Αμφισβήτηση της κομματικής καθοδήγησης

Σημαντική ανανέωση τόσο σε δημαρχίες όσο και σε δημοτικά συμβούλια
Οι πολίτες, σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλη φορά, εκφράστηκαν έξω από τα κομματικά στεγανά και ενάντια στις κομματικές ντιρεκτίβες

Εκλογές με πολλά μηνύματα αλλά και πολλαπλές αναγνώσεις ήταν οι χθεσινές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκλογές ευρέων μετατοπίσεων, εκπλήξεων και ανατροπών, που χαρακτηρίστηκαν από αμφίρροπες, στα όρια του… θρίλερ, αναμετρήσεις σε αρκετούς Δήμους, όπου η εκλογή κρίθηκε στην τελευταία κάλπη και με ελάχιστη διαφορά

ψήφων.

Με δεδομένη την εκλογική γεωγραφία που διαμορφώθηκε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, το οποίο να αποκρυσταλλώνει την πολυσημία των διεργασιών που αναπτύχθηκαν, σε τοπικό επίπεδο, ενώπιον της κάλπης.
Θα μπορούσε, ωστόσο, να ειπωθεί, ότι ο ιδιάζων τοπικός χαρακτήρας της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, υπερκέρασε το προϊόν πολιτικό της υπόβαθρο, με τις επιλογές των κομμάτων αλλού να δικαιώνονται και αλλού να αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Οι πολίτες, σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλη φορά, εκφράστηκαν έξω από τα κομματικά στεγανά και ενάντια στις κομματικές ντιρεκτίβες, επιλέγοντας δημάρχους και δημοτικά συμβούλια που κατήλθαν στις εκλογές με τη σημαία του ανεξάρτητου, συχνά σε αντιπαράθεση με την κομματική τους προέλευση.

Η περαιτέρω απομείωση του βαθμού επιρροής των κομμάτων στα της τοπικής κοινωνίας προσγράφεται στην προϊούσα απαξίωση του πολιτικού συστήματος εκ μέρους των πολιτών, όπως καταγράφηκε, με εδραίο τρόπο, και στις προηγούμενες, περισσότερο «πολιτικές», εκλογικές αναμετρήσεις.

Ένα συνάδον στοιχείο που υπερκαθορίζει το επιγενόμενο της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, είναι ο υψηλός βαθμός ανανέωσης σε πολλές δημαρχίες, τόσο σε επίπεδο δημαρχιών όσο και σε επίπεδο δημοτικών συμβουλίων, ανανέωση που, πέραν από θεσμική, ήταν και ηλικιακή, με πολλούς νέους σε ηλικία υποψηφίους να πετυχαίνουν να εκλεγούν, τόσο σε δημαρχίες όσο και σε δημοτικά συμβούλια.

Στο 37,7% η αποχή
Ένα άλλο στοιχείο που φαίνεται να καθόρισε τη χθεσινή εκλογική μάχη, ήταν το υψηλό ποσοστό της αποχής, η οποία μπορεί να μην ανήλθε στα προβλεπόμενα, προς της Κυριακής, δυσθεώρητα επίπεδα, ωστόσο σημείωσε αύξηση σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, καθιστάμενη, ανεπιστρεπτί, δομικό στοιχείο του πολιτικού συστήματος, αντανακλώντας την αδυναμία ανταπόκρισης του πολιτικού προσωπικού στα αιτήματα και στις ανάγκες των πολιτών, που επιδιώκουν μεγαλύτερο ρόλο και λόγο στα κοινά.

Αποχή που, πέραν της συγκεκριμένης παραμέτρου, μπορεί να συναρτηθεί τόσο με το γεγονός ότι, η ίδια η τοπική αυτοδιοίκηση κατέστη, κατά τα προηγούμενα χρόνια, πεδίον εκκόλαψης σκανδάλων και διαφθοράς, με προφανείς και κομματικές ευθύνες, όσο και με την επέλευση καταιγιστικών εξελίξεων στο εθνικό μας θέμα.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πολιτών που ψήφισαν χθες για τις δημοτικές εκλογές ανήλθε στο 62,3%, με το ποσοστό της αποχής να ανέρχεται στο 37,7%.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών Κωνσταντίνο Νικολαΐδη, η προσέλευση στη Λευκωσία ήταν 57,6%, στη Λεμεσό 56,2%, στην Αμμόχωστο 72,5%, στη Λάρνακα 72,3% και στην Πάφο 74%.

Η γενική εικόνα
Στο καθ’ αυτό επίπεδο της εκλογικής αριθμητικής, το αποτέλεσμα δεν διαφοροποιεί, σε επίπεδο συσχετισμού δυνάμεων, τη γενική εικόνα του πολιτικού χάρτη, ο οποίος παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, σταθερός σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

Σε καθαρούς αριθμούς, παρατηρείται μια σχετική μείωση της εκλογικής δύναμης των δύο μεγάλων κομμάτων, σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2011, σταθεροποίηση του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και αξιοσημείωτη παρουσία, στα γενικά ποσοστά, των νέων κομμάτων, που φαίνεται να εδραιώνονται, ως πολιτικοί οργανισμοί, στο πολιτικό σκηνικό.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν εκλογολόγοι, δεν είναι εύκολο να γίνει μια συγκριτική αντιστοίχιση ανάμεσα στο εκλογικό αποτέλεσμα των χθεσινών δημοτικών εκλογών με τις Δημοτικές του 2011, καθώς έχουν επισυμβεί σημαντικές μετατοπίσεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, με τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών.

Ομοίως, εκ των πραγμάτων αδόκιμη είναι και η προσπάθεια αντιστοίχισης των αποτελεσμάτων των χθεσινών εκλογών με τα αποτελέσματα των Βουλευτικών του Μαΐου, καθώς πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις, παρά την προσπάθεια κάποιων κομμάτων χθες, να αντικρίσουν το αποτέλεσμα της δημοτικής κάλπης μέσα από το κάτοπτρο των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με εκλογικούς υπολογισμούς επί του 80% των καταμετρηθέντων κομματικών ψηφοδελτίων, ο ΔΗΣΥ παρουσιάζει άνοδο 5-6 μονάδων (γύρω στο 36%) σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, και μείωση 2%, σε σχέση με τις Δημοτικές του 2011.

«Κερδισμένοι» και «χαμένοι»
Για το κυβερνών κόμμα, το εκλογικό αποτέλεσμα προσφέρεται για μια πλήρως… καλειδοσκοπική ανάγνωση, αφού είχε, σε πολλαπλά επίπεδα, τόσο επιτυχίες όσο και αποτυχίες.

Μεγάλη επιτυχία, οπωσδήποτε, αποτελεί η επικράτηση του Νίκου Νικολαΐδη στη Λεμεσό, που επιτεύχθηκε εν μέσω έντονων εσωκομματικών αντιδράσεων για την επιλογή του, και απέναντι στον πλέον ισχυρό και επιτυχημένο δήμαρχο της πενταετίας, ο οποίος είχε, επιπλέον, τη στήριξη της «τριμερούς» ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ.
Πρόκειται για την πρώτη εκλογική νίκη του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό έπειτα από 20 χρόνια.

Επιτυχία συνιστά, επίσης, η πανηγυρική εκλογή του Φαίδωνα Φαίδωνος στην Πάφο, ο οποίος, παρά το ότι είχε απέναντί του μια τετραμερή κομματική συνεργασία υπό τον Άκη Χρυσόμηλο, κατάφερε να επικρατήσει με μεγάλη διαφορά, που του πιστώνεται και ως «προσωπικός εκλογικός θρίαμβος».

Αντίθετα, ως αποτυχία θεωρείται η επιλογή της ηγεσίας στον Στρόβολο, όπου ο προερχόμενος από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, «εκθρόνισε», σε μια μάχη στήθος με στήθος με την υποψήφια του ΑΚΕΛ, Στέλλα Μισιαούλη, τον απελθόντα δήμαρχο, και υποστηριζόμενο από την Πινδάρου, Λάζαρο Σαββίδη.

«Μετριασμένη» ικανοποίηση
Το ΑΚΕΛ, από την πλευρά του, εξέλεξε «δικούς» του δημάρχους σε 11 Δήμους, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην επαρχία Λευκωσίας κατάφερε εκλογή σε τέσσερις δημαρχίες - Λακατάμια, Γέρι, Τσέρι και Μόρφου -, περιφέρειες στις οποίες δεν είχε εκλογική νίκη το 2011.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου ερμηνεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως βήμα ανάκαμψης του κόμματος, μετά τις εκλογικές ήττες στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη συσπείρωση απ’ όλα τα κόμματα σε όλους σχεδόν τους Δήμους.

Ωστόσο, η εκλογική ήττα στη Λεμεσό - έναν Δήμο που παραδοσιακά «έβλεπε» αριστερά - και υπό τις προϋποθέσεις που αυτή σημειώθηκε, σκιάζει το όποιο αίσθημα ικανοποίησης, αφού η εκλογική αναμέτρηση στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας ήταν η πλέον πολιτικοποιημένη και βαρυσήμαντη πολιτικά.

Ο ενδιάμεσος χώρος
Το ΔΗΚΟ, με τη σειρά του, είδε 17 υποστηριζόμενο εξ αυτού δημάρχους να εκλέγονται, έχασε, ωστόσο, σε Αγλαντζιά, Άγιο Δομέτιο και Γεροσκήπου, ενώ έχασε, επίσης, και τις πιο μεγάλες «πολιτικές» μάχες, σε Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα.
Νίκες πέτυχε σε Λευκωσία, Μέσα Γειτονιά και Κερύνεια, αλλά σε επίπεδο συνεργασιών με άλλα κόμματα, ενώ επιτυχία κατήγαγε και στον Δήμο Αθηένου.

Χαμένη, συγκριτικά, των εκλογών, πρέπει να θεωρείται η ΕΔΕΚ, η οποία απέτυχε να εκλέξει τον Άκη Χρυσόμηλο στην Πάφο, ενώ ως μεγαλύτερη εκλογική αποτυχία της καταγράφεται η εκλογική ήττα του Ανδρέα Χρίστου στη Λεμεσό, τον οποίο υποστήριξε αντί του δικού της στελέχους, Νίκου Νικολαΐδη.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό, ότι το 47% των ψηφοφόρων της στη Λεμεσό υπερψήφισαν τον κ. Νικολαΐδη, έναντι του 41%, που ακολούθησαν την επιλογή της ηγεσίας του κόμματος.

Θετικά «αναγιγνώσκονται» τα εκλογικά αποτελέσματα από τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, τα οποία, αξίζει να σημειωθεί, δεν κατήλθαν με πλήρη ψηφοδέλτια σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Θεωρούν, ωστόσο, ότι εδραιώνουν την παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό, ενώ ένα εξ αυτών, η «Αλληλεγγύη», φαίνεται να καταγράφει υψηλά ποσοστά σε μεγάλα αστικά κέντρα, που τη φέρνουν μέχρι και την τέταρτη θέση στην εκλογική κατάταξη.
____________________
Το exit poll του Σίγμα πέτυχε διάνα
Ο τηλεοπτικός σταθμός Σίγμα ήταν ο μόνος που διενήργησε δημοσκόπηση εξόδου (exit poll) για τις εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων. Το αποτέλεσμα του exit poll δημοσιοποιήθηκε στις 6 μ.μ. το απόγευμα και αφορούσε ενσωμάτωση της τάξης του 80%.

Τα αποτελέσματα που έδωσε το Σίγμα χαρτογραφούσαν τις σκληρές μάχες που δόθηκαν στους μεγαλύτερους Δημους, δηλαδή της Λεμεσού, του Στροβόλου, της Πάφου και της Λάρνακας. Το exit poll του Σίγμα για τις έξι μεγάλες μάχες έδωσε την εικόνα όπως ακριβώς σχηματίσθηκε τελικά. Συγκεκριμένα το Σιγμα έδωσε τις εξής εκτιμήσεις:

Στον Δήμο Στροβόλου
Παπαχαραλάμπους Ανδρέας: 26% - 32%
Μισιαούλη Δημητρίου Στέλλα: 25% -31%
Σαββίδης Λάζαρος: 19% -25%
Τσίγκης Χρίστος: 19% -25%

Στον Δήμο Πάφου
Φαίδωνος Φαίδωνας: 49%-55%
Χρυσόμηλος Άκης: 45%-51%

Στον Δήμο Λάρνακας
Βύρας Ανδρέας: 31% - 37%
Μιχαηλίδης Αλέξης: 27% - 33%
Χριστοδούλου Πέτρος: 21% - 26%
Πέτρου Ανδρέας: 8% - 12%
Δημητρίου Λούης: 3% - 6%
Πέτρου Ανδρέας: 8% - 12%
Κωνσταντίνου (Χάρος) Γιώργος: 05% - 1.5%

Στον Δήμο Λευκωσίας
Γιωρκάτζης Κωνσταντίνος: 68% - 74%
Σταυρινίδης Παναγιώτης: 26% - 32%

Στον Δήμο Λεμεσού
Χρίστου Ανδρέας: 44% - 50%
Νικολαΐδης Νίκος: 44% - 50%
Αριστείδου Χάρης: 4% - 8%

Keywords
Τυχαία Θέματα