Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι εργάτες στις οικοδομές που αναγκάστηκαν χθες να δουλεύουν τις μεσημβρινές ώρες, μέσα στον καύσωνα, παρά την επίσημη απαγόρευση και η ενημέρωση του Τ/κ ηγέτη προς εκπροσώπους ΜΜΕ για το Κυπριακό κυριαρχούν στον τ/κ Τύπο σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης στην πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στο “κρατικό” νοσοκομείο, τις κρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος κ.ά.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική), με τίτλο “Αν πεθάνει, πέθανε”, γράφει ότι μπορεί να απαγορεύτηκε η εξωτερική εργασία λόγω καύσωνα μεταξύ 12.00-16.00

αλλά αυτό καταπατήθηκε χτες τόσο από το “υπουργείο” όσο και από εταιρείες και δημοσιεύει φωτογραφία από ένα κτίριο, το οποίο πρόκειται να γίνει το κέντρο νεότητας και παιδιού, όπου στις 13.20 οι εργάτες έριχναν μπετόν κάτω από τον ήλιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο “κρατικό” νοσοκομείο Λευκωσίας έγινε η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από τον πατέρα στο γιο, ο οποίος από 12 χρονών έπασχε από νεφροπάθεια. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί προς τα ΜΜΕ και προτάσσει στον τίτλο ότι “δεν θα κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των πολιτών”.

Με τίτλο “Η εκ περιτροπής προεδρία κόκκινη γραμμή μας”, η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) αναφέρεται στην ενημέρωση για το Κυπριακό από τον Τ/κ ηγέτη όπου για το συγκεκριμένο ζήτημα ανέφερε ότι “κανένας δεν μπορεί να ασπασθεί την ιδέα ότι κανένας Τ/κ ποτέ δεν θα φτάσει στην προεδρία. Μπορεί να μην είναι προεδρία ίσης διάρκειας αλλά είναι αναπόφευκτο να αναληφθεί η προεδρία από έναν Τ/κ για ένα ορισμένο διάστημα”. Αλλού αναφέρεται στις αλλαγές στην ηγεσία του τουρκικού στρατού, με τον Χουλουσί Ακάρ να γίνεται ο νέος Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ακόμη μία περίπτωση οικοδομής όπου οι εργασίες συνεχίζονταν τις ώρες που απαγορεύθηκαν λόγω καύσωνα.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση), με τίτλο “Η υπόθεση του `πλοίου` είναι ψέμα”, αναφέρεται στις δηλώσεις Ακιντζί προς τα ΜΜΕ ότι η λύση θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κανείς δεν θα τοποθετηθεί στα πλοία, ενώ τάχθηκε εναντίον και στην παραχώρηση της “υπηκοότητας σε 1.500 άτομα σε πέντε λεπτά”. Αυτά τα λάθη τα αφήσαμε στο παρελθόν, είπε. Αλλού γράφει ότι το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα έχει η Κύπρος και επικαλείται έρευνα ειδικών για το “δήμο” Λευκωσίας που δείχνει πως το κόστος της κιλοβατώρας είναι 24 σεντ του ευρώ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στην πρώτη μεταμόσχευση νεφρού σε 22χρονο από τον πατέρα του και γράφει ότι ο νεαρός αναμένεται να πάρει σύντομα εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Με τίτλο “Στόχος μια συνολική λύση”, η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) αναφέρεται στις δηλώσεις Ακιντζί, προτάσσοντας ότι θεωρεί πως η εκ περιτροπής προεδρία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής ισότητας. Αλλού γράφει ότι εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών καθησυχάζουν τους πολίτες ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα οδηγηθεί σίγουρα σε δημοψήφισμα. Σε άλλο θέμα, δημοσιεύει φωτογραφία της πρωτοβουλίας Τ/κ φοιτητών φαρμακευτικής που πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το “πρωθυπουργικό” γραφείο εναντίον του τροποποιητικού “νόμου” για το άνοιγμα φαρμακείων.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη), με τίτλο “Δεν έμεινε συνείδηση!”, δημοσιεύει φωτογραφίες από εργάτες σε οικοδομές που αναγκάστηκαν να δουλεύουν και τις ώρες που απαγόρευσε την εξωτερική εργασία το “υπουργείο” εργασίας, λόγω καύσωνα. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία Dev IS ζήτησε τη σύγκληση της επιτροπής για το βασικό μισθό, δηλώνοντας ότι ο ορισμός του πρέπει να αρμόζει στην ανθρώπινη τιμή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ακιντζί μεταξύ άλλων δήλωσε χθες πως την τελευταία απόφαση στο περιουσιακό θα την λάβει η “επιτροπή περιουσιακού”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα