Τσάμπιονς Λιγκ: Αν ξέραμε σήμερα την πρωταθλήτρια Κύπρου

Εφτά στροφές πριν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνας και ΑΕΚ διεκδικούν ο καθένας με τις δικές του πιθανότητες τον τίτλο. Όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο ο πρωταθλητής θα κοιτάξει άμεσα την ευρωπαϊκή του προοπτική. Αν υποθετικά είχαμε σήμερα τέλος στον τίτλο, οι ομάδες θα αντιμετώπιζαν την εξής κατάσταση στο Τσάμπιονς Λιγκ με βάση την πορεία των υπόλοιπων πρωταθλημάτων. Τα δεδομένα φυσικά για τον ΑΠΟΕΛ

είναι πολύ διαφορετικά από τον Απόλλωνα και την ΑΕΚ.

ΑΠΟΕΛ
Για τον ΑΠΟΕΛ τα πράγματα έχουν ως εξής: Είναι δυνατός στο 2ο και το 3ο προκριματικό. Το να μπει στους ισχυρούς και στα πλέι οφ, αν με το καλό περάσει τους δύο προηγούμενους γύρους, θα χρειαστεί ένα συνδυασμό αποτελεσμάτων μέχρι και ένα πολύ δύσκολο σενάριο. Μπορεί να μην έχει καμία σημασία στο τέλος, όμως η πιθανότητα μίας καλύτερης κλήρωσης, υπάρχει πάντα. Με τα σημερινά δεδομένα, Σέλτικ και Μπάτε είναι ήδη πρωταθλήτριες. Ο Ολυμπιακός, η Λουντογκόρετς, η Κοπεγχάγη και η Σάλσμπουργκ δεν χάνουν τον τίτλο. Όλες αυτές οι ομάδες έχουν καλύτερο συντελεστή. Η ομάδα της Λευκωσίας μπορεί λοιπόν να ξεκινήσει στο καλύτερο σενάριο ως η 7η καλύτερη πρωταθλήτρια και να αναμένει να αποκλειστούν πριν τα πλέι-οφ δύο από τις πιο πάνω ομάδες. Το χειρότερο σενάριο είναι όμως να πάρουν το πρωτάθλημα η Πλζεν στην Τσεχία (είναι 1η με ένα βαθμό διαφορά από τη Σλάβια), η Λέγκια στην Πολωνία (2η πίσω από την Γιαγκελόνια) και η Στεάουα στη Ρουμανία (2η αυτή τη στιγμή πίσω από τις Βιτορούλ με τρεις βαθμούς διαφορά). Συνοψίζοντας, ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να μπει στο Τσάμπιονς Λιγκ έχοντας από τον 7ο μέχρι και τον 10ο καλύτερο συντελεστή και θα πρέπει ανάλογα να αναμένει αποκλεισμό σε 2ο και 3ο προκριματικό ίσως και πέντε ομάδων για να είναι ισχυρός στα πλέι-οφ.

ΑΠΟΛΛΩΝ
Αν πρωταθλητής είναι ο Απόλλωνας, ισχύουν όλα τα πιο πάνω σε ό,τι αφορά τις ισχυρές ομάδες, αλλά το ζητούμενο είναι καταρχήν η θέση στο 2ο προκριματικό. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πρωταθλήτριες Ρουμανίας, Ελλάδας και Τσεχίας θα ξεκινήσουν από το 3ο προκριματικό. Οπότε κρατάμε στο 2ο, Σέλτικ, Σάλτσμπουργκ, Κοπεγχάγη, Λουντογκόρετς. Μπάτε. Μάλμο, Αστάνα, πρωταθλήτρια Κροατίας (Ριέκα ή Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ρόζεμποργκ, πρωταθλήτρια Ισραήλ (Μπερ Σέβα ή Μακάμπι Τελ Αβίβ) είναι σίγουρα πάνω από τον Απόλλωνα. Στη Σλοβενία η Μάριμπορ (έχει επίσης καλύτερη βαθμολογία) είναι σχεδόν βέβαιη πρωταθλήτρια. Άρα ο Απόλλωνας μπαίνει στο καλύτερο σενάριο ως ο 12ος . Πιο ψηλό συντελεστή έχουν η Καραμπάχ Αζερμπαϊτζάν και η Σέριφ Μολδαβίας που προηγούνται στο πρωτάθλημα τους. Θα είναι ιδανικό να παραμείνουν πρώτες στη Σερβία και την Σλοβακία, ο Ερυθρός Αστέρας και η Ζίλινα αντίστοιχα. Με αυτά και μ΄αυτά, το ζητούμενο για τον Απόλλωνα είναι πρώτα να είναι ισχυρός (17 ομάδες) στο 2ο προκριματικό. Στο χειρότερο σενάριο θα πέσει στην 16η θέση (αν στα πρωταθλήματα Πολωνίας, Αζερμπαϊτζάν, Σερβίας , Μολδαβίας, πάρουν το τίτλο οι ανεπιθύμητες ομάδες), άρα μπαίνει στους ισχυρούς. Στο 3ο προκριματικό είναι ουσιαστικά αδύνατο να είναι στους 10 ισχυρούς.

ΑΕΚ
Για την ΑΕΚ τώρα. Μετρούν όλα όσα ισχύουν για Απόλλωνα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι στους ισχυρούς στο 2ο προκριματικό. Ό,τι και να γίνει στη Σερβία δεν τη βολεύει, το ίδιο και στο Αζερμπαϊτζάν. Άρα, στο καλύτερο σενάριο, θα είναι η 14η ισχυρότερη. Θα είναι αρνητικό αν πάρει το πρωτάθλημα Ουγγαρίας η Βιντεοτόν (είναι πρώτη με διαφορά ενός βαθμού), η Σκεντερμπέου στην Αλβανία (είναι πάντως 7 βαθμούς πίσω από την κορυφή) και η Σλόβαν στη Σλοβακία (επίσης στο -7). Για να πέσει λοιπόν στους μη ισχυρούς και στη 18η θέση, πρέπει στα τέσσερα από τα πέντε πρωταθλήματα (Πολωνία, Ουγγαρία, Αλβανία, Μολδαβία, Σλοβακία) να πάρουν τίτλο ανεπιθύμητες ομάδες. Απομακρυσμένο, αλλά δεν είναι και απίθανο.

Η πιθανή πρωταθλήτρια Γιουρόπα Λιγκ
Η ομάδα που θα σηκώσει το τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ μπαίνει κατευθείαν τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, εκτός αν έρθει ο κόσμος ανάποδα και επόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι η Λέστερ. Ας αφήσουμε προσωρινά αυτή την τρελή εκδοχή. Θεωρούμε ότι η κάτοχος του Γιουρόπα μπαίνει στους 32 των πρωταθλητών. Τι γίνεται όμως αν τον τίτλο του Γιουρόπα πάρει ομάδα που θα είναι και πρωταθλήτρια της χώρας της. Αυτό το σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τις Μπεσίκτας, Άγιαξ, Άντερλεχτ. Σε μία τέτοια περίπτωση, ανοίγει μία θέση στους ομίλους για την πρωταθλήτρια Τσεχίας και η πρωταθλήτρια Αυστρίας θα ξεκινήσει στο 3ο προκριματικό. Μας επηρεάζει αυτό; Αν είναι πρωταθλήτρια η Πλζεν, ο ΑΠΟΕΛ θα είναι έχει μία λιγότερη ισχυρή ομάδα μπροστά του, όμως η ΑΕΚ κατά πάσα πιθανότητα γίνεται ισχυρή στο 2ο προκριματικό.

Σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις Απόλλωνα και ΑΕΚ δεν έχει σημασία ποιες ομάδες θα αποκλειστούν στο 1ο προκριματικό. Για τον ΑΠΟΕΛ μετρούν πιθανοί αποκλεισμοί ομάδων από τον 2ο. Θα πρέπει να έχουμε επίσης υπόψη πως μπορεί να αποκλειστεί ομάδα λόγω κριτηρίων ή άλλων λόγων, όπως έγινε π.χ. πέρσι με τη Σκεντερμπέου.

Keywords
Τυχαία Θέματα