Το «δόγμα» Τσίπρα, οι Ευρωπαίοι και η Kύπρος

Το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση Τσίπρα σε ότι αφορά το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, προκύπτει από τα λεγόμενα του Έλληνα Πρωθυπουργού, κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο.

Σε γενικές γραμμές το μήνυμα προς Βρυξέλλες μεριά είναι το εξής:

Πρέπει η ΕΕ να δώσει βάρος στην ανάπτυξη.Ταυτόχρονα
τα κράτη - μέλη να προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις (π.χ. πάταξη φοροδιαφυγής) από μόνα τους χωρις επιβολές.Κατάργηση Τρόικας.Ισότιμη μεταχείριση κρατών - μελών.Αναζήτηση συμμαχιών (μεταξύ αυτών και η Κύπρος).

Οργώνει την Ευρώπη ο ΤσίπραςΤην ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τον Μαραθώνιο επαφών, με το πρόγραμμα του να διαμορφώνεται ως εξής:

3/2 Ρώμη: Συνάντηση με Ιταλό Πρωθυπουργό.4/2 Βρυξέλλες: Συναντήσεις με Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 4/2 Παρίσι: Συνάντηση με Γάλλο Πρόεδρο.

Την ίδια μέρα, αναμένεται να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA.

Εν τω μεταξύ στις 6 Φεβρουαρίου παρεμβάλλεται ένα κρίσιμο γεγονός, εκείνο της λήξης εντόκου γραμματίου ύψους 1 δις ευρώ. Τα 600 εκατ. στην τελευταία έκδοση, είχαν καταβληθεί από ξένους επενδυτές οι οποίοι απέχουν πλέον από τις εκδόσεις.Πολύ σημαντική κρίνεται και η 12η Φεβρουαρίου όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί πάλι στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στην άτυπη συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να λάβει την 3μηνη παράταση που ζήτησε ώστε να έχει το χρόνο να διαπραγματευτεί.Οι διεκδικήσεις της Αθήνας

Όλες οι διεκδικήσεις της Αθήνας, όπως αυτές φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί από τις πρώτες επαφές που ήδη έγιναν, περιστρέφονται γύρω από τρία βασικά θέματα:

«Τρόικα»: Η ελληνική πλευρά λέει ξεκάθαρα «όχι, δεν τη θέλουμε»."Κούρεμα χρέους": H Αθήνα το έθεσε αρχικά, ωστόσο το τελευταίο τετραήμερο δεν αναφέρεται πολύ, ωσάν να υποχώρησε διακριτικά στην ελληνική ατζέντα. Οι Ευρωπαίοι εμμένουν στη λύση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και των ακόμα χαμηλότερων επιτοκίων. "Πρόγραμμα τετραετούς διάρκειας": Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εμπεριέχει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και μικρά πρωτογενή πλεονάσματα

Διαβάστε ακόμα:

"Μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές", διαμηνύει ο Ιταλός ΠρωθυπουργόςΤα κρίσιμα ραντεβού της ελληνικής διαπραγμάτευσης

Keywords
Τυχαία Θέματα