργείο φαίνεται πως δεν έχει αντιληφθεί το σοβαρό ολίσθημα στο οποίο περιέπεσε και σταδιακά σε 12 μηνιαίες δόσεις θα αφαιρέσει τη 13η σύνταξη που πήραν οι δικαιούχοι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΕΕΕ. Το παράδειγμα που παρουσιάσαμε ως Οργάνωση για δικαιούχο χαμηλοσυνταξιούχο του ΕΕΕ, που η σύνταξή του από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι 478 ευρώ τον μήνα και δικαιούται ακόμη 125 ευρώ μικρή επιταγή και τώρα του αφαιρούν 40 ευρώ τον μήνα, είναι πραγματικό. Η ΕΚΥΣΥ θα ανέμενε από το Υπ. Εργασίας να διερευνήσει και να συζητήσει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε για χιλιάδες συνταξιούχους και όχι να μιλά για ανυπόστατους ισχυρισμούς», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΚΥΣΥ καταγγέλλει, παράλληλα, πως η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη και ηθελημένα αγνοεί τους λόγους για τους οποίους οι χαμηλοσυνταξιούχοι υποχρεώθηκαν, και με δυσκολίες κάποιοι τα κατάφεραν, να έχουν κάποιες αποταμιεύσεις για να τις χρησιμοποιήσουν στα δύσκολα χρόνια, που έχουν πάρα πολλές ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή σοβαρές εγχειρήσεις, τις οποίες δυστυχώς το κράτος δεν μπορεί να προσφέρει. «Η ΕΚΥΣΥ θα ζητήσει συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας για συζήτηση των σοβαρών προβλημάτων που συνεχίζουν να υπάρχουν για τους συνταξιούχους και για απάντηση θεμάτων που υπέβαλε γραπτώς από τις 11 Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να δοθεί απάντηση ούτε να καθοριστεί συνάντηση», καταλήγει η Ένωση.
(Μ.ΑΔ.)

Keywords
Τυχαία Θέματα