Τουσκ: Δραματικό τεστ αντοχής για την ΕΕ η προσφυγική κρίση

Δραματικό τεστ αντοχής, για την Ε.Ε. χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την προσφυγική κρίση, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Εκτίμησε μάλιστα ότι «ενδεχόμενη νίκη του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, πιο πιθανή σήμερα με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, θα οδηγήσει σε ένα ακόμη μεταναστευτικό κύμα».

Η αλληλεγγύη απαιτεί αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι "Είναι κοινή μας υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και

να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.".

Εκτός από αλληλεγγύη υπέδειξε, χρειάζεται υπευθυνότητα και κοινή λογική. «Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα ισούται με Ευρώπη χωρίς Σένγκεν». Επισήμανε δε, ότι η αποκατάσταση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων αποτελεί προϋπόθεση για μια αποτελεσματική, ανθρωπιστική και ασφαλή μεταναστευτική πολιτική.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι όλοι πρέπει να τηρούν τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από κοινού (Δουβλίνο και ποσοστώσεις) και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η τήρηση των κανόνων θα σημαίνει πάντα ότι θα θυσιάζουμε μέρος των συμφερόντων μας.

Ο Ντοναλτ Τουσκ σημείωσε ακόμη ότι όλοι κάνουν κριτική και πολύ λίγοι υπερασπίζονται το καλό όνομα της Ευρώπης. Αλλά κατέληξε, οι πρόσφυγες έρχονται επειδή η κοινότητά μας παραμένει η πιο ανοιχτή και η πιο ανεκτική από όλες.

Κώστας Mαυρίδης: Να ζητήσει η ΕΕ από Τουρκία να σταματήςει να βομβαρδίζει Κούρδους

Αντί να κάνουμε συναλλαγές με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατέχει Ευρωπαϊκό έδαφος, ας του ζητήσουμε να σταματήσει να βομβαρδίζει τους Κούρδους, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης σε παρέμβαση του στην ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οπου συζητείται το προσφυγικό.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, ο Κώστας Μαυρίδης υπέδειξε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια της κρίσης και η Ευρώπη να βοηθήσει ωστε να μην υπάρχουν προσφυγες. Για να γίνει αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η προστασία των κατοίκων της Συρίας, με την εκρίζωση του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, είπε, αντι να γίνεται αυτό, ο Ταγιπ Ερντογάν βρίσκεται στις Βρυξέλλες και η Ευρώπη κρίνει οτι για υπέρτερους λόγους τον έχει ανάγκη. Ας μη ξεχνάμε, είπε, οτι κατέχει μέρος της Κύπρου, βομβαρδίζει τους Κούρδους και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα

Keywords
Τυχαία Θέματα