«Σάρωσε» στους Δήμους η αποχή

Στην επαρχία Λευκωσίας η προσέλευση στις κάλπες ήταν κάτω και από το 50%
Οι Νάσιος Ορεινός και Νίκος Περιστιάνης συμφωνούν πως το φαινόμενο οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων και κυρίως στο γεγονός πως οι Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές θεωρούνται χαμηλού ενδιαφέροντος

Την πλάτη στις χθεσινές Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές έδειξαν οι ψηφοφόροι, αφού για

άλλη μία εκλογική αναμέτρηση η αποχή αναδείχθηκε σε πολλές περιπτώσεις νικητής. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, σε παγκύπρια κλίμακα η αποχή ανήλθε στο 37,7% και ήταν αυξημένη κατά πέντε και πλέον ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2011.

Κατά επαρχία η αποχή κυμάνθηκε ως εξής: Λευκωσία 42,5%, Λεμεσός 43,8%, Λάρνακα 37,2%, Πάφος 26% και Αμμόχωστος 27,5%. Σημειώνεται πως σε όλες τις επαρχίες η αποχή σε επίπεδο Δήμων ήταν μεγαλύτερη από αυτή των κοινοτήτων και στη Λευκωσία, μάλιστα, η αποχή στους 12 Δήμους ξεπέρασε και το 50% (Μόρφου 60,24%, Λευκωσία 59,32%, Στρόβολος 55,68%).

Ως προς τους λόγους της μεγάλης αποχής, ο Εκλογικός Αναλυτής Δρ Νάσιος Ορεινός και ο Κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης δίδουν μέσω της «Σ» τις δικές τους εκτιμήσεις, συμφωνώντας, μεταξύ άλλων, στο ότι οι Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές είναι χαμηλού ενδιαφέροντος.

Η εξήγηση των ειδικών
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο Εκλογικός Αναλυτής Δρ Νάσιος Ορεινός, αφού μας ανέφερε πως το ποσοστό της αποχής συγκρατήθηκε αρκετά λόγω των πολλών υποψηφίων, ειδικά στα Δημοτικά Συμβούλια, τόνισε πως η αποχή οφείλεται σε συνδυασμό πολλών παραγόντων.

Ως πρώτο παράγοντα ανέδειξε το γεγονός πως αν και οι χθεσινές εκλογές ήταν τοπικού χαρακτήρα, εντούτοις, είναι χαμηλού ενδιαφέροντος σε σχέση με τις Προεδρικές και τις Βουλευτικές. Για τον ίδιο, άλλοι παράγοντες που συνέτειναν στην αποχή είναι και το γεγονός πως διανύουμε μία εορταστική περίοδο και δεν προσφέρεται για εκλογές, η κούραση των ψηφοφόρων λόγω και της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης των Βουλευτικών, καθώς και η απαξίωση ευρύτερα της πολιτικής.

Τέλος, ο κ. Ορεινός είπε πως ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί σε αποχή είναι και το συναίσθημα του ίδιου του ψηφοφόρου, εξηγώντας πως οι Κύπριοι ψηφοφόροι, αν δεν νιώθουν καλά με το κόμμα τους ή με τον υποψήφιο που στηρίζει, δεν πάνε να ψηφίσουν, κι αυτό είναι κάτι που διαφάνηκε και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Κυπριακό, καιρός και άλλα πολλά
Με τα όσα ανέφερε πιο πάνω ο Δρ Νάσιος Ορεινός, συμφώνησε στο μεγαλύτερο μέρος και ο Κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Νίκος Περιστιάνης, ο οποίος αρχικά μας ανέδειξε τρεις παράγοντες που συνέτειναν στο υψηλό ποσοστό αποχής.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστιάνη, οι τρεις αυτοί λόγοι είναι: 1. Η ευρύτερη απαξίωση της πολιτικής γενικά, 2. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό λόγω της έντονης κινητικότητας γύρω από το εθνικό μας θέμα και 3. Ο καιρός, αφού για κάποιους Κυπρίους παίζει σημαντικό ρόλο τι καιρό κάνει την μέρα των εκλογών. Πέραν τούτων, όμως, ο κ. Περιστιάνης, συμφωνώντας με τον κ. Ορεινό, είπε πως οι Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές θεωρούνται χαμηλού ενδιαφέροντος από αρκετούς ψηφοφόρους, ασχέτως του γεγονότος πως μέσω αυτών εκλέγουν τους τοπικούς άρχοντές τους.

Ταυτόχρονα, ανέδειξε και την άγνοια ως έναν από τους παράγοντες, λέγοντας πως αρκετοί ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στον Δήμο ή την κοινότητά τους ή και την περιοχή τους, ενώ δεν γνωρίζουν ούτε καν τους υποψηφίους, ασχέτως αν διαμένουν στον ίδιο Δήμο ή κοινότητα μαζί τους. Ένεκα τούτων, σημείωσε, αρκετοί ψηφίζουν τυχαία ή τον υποψήφιο που επιλέγει το κόμμα τους.

«Συνεπώς, αν δεν είναι ευχαριστημένοι με το κόμμα τους επηρεάζει και την απόφασή τους να πάνε να ψηφίσουν ή όχι, αφού αρκετοί θεωρούν πως είναι μία καλή ευκαιρία να δείξουν τη δυσφορία τους και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό», εξήγησε περαιτέρω, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως «κάποιοι ψηφοφόροι πιστεύουν πως και να πάνε να ψηφίσουν δεν θα αλλάξει οτιδήποτε στον Δήμο ή κοινότητά τους».

Τέλος, ο κ. Περιστιάνης αναφέρθηκε και στο γεγονός πως δεν υπήρχε ο χρόνος οι ψηφοφόροι να ακούσουν και να σχηματίσουν σφαιρική άποψη σε σχέση με τις θέσεις και τις απόψεις εκάστου υποψηφίου, σε αντίθεση με τις Βουλευτικές, που μπορούν να ακούσουν πολλές θέσεις λόγω της προβολής από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Τι δείχνει έρευνα
Εν τω μεταξύ, σε μια πρώτη σφυγμομέτρηση του SigmaLive μέσω του poll, διαφαίνεται ότι ο λόγος που οδηγεί σε απομάκρυνση από τις κάλπες είναι η γενικότερη απογοήτευση, που οδηγεί σε απαξίωση κατ’ επέκτασιν και στις εκάστοτε εκλογές.

Στην ερώτηση, «σε τι οφείλεται η μεγάλη αποχή των Δημοτικών», ποσοστό της τάξης του 52,87% θεωρούν ότι η αποχή οφείλεται σε μια γενικότερη απογοήτευση που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες. Τα σκάνδαλα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η δεύτερη αιτία της αποχής, αιτιολογία που λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξης του 22,41%, ενώ η αδιαφορία λαμβάνει ποσοστό 24,71%.

Keywords
Τυχαία Θέματα