Πρώτη επαφή Αναστασιάδη με Τερέζα Μέι

ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ Κ.Δ. ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Την πρώτη του συνάντηση με τη νέα Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Λονδίνο. Το βασικό θέμα της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της τριμερούς της Νέας Υόρκης, ήταν ασφαλώς το Κυπριακό, με

τη συζήτηση να περιστρέφεται σε τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτον, θέματα που άπτονται της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερον, θέματα που άπτονται της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, για τα οποία έγινε λεπτομερής παρουσίαση της πρότασης που έχει υποβάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Προέδρος της Δημοκρατίας. Τρίτον, εκτενής συζήτηση για τα θέματα Εδαφικού και Περιουσιακού, αφού με τη λύση το Λονδίνο θα επιστρέψει και μέρος των περιοχών των βρετανικών βάσεων.

Η Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Βρετανίας, ότι δεν διεκδικεί τον ρόλο εγγυήτριας δύναμης αλλά είναι έτοιμη να διαδραματίσει όποιο ρόλο ζητηθεί και συμφωνηθεί και από τις δύο κοινότητες.

Ερωτηθείς για την ανταπόκριση της κ. Μέι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «οφείλω να πω από την ανταπόκριση ότι η κ. Μέι γνωρίζει πολύ καλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και γενικότερα την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στη δήλωση που εκδόθηκε από την Υπάτη Αρμοστεία του ΗΒ στη Λευκωσία, σημειώνεται πως «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ζωτικής σημασίας, για να δούμε κατά πόσον οι ηγέτες μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα που παραμένει σε διάφορα σημαντικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων».

«Η Πρωθυπουργός -σημειώνεται- επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει τις δυο πλευρές στις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν μια ιστορική συμφωνία για επανένωση της Κύπρου». Μεταξύ άλλων, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησαν τις ετοιμασίες του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.

Από το Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ταξίδεψε χθες βράδυ στο Παρίσι, όπου σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Στο μεταξύ, το Κυπριακό βρισκόταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Βρετανός Υπουργός είπε ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο απέδειξαν τον ηγετικό τους ρόλο για λύση του Κυπριακού, και ότι η πορεία προς τη λύση συνεχίζεται με προσεκτικό και αισιόδοξο τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα