Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η διαχείριση του νερού από την Τουρκία και οι αναταράξεις που το ζήτημα έχει προκαλέσει κυριαρχούν στον τ/κ Τύπο, μαζί με δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη από την Νέα Υόρκη και τα πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά, εκθέσεις και συνταγές. Αναφορά γίνεται επίσης στην εκδήλωση διαμαρτυρίας του “συνδέσμου” εργολάβων, τις εκσκαφές στον κατεχόμενο Τράχωνα για αγνοούμενους, το αίτημα τουρκικού Πανεπιστημίου για δημιουργία παραρτήματος για πρόσφυγες στα κατεχόμενα κ.ά.

Η “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “ Μην το εγκρίνετε” αναφέρεται στο θέμα της

διαχείρισης του νερού που θα έρθει στα κατεχόμενα από την Τουρκία και αναφέρεται στην έκκληση συντεχνιών και του κόμματος Ενωμένη Κύπρος να μην εγκρίνει η “κυβέρνηση” την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και την παραχώρηση της ιδιοκτησίας της γης απ όπου θα περνάν οι αγωγοί. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο “σύνδεσμος” εργολάβων που προέβη προχθές το βράδυ σε αιφνιδιαστική εκδήλωση διαμαρτυρίας έδωσε στην “κυβέρνηση” 72 ώρες για να λύσει τα προβλήματά τους αλλιώς οι εκδηλώσεις του θα συνεχισθούν και θα ενταθούν. Αλλού δημοσιεύει την φωτογραφία ενός τεθωρακισμένου οχήματος της αστυνομίας στην πόλη Σιρνάκ της Τουρκίας να σέρνει το άψυχο σώμα ενός άνδρα, συγγενή μιας Βουλευτού του HDP, και την Αφρίκα να επικρίνει ότι όχι μόνο αυτό δεν έγινε είδηση στα τουρκικά ΜΜΕ αλλά ούτε αυτή η εικόνα δημοσιεύθηκε.

Η “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο” δημοσιεύει τη φωτογραφία ενός εργοστασίου από το φουγάρο του οποίου βγαίνει μαύρος καπνός και γράφει ότι στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού της ΚΙΒ ΤΕΚ δεν υπάρχει ειδικό φίλτρο και εδώ και χρόνιο το διοξείδιο του άνθρακα μολύνει την ατμόσφαιρα, τους κατοίκους της περιοχής και το περιβάλλον, με τους “συνδέσμους” βιολόγων και γιατρών να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις. Αλλού γράφει ότι ο “σύνδεσμος” εργολάβων κατέκρινε το γεγονός ότι “επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ περιμένουν γιατί έτσι θέλει ένα άτομο”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην σύλληψη τριών ατόμων για υπόθεση ανεύρεσης 1,2 κιλών συνθετικής κάνναβης.

Η “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Στο φράγμα νερό, στην κυβέρνηση κρίση” αναφέρει ότι με γυμνό μάτι φαίνεται πλέον ότι στο φράγμα στα Πάναγρα έχει αρχίσει και μαζεύεται νερό, το οποίο έρχεται περιοδικά και όχι συνεχόμενα από την Τουρκία, με στόχο την έναρξη της συνεχούς ροής στις 29 Οκτωβρίου, αλλά η κρίση για το ποιος θα είναι ο διαχειριστής του νερού στα κατεχόμενα συνεχίζεται. Σήμερα, αναφέρεται, οι “δήμαρχοι” δίδουν διάσκεψη Τύπου για να ενημερώσουν για την εταιρεία που έχουν δημιουργήσει για την διαχείριση του νερού και του αποχετευτικού με την ονομασία BESKI. Στο άλλο θέμα του πρωτοσέλιδου γράφει ότι οι κάτοικοι της Λεύκας αναμένουν την περιβαλλοντική έκθεση για να προχωρήσουν στον καθαρισμό της περιοχής του μεταλλείου CMC.

Η “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψην η ανησυχία για την ασφάλεια” γράφει ότι απαντώντας σε ερωτήσεις της Κίπρις ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψην οι ανησυχίες των Τ/κ για την ασφάλεια και το τι εκλαμβάνουν ως απειλή οι Ε/κ, εκφράζοντας την πεποίθηση πως μπορεί να εξευρεθεί μια φόρμουλα που θα λαμβάνει υπόψην τις ευαισθησίες και των δύο κοινοτήτων. Αλλού γράφει ότι το χάνι των χαρτοπαικτών στην κατεχόμενη Λευκωσία που συνεχίζεται από το 2011 για διάφορους λόγους δεν ολοκληρώνεται και αυτή τη φορά το θέμα έχει κολλήσει στον προϋπολογισμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εντοπίστηκαν νέα οστά στον κατεχόμενο Τράχωνα και φαίνεται πως ανευρέθηκαν οι αγνοούμενοι του δεύτερου φορτηγού.

Η “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Σκευωρία `πλαστών εκθέσεων`” γράφει ότι ιατρικοί κύκλοι συνταράσσονται από τους ισχυρισμούς για ψεύτικες ιατρικές εκθέσεις και συνταγές με τον “σύνδεσμο” γιατρών να έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του διευθυντή του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα του Τμήματος Υδάτων της Τουρκίας, Μπιρόλ Τσινάρ ότι το νερό από το φράγμα Αμανμπουρ θα αρχίσει να διοχετεύεται στην Λευκωσία στις 28 Οκτωβρίου και προσθέτει στο ρεπορτάζ η εφημερίδα ότι σε 14 χώρες εμποδίστηκε η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης τέτοιων έργων. Αλλού γράφει ότι υπάρχει αίτημα του τουρκικού Πανεπιστημίου Μπαχτσέσεχιρ για δημιουργία πανεπιστημίου για πρόσφυγες στα κατεχόμενα, αλλά το “υπουργείο” παιδείας δηλώνει πως αυτό δεν έχει εγκριθεί.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα