Βύρα... τις άγκυρες

Δύο «παλιοί» και ένας νέος εκλέχτηκαν Δήμαρχοι σε Λάρνακα, Πάφο και Παραλίμνι
Άνετες νίκες για Αντρέα Βύρα, Φαίδωνα Φαίδωνος και Θεόδωρο Πυρίλλη. Στην τρίτη θέση ο εκλεκτός του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα. Μεγαλύτερη σε σχέση με το 2011 η συμμετοχή.

Σε παράσταση για ένα ρόλο μετέτρεψαν την εκλογική μάχη οι νικητές των χθεσινών δημαρχιακών εκλογών σε Λάρνακα, Πάφο και Παραλίμνι. Με διψήφια διαφορά από τους αντιπάλους τους, ο Αντρέας Βύρας ελέγχθηκε Δήμαρχος Λάρνακας, ο Φαίδωνας Φαίδωνος Δήμαρχος

Πάφου και ο Θεόδωρος Πυρίλλης Δήμαρχος Παραλιμνίου.

Αρνητική έκπληξη αποτέλεσε η υποψηφιότητα του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη στη Λάρνακα, ο οποίος στηρίχθηκε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, όμως περιορίστηκε στην τρίτη θέση με ποσοστό κοντά στο 24%.

Την ίδια ώρα, η συμμετοχή από δήμο σε δήμο διαφέρει εντυπωσιακά. Στον Δήμο Λάρνακας η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 55% περίπου, 12 μονάδες πιο χαμηλά σε σχέση με το 2011. Στον Δήμο Πάφου η συμμετοχή ξεπέρασε το 70%, ενώ στον Δήμο Παραλιμνίου ξεπέρασε το 80%.

Λάρνακα: Δήμαρχος ΑΚΕΛ - Δημοτικοί Σύμβουλοι ΔΗΣΥ
Ο Αντρέας Βύρας ήταν το μεγάλο φαβορί και επιβεβαίωσε τα προγνωστικά. Ο Υποψήφιος που στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ ανακηρύχθηκε Δήμαρχος Λάρνακας, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Δημαρχεύοντα Πέτρο Χριστοδούλου και στην τρίτη θέση τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Αλέξη Μιχαηλίδη.

Κάτω από 10% κινήθηκαν οι επόμενοι τρεις υποψήφιοι, με τον Αντρέα Πέτρου που υποστηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ να ξεπερνά το 8%, τον Λούη Δημητρίου να κινείται στο όριο του 4,5% και τον Γιώργο Κωνσταντίνου (Χάρο) λίγο πάνω από την μία ποσοστιαία μονάδα.

Πιο αναλυτικά
· Βύρας Ανδρέας 6283 35,71%
· Χριστοδούλου Πέτρος 4597 25,88%
· Μιχαηλίδης Αλέξης 4300 24,17%
· Πέτρου Ανδρέας 1464 8,29%
· Δημήτριου Λούης 828 4,61%
· Κωνσταντίνου (Χάρος) Γεώργιος 243 1,34%

Τη διαβεβαίωση ότι αρχίζει αμέσως δουλειά, για το καλό της πόλης, έδωσε ο νέος Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, μετά την εκλογική του νίκη.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους δημότες της Λάρνακας για την εκλογή μου. Σήμερα τέλειωσε η προεκλογική εκστρατεία, τέλειωσαν τα λόγια και από αύριο ξεκινούν τα έργα. Μεγάλη η ευθύνη που αναλαμβάνω και όλα αυτά που είπαμε κατά την προεκλογική εκστρατεία να αρχίσουμε να τα υλοποιούμε. Ο κόσμος βαρέθηκε τα λόγια και τις υποσχέσεις», είπε.

Όλοι μαζί, συνέχισε, «κόμματα και φορείς της πόλης πρέπει να ξεκινήσουμε τον συντονισμό και τη συνεργασία, έτσι ώστε να πάρουμε την πόλη μας εκεί που της αξίζει. Μια πόλη που πέρασε δύσκολα τα τελευταία χρόνια, κανείς δεν μπορεί από μόνος του».

Ανέφερε, ακόμα, ότι πρωταρχικός του στόχος και σκοπός είναι «με όλους στην πόλη μας, η συναίνεση και η συνεργασία. Από αύριο ξεκινά ο σχεδιασμός, έτσι ώστε να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης των συνδημοτών μου».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το λιμάνι της πόλης, ο Ανδρέας Βύρας είπε ότι όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσει το έργο και από τη στιγμή που υπάρχει συναίνεση, από τη Δευτέρα πρέπει να εξευρεθεί ο τρόπος για να ληφθούν οι αποφάσεις. «Τέλειωσε η προεκλογική περίοδος και από αύριο αρχίζει η δουλειά», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της απαξίωσης, τελευταία, της δημοτικής εξουσίας, σημειώνοντας πως υπάρχει τρόπος αναστροφής της.

«Να πεισθούν οι Λαρνακείς ότι υπάρχει ένας Δήμαρχος και ένα Δημοτικό Συμβούλιο που δεν έχει κανέναν άλλο στόχο, κανέναν άλλο σκοπό παρά το καλό και την ανάπτυξη της πόλης. Για μένα δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά το καλό και το συμφέρον της πόλης», κατέληξε στις δηλώσεις του.

Σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, ο ΔΗΣΥ ήταν ο μεγάλος νικητής με ποσοστό που ξεπέρασε το 40%, με το ΑΚΕΛ να ακολουθεί με ποσοστό 29% περίπου. Στην τρίτη θέση το ΔΗΚΟ με 12,6%. Ακολουθούν ΕΔΕΚ με 7%, Συμμαχία Πολιτών με 4%, η Αλληλεγγύη με 2,8%, το ΕΛΑΜ με 2,3%, οι Οικολόγοι με 0,8% και η κ. Μαρία Χατζηαντώνη με 0,66%.

Πάφος: Γαλάζια επικράτηση
Ήταν μια προεκλογική μάχη που είχε έντονα χαρακτηριστικά με σκληρές αντιπαραθέσεις. Τελικώς ο Φαίδωνας Φαίδωνος επικράτησε του Άκη Χρυσόμηλου. Ο κ. Φαίδωνος υποστηρίχθηκε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ενώ ο κ. Χρυσόμηλος υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη Συμμαχία Πολιτών.

Πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
· Εγγεγραμμένοι: 19.406
· Ψήφισαν: 13.800 (71,11%)
· Αποχή: 5.506 (28,89%)
· Έγκυρα: 13.107
· Άκυρα: 206
· Λευκά: 487
· Φαίδωνος Φαίδωνας 7.296 (55,66%)
· Χρυσόμηλος Άκης 5.811 (44,34%)

Σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν ο θριαμβευτής της εκλογικής μάχης, με ποσοστό που ξεπέρασε το 38%, με το Δημοκρατικό Κόμμα να κινείται στο όριο του 20%. Στην τρίτη θέση η ΕΔΕΚ με ποσοστό 16% περίπου, ενώ το ΑΚΕΛ περιορίστηκε στην τέταρτη θέση με ποσοστό λίγο πάνω από το 12%. Τα υπόλοιπα κόμματα κινήθηκαν σε ποσοστά κάτω του 4%.

Οι πολίτες, με βάση ποιο κόμμα στήριξαν στις εκλογές Μαΐου 2016, ψήφισαν ως εξής:
Ψηφοφόροι ΔΗΣΥ
· Φαίδωνος Φαίδωνας: 72%
· Χρυσόμηλος Άκης: 21%

Ψηφοφόροι ΑΚΕΛ
· Φαίδωνος Φαίδωνας: 17%
· Χρυσόμηλος Άκης: 80%

Ψηφοφόροι ΔΗΚΟ
· Φαίδωνος Φαίδωνας: 39%
· Χρυσόμηλος Άκης: 58%

Ψηφοφόροι ΕΔΕΚ
· Φαίδωνος Φαίδωνας: 32%
· Χρυσόμηλος Άκης: 68%

Άνετη επικράτηση
Τα κλειδιά του Δήμου και για την επόμενη πενταετία έδωσαν οι πολίτες του Παραλιμνίου στον Θεόδωρο Πυρίλλη.

Σε δηλώσεις του, ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Παραλιμνίου, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι τον ψήφισαν, δήλωσε ότι «οι εκλογές έχουν τελειώσει και από σήμερα ξεκινούμε μια νέα πενταετία». Γυρίζουμε σελίδα και προχωρούμε, στη βάση του προεκλογικού μας προγράμματος, είπε ο κ. Πυρίλλης, που συγκέντρωσε ποσοστό 61,95%, έναντι 38,05% του ανθυποψηφίου του Γιώργου Νικολέττου.

Σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, το ΑΚΕΛ καταποντίστηκε στην 4η θέση με τον ΔΗΣΥ να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Πιο αναλυτικά:
· ΔΗΣΥ 4.193 57,79%
· ΔΗΚΟ 1.262 17,39%
· ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ 847 11,67%
· ΑΚΕΛ 521 7,18%
· ΕΛΑΜ 433 5,97%

Keywords
Τυχαία Θέματα