Σπουδαίας περιβαλλοντικής αξίας έργο ο ΣΜΑ Αμμοχώστου

Την πεποίθησή του ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Αμμοχώστου που θα δημιουργηθεί στη Σωτήρα πρόκειται για ένα σπουδαίας περιβαλλοντικής αξίας έργο εξέφρασε ο Δήμαρχος Σωτήρας, κ. Γεώργιος Τάκκας.

Ο Δήμαρχος Σωτήρας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων είναι ένα έργο το οποίο σχεδιάζεται από το 2007 από το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο Σωτήρας ως «Ανοικτού Τύπου», ενώ τροποποιήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας σε ΣΜΑ «Κλειστού Τύπου» για να αποτελεί σχεδιασμό ο οποίος ούτε

θα επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά ούτε και θα αλλοιώνει την εμφάνιση του Δήμου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σωτήρας, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) υλοποιείται βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ) στην Κύπρο, την Κυπριακή αλλά και την Κοινοτική νομοθεσία για την συλλογή, μεταφορά / μεταφόρτωση, επεξεργασία και τελική διάθεση των παραγόμενων οικιακών στερεών αποβλήτων, το σύστημα ΔΣΑ της Επαρχίας Αμμοχώστου και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος μεταφοράς στην Μονάδα επεξεργασίας της Κόσιης. Ανέφερε, παράλληλα, ότι το όλο έργο θα λειτουργεί με ασφάλεια για τις ανάγκες μεταφόρτωσης των παραγόμενων απορριμμάτων από τους Δήμους και τις Κοινότητες της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου οι οποίες απέχουν μεγάλες αποστάσεις από την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) που βρίσκεται στην Κόσιη, μειώνοντας έτσι το συνολικό κόστος αλλά και ως συνέπεια και τη φορολογία σκυβάλλων για τους κατοίκους της επαρχίας.

Σε ερώτηση για τα κέρδη τα οποία πρόκειται να αποκομίσει ο Δήμος, ο κ. Τάκκας ανέφερε ότι ο Δήμος Σωτήρας θα κερδίσει σημαντικά ποσά από τα διαπύλια, τα οποία θα ανέρχονται σε €2 ανά τόνο για ένα σύνολο 50.000 περίπου τόνων ετησίως που παράγονται στην επαρχία μας. Σημαντικά, επίσης, θα είναι και τα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί, όπως η αποκλειστική διαχείριση από τον Δήμο Σωτήρας, η κατασκευή δύο δρόμων από την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, καθώς και η πρόσληψη μέχρι και 8 ατόμων από τη Σωτήρα. Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει τη συνεισφορά του με ένα ποσό των €600.000 το οποίο προήλθε από εξοικονομήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό για την υλοποίησή του θα προέλθει από τους υπόλοιπους Δήμους και Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου, χωρίς να επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ο Δήμος Σωτήρας. Το σημαντικότερο όλων, όπως ανέφερε, είναι το γεγονός ότι με τα ιδιαίτερα αυξημένα εισοδήματα που θα προέλθουν από τον ΣΜΑ, ο Δήμος Σωτήρας έχει αμέσως την επιλογή είτε της μείωσης της φορολογίας των δημοτών της Σωτήρας, είτε τη δημιουργία ταμείου για την μετακίνηση της κτηνοτροφικής περιοχής. Για το θέμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κτηνοτροφική περιοχή Σωτήρας βρίσκεται στην είσοδο του Δήμου, σε απόσταση 15 μέτρων από τον δρόμο και καταλαμβάνει περίπου 166 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, ενώ από την άλλη ο ΣΜΑ καταλαμβάνει μόλις 4 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και θα απέχει περισσότερα από 677 μέτρα από τον δρόμο.

Όσον αφορά την επιλογή της θέσης δημιουργίας του, ο κ. Τάκκας ανέφερε ότι αυτός έχει επιλεγεί μετά από μελέτη Χωροθέτησης του έργου αλλά και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έκτασης 225 σελίδων (όπως προνοείται από το Τμήμα Περιβάλλοντος για την έκδοση της άδειας) από τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου και Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας Envitech Ltd, Χημικό Μηχανικό-Μηχανικό Περιβάλλοντος Δρ. Αντώνη Ζορπά με κριτήρια χωροθέτησης σε ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου και η πιο θετική περιοχή ήταν στη Σωτήρα (λόγω απόστασης, χαλίτικη γη και κεντρικό σημείο της επαρχίας). Είναι γνωστό, σημείωσε, ότι σε άλλες πόλεις συναντώνται ΣΜΑ στα κέντρα των πόλεων (π.χ. Παρίσι) αλλά και σε απόσταση 20 μέτρως από σπίτια, νοσοκομεία, ακόμη και σχολεία.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει αποστείλει στις 10 Αυγούστου τη θετική γνωμάτευσή του για το ΣΜΑ, το οποίο θα αποτελέσει σημαντικής αξίας περιβαλλοντικό έργο για την επαρχία Αμμοχώστου, αφού λύνει οριστικά το πρόβλημα απορριμμάτων ολόκληρης της επαρχίας με ένα καθ’ όλα πρωτοποριακό και φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα