Τοξικές ουσίες και Υγεία του Παιδιού

Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από την έκθεση σε τοξικές ουσίες σε σχέση με τους ενήλικες.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το έμβρυο και το παιδί μέχρι και την εφηβεία του, κινδυνεύουν περισσότερο από τους ενήλικες από συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η έκθεση των παιδιών σε ουσίες ή παράγοντες όπως για παράδειγμα τα πολυχλωριομένα διφαινύλια (PCBs), o μόλυβδος, o υδράργυρος, οι φθαλικοί εστέρες, οι διοξίνες, τα φυτοφάρμακα, το παθητικό κάπνισμα, η ιονίζουσα ακτινοβολία, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Οι επιπτώσεις

μπορεί να είναι άμεσες (άσθμα ή αλλεργίες), αλλά και μακροπρόθεσμες (να εκδηλωθούν δηλαδή αργότερα στην ενήλικη ζωή του παιδιού) όπως π.χ. νευρολογικές ή αναπτυξιακές ανωμαλίες, διαταραχές του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, πνευματική υστέρηση και καρκίνος.

Γιατί όμως το έμβρυο και το παιδί είναι πιο ευάλωτα;

• Ο οργανισμός του παιδιού αναπτύσσεται συνεχώς. Γι΄ αυτό και έχει πολλαπλάσιες ανάγκες σε τροφή, αέρα και νερό ανά κιλό βάρους του σε σχέση με τον ενήλικα. Αυτό οδηγεί σε διπλάσια μέχρι και πενταπλάσια λήψη τοξικών ουσιών που μπορεί να υπάρχουν στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα. Ακριβώς επειδή ο οργανισμός του αναπτύσσεται, απορροφά σε μεγαλύτερο ποσοστό τα τοξικά συστατικά όπως ακριβώς και τα ωφέλιμα. Επιπρόσθετα, το παιδί είναι αθώο και περίεργο, αγνοεί τους κινδύνους και συχνά βάζει το καθετί στο στόμα του.

Διαβάστε περισσότερα στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα