Ομπάμα σε Ερντογάν: Σύμμαχοι ναι, αλλά δείξτε αυτοσυγκράτηση

Την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τις κουρδικές δυνάμεις του ΥPG να μην εκμεταλλευθούν την κατάσταση για να αποσπάσουν περισσότερο έδαφος και την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση

τερματίζοντας τους βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, η συνομιλία κάλυψε την κατάσταση στη Συρία και την αμερικανοτουρκική συνεργασία στην μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος Ομπάμα καταδίκασε και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα στις 17 Φεβρουαρίου, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στρατιωτικοί και πολίτες και την τρομοκρατική επίθεση της 18ης Φεβρουαρίου εναντίον τουρκικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στην επαρχία Ντιγιαρμπακίρ.

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για τις πρόσφατες προωθήσεις του συριακού καθεστώτος στη βορειοδυτική Συρία και κάλεσε επειγόντως να σταματήσουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις με την Τουρκία και με τις μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη βόρεια Συρία και υπονομεύουν τις συλλογικές μας προσπάθειες στη βόρεια Συρία για αποδόμηση και ήττα του ISIL», αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι δυνάμεις του YPG «δεν θα πρέπει να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες στην περιοχή για να αποσπάσουν νέα εδάφη και κάλεσε αμοιβαίως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, παύοντας τις βολές πυροβολικού στην περιοχή. Τόνισε την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη συμφωνία που επετεύχθη στο Μόναχο την περασμένη εβδομάδα. σχετικά με την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία και κάλεσαν τη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς εναντίον των μετριοπαθών δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Καταλήγοντας. η δήλωση αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία στον αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης και του ΡΚΚ, και επανέλαβαν τον κοινό τους στόχο της αποδόμησης και τελικής καταστροφής του ISIL.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα