Να συνεχιστεί η πειθαρχία

Εκτιμήσεις για καλούς οιωνούς στην οικονομική επισκόπηση της Ελληνικής Τράπεζας
Διαπιστώνεται και σημαντική πρόοδος ως προς τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Με την επισήμανση ότι η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να συνεχισθεί απρόσκοπτα η, Ελληνική Τράπεζα εξέδωσε χθες την οικονομική επισκόπησή της για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, στην οποία εκτιμά ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές της Κύπρου

είναι θετικές και ότι η οικονομία μας εισέρχεται σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως σημειώνεται στην επισκόπηση, οι προοπτικές συνοδεύονται από τη σημαντική αύξηση του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το πρώτο εξάμηνο του 2016, τη μείωση της ανεργίας και την περαιτέρω βελτίωση βασικών εγχώριων δεικτών που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα από την αρχή του έτους.

Εκτιμάται επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το 2016 θα φτάσει στο 2,6% και το 2017 στο 2,8%. Η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας τους επόμενους μήνες, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Ανάκαμψη στη διάρκεια του μνημονίου
Την ανάλυση ετοίμασε η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών της Τράπεζας, και σ’ αυτή τονίζεται πως η Κύπρος επωφελήθηκε από το Οικονομικό Πρόγραμμα Προσαρμογής, κατά τη διάρκεια του οποίου ανέκαμψε από την ύφεση, εξυγίανε τα δημόσια οικονομικά της και σταθεροποίησε τον χρηματοπιστωτικό της τομέα.

«Η σημαντική πρόοδος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα -αναφέρεται- όσον αφορά στην εφαρμογή των πολιτικών που είχαν καθοριστεί στο Πρόγραμμα, έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί ευεργετικά προς την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας, γεγονός που καταδεικνύει την ευελιξία της, ενώ αναδεικνύει παράλληλα τις προοπτικές του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας».

Θετικό κλίμα
Σημειώνεται, επίσης, ότι η Κύπρος έχει εφαρμόσει σημαντικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν στη διασφάλιση ισχυρής δημοσιονομικής διακυβέρνησης τα επόμενα χρόνια.

Η Υπηρεσία θεωρεί πως η καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία της οικονομίας μέχρι σήμερα και οι προοπτικές για ανάκαμψη δημιουργούν θετικό κλίμα, που ευνοεί την ανάπτυξη. Επιπλέον, η δρομολόγηση σημαντικών δομικών μεταρρυθμίσεων σηματοδοτεί την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών της Ελληνικής εκτιμά πως η υλοποίηση όλων των δομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντικό πυλώνα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προώθηση των επενδύσεων.
«Η δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου κανονιστικού πλαισίου θα διευκολύνει την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, οι οποίες σήμερα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και παρεμποδίζονται από ορισμένες διαρθρωτικές αδυναμίες».

Οι προκλήσεις πάντως παραμένουν
Από τις επισημάνσεις της Υπηρεσίας, προκύπτει ότι ενώ το κλίμα βελτιώνεται, το οικονομικό περιβάλλον θα εξακολουθήσει να εμπεριέχει προκλήσεις και το 2016. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο βαθμός αβεβαιότητας παραμένει, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα που χρειάζονται επίλυση, όπως ο υψηλός δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, η υψηλή ανεργία και τα αυξημένα επίπεδα χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι η ανάκτηση της πλήρους αξιοπιστίας του χρηματοοικονομικού τομέα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Κύριος παράγοντας για τη σταθερότητα του συστήματος είναι η αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη παραγωγικών χορηγήσεων.

Η Υπηρεσία αναφέρει ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει πρόοδο στις αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εκτιμά ότι το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω τις προσπάθειες των τραπεζών για την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των χορηγήσεων αυτών.

Οι εξωτερικοί παράγοντες
Για τις εξωτερικές προκλήσεις, η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών επισημαίνει ότι η πιθανή επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί μετά την έξοδο από την ΕΕ, ενδεχόμενη επιδείνωση των προοπτικών της ρωσικής οικονομίας και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, ενδεχομένως να προκαλέσουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομική εμπιστοσύνη, στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα.

Αφετέρου, σημειώνεται ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις στις γειτονικές χώρες καθιστούν την Κύπρο ασφαλέστερο τουριστικό προορισμό και θα μπορούσαν επομένως να αντισταθμίσουν, σε σημαντικό βαθμό, την πιθανή μείωση του τουριστικού ρεύματος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα