Κρατείται στις φυλακές Μάλτεπε

Ελληνοκύπριος συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη ως ύποπτος για μεταφορά 2,5 κιλών κοκαΐνης
Έφυγε από την Κύπρο μέσω Τύμπου για την Τουρκία κι απ' εκεί πήγε στη Βραζιλία. Την Κυριακή επέστρεψε στην Τουρκία με προορισμό τα κατεχόμενα κι απ' εκεί στην ελεύθερη Κύπρο. Η Αστυνομία, αν και γνωρίζει την ταυτότητά του, δεν δίνει στη δημοσιότητα το όνομά του. Το Υπουργείο Εξωτερικών

αποτάθηκε για βοήθεια στο Προξενείο της Ελλάδας, στην Κωνσταντινούπολη

Στα χέρια της τουρκικής αστυνομίας βρίσκεται από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 36χρονος Ελληνοκύπριος, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με 2,5 κιλά κοκαΐνης στις αποσκευές του. Είχε φτάσει στην Κωνσταντινούπολη από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, όπου είχε πάει ταξιδεύοντας από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών εκτιμά ότι η κοκαΐνη προοριζόταν για την κυπριακή αγορά. Το Υπουργείο Εξωτερικών αποτάθηκε στο προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, για άμεση βοήθεια και στήριξη του Ελληνοκύπριου πολίτη, καθώς η Αστυνομία αναμένει ακόμη το επίσημο μήνυμα της Interpol της Τουρκίας, με τα ακριβή στοιχεία του συλληφθέντος και τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που πήραμε από την Αστυνομία, ο 36χρονος Ελληνοκύπριος ταξίδεψε μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου για την Κωνσταντινούπολη και απ' εκεί στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Η Αστυνομία πιστεύει ότι ο συλληφθείς είχε πάει στη Βραζιλία για να παραλάβει κοκαΐνη, την οποία πιθανόν να επιχειρούσε να μεταφέρει στην κατεχόμενη Κύπρο και στη συνέχεια, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΥΚΑΝ, στις ελεύθερες περιοχές.

Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, επιστρέφοντας από το Σάο Πάολο, φαίνεται ότι έτυχε ενδελεχούς ελέγχου από τις τουρκικές Αρχές ασφαλείας, οι οποίες προχώρησαν σε σύλληψή του αφού, όπως υποστηρίζουν, βρήκαν στην κατοχή του 2,5 κιλά κοκαΐνης. Μετά τη σύλληψη ο 36χρονος ύποπτος μεταφέρθηκε στα κρατητήρια και στη συνέχεια στις φυλακές Μάλτεπε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που πήραμε από την Αστυνομία, ο 36χρονος δεν είχε απασχολήσει την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών στο παρελθόν, «ωστόσο γίνεται συλλογή πληροφοριών, που ενδεχομένως να οδηγήσουν στη σύλληψη και άλλων προσώπων, τα οποία πιθανόν να εμπλέκονται στην υπόθεση», μας ελέχθη από αστυνομική πηγή.

Δεν ενημέρωσε η Interpol
Στη «Σημερινή» μίλησε και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπήρξε μέχρι χθες αργά το απόγευμα καμία ενημέρωση από την Interpol για τη σύλληψη.

«Στείλαμε -είπε- μήνυμα μέσω της Interpol και στην Europol, και ακόμη αναμένουμε να έρθει το επίσημο μήνυμα για να έχουμε τα ακριβή στοιχεία και τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη του 36χρονου συμπατριώτη μας».

Ο κ. Αγγελίδης επιπλέον εξήγησε ότι υπάρχει μια διαδικασία η οποία ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η Interpol της χώρας στην οποία εξελίσσεται μια υπόθεση επικοινωνεί με τη χώρα της οποίας υπήκοος είναι άτομο το οποίο συλλαμβάνεται. Μέχρι στιγμής (αργά χθες το απόγευμα) δεν είχε γίνει οποιαδήποτε επικοινωνία από πλευράς της Interpol Τουρκίας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο 36χρονος μεταφέρθηκε ήδη στις φυλακές Μάλτεπε, οι οποίες βρίσκονται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα τον κρατούμενο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες αναμενόταν να επισκεφθεί ο Έλληνας πρόξενος, κατόπιν αδείας των τουρκικών Αρχών.

Ζήτησαν βοήθεια από το προξενείο της Ελλάδας
Στη «Σημερινή» μίλησε ο Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Πανίκος Κυριάκου, ο οποίος ανέφερε ότι μόλις ελήφθησαν πληροφορίες για τη σύλληψη ενός Ελληνοκυπρίου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το Υπουργείο επικοινώνησε με το Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε από τον Πρόξενο όπως φροντίσει, ώστε να παρασχεθεί βοήθεια και στήριξη στον Ελληνοκύπριο κρατούμενο.

Ο κ. Κυριάκου σημείωσε πάντως ότι «πρόκειται για μια δύσκολη περίπτωση, επειδή η σύλληψη έγινε σε χώρα με την οποία δεν έχουμε ομαλές σχέσεις και αυτό έκανε τη διαδικασία πολύ πιο δύσκολη για τις κυπριακές Αρχές. Είναι γι' αυτόν τον λόγο που απευθυνθήκαμε στο Προξενείο της Ελλάδας για βοήθεια αλλά και παροχή αρωγής στον συλληφθέντα, όπως για παράδειγμα την εξασφάλιση των υπηρεσιών δικηγόρου, αλλά και τη διερεύνηση των συνθηκών κράτησής του».

Ερωτηθείς, εάν ο Πρόξενος της Ελλάδας επισκέφθηκε χθες τον 36χρονο Ελληνοκύπριο στις φυλακές, ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη απάντησε αμέσως στο ζήτημα του Υπουργείου. Μέχρι χθες το απόγευμα, όμως, δεν υπήρχαν επισήμως πληροφορίες, αν ο Πρόξενος είχε επισκεφθεί τον συλληφθέντα, κάτι που θα γίνει γνωστό σήμερα το πρωί.

«Θα μάθουμε περισσότερα», ανέφερε ο Κ. Κυριάκου, «τόσο για τα γεγονότα όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύλληψη, όταν ο 36χρονος οδηγηθεί στο δικαστήριο. Εμείς, ως Υπουργείο Εξωτερικών, παρακολουθούμε πολύ στενά την υπόθεση και θέλουμε το καλύτερο για τον συμπολίτη μας, ασχέτως αν οι τουρκικές Αρχές ισχυρίζονται ότι διέπραξε το αδίκημα για το οποίο τον συνέλαβαν».

Φήμη κολαστηρίου έχουν οι φυλακές όπου βρίσκεται ο συλληφθείς
Με τη βοήθεια του διαδικτύου συλλέξαμε πληροφορίες για τις φυλακές Μάλτεπε, στις οποίες κρατείται ο 36χρονος συλληφθείς Ελληνοκύπριος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι εκατοντάδες καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης που φτάνουν στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας των φυλακών Μάλτεπε, υπογραμμίζουν ότι το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα προσπαθεί με κάθε τρόπο να «συνετίσει» τους έγκλειστους καταπατώντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

Στη συγκεκριμένη φυλακή οδηγούνται οι προς απέλαση ξένοι υπήκοοι και αυτός είναι και ο λόγος που οι φυλακές Μάλτεπε έχουν προκαλέσει την έντονη προσοχή της Επιτροπής (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλη του οποίου πραγματοποιούν πολύ συχνές επισκέψεις.

Το σωφρονιστικό ίδρυμα Μάλτεπε είναι ένα πολύ μεγάλο συγκρότημα φυλακών, χωρητικότητας περίπου 4.000 ατόμων. Σ' αυτό λειτουργούν οι εξής φυλακές:
• Μια για παιδιά και εφήβους, χωρητικότητας 950 ατόμων,
• Μια φυλακή (L2) υψίστης ασφαλείας χωρητικότητας 1.000 ατόμων,
• Μια στρατιωτική φυλακή, όπου κρατούνται μεταξύ άλλων και ανώτατοι αξιωματικοί κατάδικοι για την υπόθεση «Βαριοπούλα» (2003) χωρητικότητας 1.000 ατόμων,
• Μια ακτίνα 1.000 ατόμων για ποινικούς κρατούμενους, και
• Μια ακτίνα χωρητικότητας 444 ατόμων χαρακτηρισμένη ως «ανοιχτή φυλακή».

Η διαβάθμιση των 384 φυλακών, που υπάρχουν στην Τουρκία, σηματοδοτεί και τα χαρακτηριστικά της καθεμιάς. Γενικά, υπάρχουν τρεις τύποι φυλακών στην Τουρκία: οι κλειστές, οι ημιανοιχτές και οι ανοιχτές. Μια περαιτέρω διάκριση αφορά τις απλές κλειστές φυλακές και τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, ενώ οι ακτίνες για γυναίκες ή παιδιά είναι πάντα ξεχωριστές. Οι κρατούμενοι χωρίζονται όπως και σε άλλες χώρες σε προφυλακισμένους και κατάδικους.

Keywords
Τυχαία Θέματα