Το ΑΚΕΛ βλέπει ανάκαμψη, το ΔΗΚΟ αύξηση

Πώς ερμήνευσαν αρχηγοί κομμάτων τα αποτελέσματα των εκλογών
Ο ΔΗΣΥ θα προωθήσει, λέει, αλλαγές στο υφιστάμενο μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης

Με τον δικό του τρόπο ερμήνευσε το κάθε κόμμα το αποτέλεσμα των χθεσινών δημοτικών εκλογών, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις κρίθηκαν κυριολεκτικά στο παρά ένα.

Για τον ΔΗΣΥ οι εκλογές αποτελούν νίκη για την τοπική κοινωνία, ενώ για το ΑΚΕΛ το αποτέλεσμά τους, σύμφωνα με τον Άντρο Κυπριανού,

έδειξε ανάκαμψη του κόμματος. Για το ΔΗΚΟ, το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε επίσης αύξηση των ποσοστών του, όπως είπε ο Πρόεδρός του Νικόλας Παπαδόπουλος. Οι υπόλοιποι αρχηγοί κομμάτων δεν είχαν αντιδράσει μέχρι αργά χθες βράδυ. Οι δηλώσεις τους αναμένονται με ενδιαφέρον σήμερα.

ΔΗΣΥ: Η κοινωνία έστειλε μηνύματα
Συγκεκριμένα, με δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε τις εκλογές νίκη για την τοπική κοινωνία, σημείωσε ωστόσο ότι το κόμμα του θα προωθήσει αλλαγές για εκσυγχρονισμό του μοντέλου τοπικής αυτοδιοίκησης και προσφορά περισσότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών στους δημότες.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι οι χθεσινές εκλογές έγιναν στη σκιά των πολύ σημαντικών εξελίξεων στο Κυπριακό, ενώ τόνισε ότι καθήκον όλων είναι να συμβάλουμε στην ενότητα που επιβάλλουν οι στιγμές.

Στη συνέχεια απένειμε «τα εύσημα στους ψηφοφόρους που προσήλθαν στις κάλπες, αλλά και στους υποψηφίους απ' όλα τα κόμματα που διεκδίκησαν εκλογή.

«Εμείς -συνέχισε- συνεπείς με τη θέση που προβάλαμε προεκλογικά, δεν βλέπουμε νικητές και ηττημένους. Έχουμε νίκη για την κάθε τοπική κοινωνία. Την ίδια ώρα, επισημαίνουμε ότι τη μεγάλη διαφορά για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δημότες θα κάνουν και οι αλλαγές που πρέπει και επιβάλλεται να προωθήσουμε.

Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε ακόμα για να εκσυγχρονίσουμε το υφιστάμενο μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχει κάνει τον κύκλο του και για να εξασφαλίσουμε δυνατότητες για πιο ποιοτικές και περισσότερες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε, επίσης, ότι «η κοινωνία έστειλε και άλλα μηνύματα» και κατέληξε:
«Οφείλουμε να προχωρήσουμε και να κάνουμε πράξη τις αλλαγές που χρειάζονται, τόσο στην εκλογική διαδικασία όσο και στη διαχείριση των δήμων και των κοινοτήτων. Καταθέσαμε προτάσεις για να κάνουμε πιο απλή και άμεση τη διαδικασία ψηφοφορίας, προσφέροντας περισσότερες επιλογές. Προτάσεις για την οριζόντια και την επιστολική ψήφο αλλά και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, προτάσεις που δεν έχουν εγκριθεί ακόμη, θα τις προωθήσουμε όμως και πάλι».

Άντρος: «Το κόμμα ανακάμπτει»
Την εκτίμηση ότι το ΑΚΕΛ έχει ανακόψει την πτωτική του πορεία και ανακάμπτει εξέφρασε, με δηλώσεις του, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι με βάση τα αποτελέσματα «εκτιμούμε ότι οι προτάσεις μας αγκαλιάστηκαν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τον λαό».

Την ώρα που γίνονταν οι δηλώσεις του Ά. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ είχε εκλέξει 10 κομματικούς δημάρχους και άλλους τέσσερεις τους οποίους στήριξε το ΑΚΕΛ μαζί με άλλα κόμματα.

Στις δηλώσεις του, πάντως, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ παραδέχθηκε ότι το κόμμα έχασε σε κάποιες περιπτώσεις «με πολύ οριακά αποτελέσματα».

Σε ερώτηση, αν βλέπει να υπάρχει κάποιο μήνυμα προς το ΑΚΕΛ στις περιπτώσεις όπου δεν απέδωσε η συνεργασία με κόμματα της αντιπολίτευσης σε κάποιους σημαντικούς δήμους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα, ενώ πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα συνέλθουν τα σώματα του κόμματος για μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

Ειδική αναφορά έκανε στους δήμους Λάρνακας και Μόρφου όπου, όπως είπε, «μόνοι μας, με ποσοστά πολύ χαμηλότερα από τα ποσοστά που παίρναμε ως κόμμα, καταφέραμε να αναδείξουμε δημάρχους». Για τη Λευκωσία ανέφερε ότι «ο Παναγιώτης Σταυρινίδης πήρε ποσοστά σχεδόν 10% πιο υψηλά απ' ό,τι έπαιρνε ο κομματικός συνδυασμός στο παρελθόν».

«Μας θλίβει το αποτέλεσμα στη Λεμεσό»
Για τον Δήμο Λεμεσού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «μας θλίβει το αποτέλεσμα, αφού χάνει η Λεμεσός». Για τον Νίκο Νικολαΐδη είπε ότι γνωρίζει «τις δυνατότητές του να προσφέρει», είπε όμως ότι η προσφορά του Ανδρέα Χρίστου «θα γραφτεί στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι ενδείξεις είναι ότι και στα ψηφοδέλτια για δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια και σχολικές εφορείες σταμάτησε η πτωτική πορεία στα ποσοστά του ΑΚΕΛ, σημείωσε ωστόσο ότι δεν θεωρεί ότι αυτό είναι το τέλος του δρόμου. Η προσπάθεια, σημείωσε, θα συνεχιστεί.

Για την αποχή σημείωσε ότι «αποκτά δομικά χαρακτηριστικά» και είπε ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί. Απηύθυνε παράλληλα έκκληση στα πολιτικά κόμματα λέγοντας: «Πρέπει να σταματήσουμε να απαξιώνουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας».

Νικόλας: Αυξήσαμε τα ποσοστά μας
Σε δήλωσή του, εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού συνεχάρη όλους τους πολίτες και όλους τους υποψηφίους, καθώς και όλα τα στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας και γενικά όσους εργάστηκαν για τις εκλογές, είπε πως ο κυπριακός λαός απέδειξε για ακόμα μια φορά το υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού που τον διακρίνει. Και πρόσθεσε:

«Το ΔΗΚΟ στις δημοτικές εκλογές πολιτεύτηκε με πλήρη σεβασμό στις τοπικές και επαρχιακές οργανώσεις του και κατ’ επέκτασιν στις τοπικές κοινωνίες. Το ΔΗΚΟ συγχαίρει όλους ανεξαιρέτως τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες που έχουν εκλεγεί, τόσο τους 17 που εξελέγησαν με τη στήριξή μας (7 επτά από τους οποίους ανήκουν στις τάξεις του κόμματός μας), όσο και τους υπόλοιπους».

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του και για την αύξηση των ποσοστών του ΔΗΚΟ στα κομματικά ψηφοδέλτια των Δημοτικών Συμβουλίων, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά στους δήμους στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα