Τρόικα: Ανοίγει το φάκελο των αναδιαρθρώσεων δανείων

Το φάκελο των καθυστερήσεων στις αναδιαρθρώσεις δανείων ανοίγουν οι επικεφαλής της Τρόικας. Την Τρίτη τα είπαν με την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και την Τετάρτη έχουν οριστεί συναντήσεις με την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική.

Οι αργοί ρυθμοί στις αναδιαρθρώσεις δανείων προκαλούν δυσαρέσκεια στους επικεφαλής της Τρόικας. Μετά τις χθεσινές επισημάνσεις στους Χάρη

Γεωργιάδη και Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η ηγεσία των δανειστών τα είπε σήμερα και με τον Συνεργατισμό, ενώ αύριο σειρά παίρνουν η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική. Από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2014, αναδιαρθρώθηκε το 12,7% των δανείων που είναι για αναδιάρθρωση στον Συνεργατισμό. 3,660 δηλαδή δάνεια, ύψους 420 εκ.Ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Νικόλας Χατζηγιάννης, παρατηρείται μεν κάποια βελτίωση, αλλά χρειάζονται ακόμη αρκετά να γίνουν σε συλλογικό επίπεδο. «Το θέμα των αναδιαρθρώσεων», τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης, «δεν είναι μόνο για τον Συνεργατισμό. Είναι μια συλλογική προσπάθεια που χρειάζεται από όλους τους εμπλεκομένους. Και για αυτό καταθέσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις για απλοποίηση στα θέματα διαδικασιών για αναδιαρθρώσεις και χορηγήσεις.'''

Την ίδια ώρα, ο Συνεργατισμός έθεσε ενώπιον της ηγεσίας των δανειστών και τα στοιχεία για τις καταθέσεις, τα οποία δείχνουν αύξηση 330 εκ. ευρώ από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, «το σημαντικότερο κομμάτι έχει προέλθει μέσα από το σύστημα. Βλέπουμε κάποια χρήματα που ήταν εκτός, δηλαδή κάτω από το μαξιλάρι, βλέπουμε ότι και τέτοια έχουν έρθει. Αναμένουμε μεγαλύτερο ποσοστό χρημάτων να επανέλθει σύντομα».

Οι επικεφαλής της δανειστών συναντήθηκαν το μεσημέρι και με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη, όπου εξετάστηκε η πρόοδος σε σχέση με τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο.

Εξάλλου, στο Υπουργείο Οικονομικών, τεχνοκράτες της Τρόικας συζήτησαν το θέμα των αποκρατικοποιήσεων με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ).

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συντεχνιών, Σάββας Πελενδρίτης, '''επί της ουσίας των αποκρατικοποιήσεων συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εκφράσαμε τις θέσεις μας γιατί είμαστε εναντίον. Έδειξαν κατανόηση, αλλά δυστυχώς επιμένουν.'''

Σε περίπτωση που δεν αποφευχθούν οι αποκρατικοποιήσεις, η Συντεχνία Υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων Κύπρου εμφανίστηκε έτοιμη ενώπιον των δανειστών να εξαγοράσει, με χρηματοδότηση από την EBRD, τουλάχιστον τις υπηρεσίες στο Λιμάνι Λεμεσού που αφορούν την πλοήγηση και τη ρυμούλκηση πλοίων.

«Αν δεν μας δώσουν την ευκαιρία να εξαγοράσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε εμείς, στην προσπάθεια να την εξαγοράσουμε θα εμπλακούμε για όλο το πακέτο. Έχουμε στρατηγικούς συνεργάτες, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα ότι θέλουν να έχουν συνάντηση για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους. Είναι εταιρείες και από τη Γαλλία και από την Ελβετία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συντεχνίας, Δημήτρης Φάτσαλος.

Κλιμάκιο της Τρόικας συναντήθηκε σήμερα και με την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την οποία συζήτησε τη νέα νομοθεσία για την εποπτεία εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών σχετικά με την παρεμπόδιση παράνομου χρήματος.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Eπιτροπής, Δήμητρα Καλογήρου, «οι δανειστές εμφανίστηκαν επίσης ικανοποιημένοι με την στελέχωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά 7 πρόσωπα, μέσω του προϋπολογισμού του 2015, κάτι που θα βοηθήσει, όπως είπαν, στην πιο αποτελεσματική εποπτεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα