Τους ανησυχούν τα κόκκινα, οι εκποιήσεις και η αφερεγγυότητα

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΞΕΣΚΟΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ

Το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του θεσμικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο κλιμακίων της Τρόικας με τους τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ στο Υπουργείο Οικονομικών συζητούνται κυρίως τα δημόσια οικονομικά, με έμφαση

στην εκκρεμότητα ακόμα της ψήφισης των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία.

Χθες το μεσημέρι, οι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν επίσης συνάντηση στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα με τη γενική διεύθυνσή της, υπό τον Νικόλα Χατζηγιάννη, με τον οποίο συζητήθηκαν κυρίως θέματα τα οποία αγγίζουν τα ζητήματα των κρατικών ενισχύσεων. Όπως είναι γνωστό, ο Συνεργατισμός έχει στηριχθεί από το κράτος με ποσό 1,8 δις ευρώ, γι' αυτό και η ΕΕ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των κανονισμών που διέπουν τις εταιρείες ή τους οργανισμούς οι οποίοι στηρίζονται από κρατικά ταμεία.

Συνεχίζουν και σήμερα
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τα δύο κλιμάκια θα συνεχίσουν και σήμερα τις συναντήσεις με τράπεζες και άλλους εμπλεκόμενους στα της -μετά το μνημόνιο- περιόδου, με στόχο να πάρουν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν, ώστε να ετοιμάσουν την έκθεσή τους για την κυπριακή οικονομία, την οποία θα υποβάλουν στο Γιούρογκρουπ.

Εκτός της ατζέντας των τροϊκανών βρίσκεται, όπως πληροφορούμαστε, ο προϋπολογισμός του 2017, μια και αυτός δεν έχει ακόμα κατατεθεί στη Βουλή.

Τελειώνουν μεθαύριο
Η ολοκλήρωση των επαφών του κλιμακίου των Ευρωπαίων αξιωματούχων αναμένεται μεθαύριο Παρασκευή, οπότε και θα γίνουν συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Οικονομικών όσο και με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για την τελική εκτίμηση της κατάστασης στην οικονομία αλλά και στον τραπεζικό τομέα.

Η αξιολόγηση γίνεται από δύο τεχνοκρατικά κλιμάκια, με συντονισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα κλιμάκια θα ετοιμάσουν έκθεση την οποία θα παραδώσουν στο Γιούρογκρουπ. Στην έκθεση δεν θα υπάρχουν οποιοιδήποτε όροι ή προαπαιτούμενα, ή απαίτηση για δεσμεύσεις εκ μέρους της χώρας μας. Απλώς μετά την αξιολόγηση, η έκθεση θα τεθεί ενώπιον του Γιούρογκρουπ και αναμένεται ότι αυτή θα δίνει μηνύματα στη διεθνή αγορά για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και κατ’ επέκτασιν στις επενδυτικές ή άλλες προοπτικές της.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη κάθοδος στη χώρα μας των δανειστών μετά την έξοδό μας από το πρόγραμμα στήριξης, τον περασμένο Μάρτιο. Τα κλιμάκια θα αξιολογούν την κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος ανά εξάμηνο, όπως αναφέρει και χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Η επιτήρηση της Κύπρου θα κρατήσει 13 χρόνια. Φυσικά οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έχουν πλέον, μετά την έξοδό μας από το μνημόνιο, εντολές για επιβολή οποιωνδήποτε μέτρων ούτε και έρχονται πια στη χώρα μας κραδαίνοντας την «απειλή» της μη καταβολής δόσης, όπως γινόταν επί μνημονιακής εποχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα