ΤΙΜΕ: H καγκελάριος Μέρκελ "Πρόσωπο της Χρονιάς 2015"

Ακόμη μια διάκριση για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ έρχεται να προστεθεί στη λίστα των επιτυχιών της. Το γνωστό περιοδικό TIME που εδώ και χρόνια μονοπωλεί το ενδιαφέρον με την ανάδειξη του προσώπου της χρονιάς πριν από τη λήξη κάθε έτους, ανέδειξε για φέτος ως "Πρόσωπο της Χρονιάς 2015" την Άγκελα Μέρκελ.

Οι λόγοι ανάδειξης της καγκελαρίου Μέρκελ

ως "Πρόσωπο της Χρονιάς" 2015 από το περιοδικό είναι κυρίως δύο. Οι δύο μεγάλες προκλήσεις στις οποίες κλήθηκε να ανταπεξέλθει αυτή τη χρονιά.

Πρώτη πρόκληση ήταν η αποκορύφωση της ευρωπαικής οικονομικής κρίσης, με τα διλήμματα που τέθηκαν για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τις μετέπειτα συνέπειες που μπορεί να είχε αυτό και δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση η προσφυγική κρίση.

Το περιοδικό κάνει μνεία στις ενέργειες χειρισμού της καγκελαρίου Μέρκελ σε αυτά τα ζητήματα και συγκεκριμένα στην πρόθεση και απόφασή της να διανοίξει τα γερμανικά συνόρα προς όλους του πρόσφυγες. Αναφορά γίνεται και στην πρόκληση αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η καγκελάριος αυτή την περίοδο.

Η 61χρονη Μέρκελ, η οποία εκλέγηκε ως καγκελάριος της Γερμανίας το 2005, παίρνοντας στα χέρια της την 4η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ήρθε αντιμέτωπη με πολλές βαρυσήμαντες προκλήσεις σε μια αναλογικά μικρή περίοδο κατοχής του τίτλου της καγκελαρίου.Το περιοδικό αναφέρει πως η απειλή της Ευρωπαικής ειρήνης και ασφάλειας έπεσε κυριολεκτικά στους ώμους της.

Αποτελεί την πρώτη γυναίκα, η οποία λαμβάνει προσωπικώς τον τίτλο του προσώπου της χρονιάς από τότε που το περιοδικό αποφάσισε να αλλάξει την ονομασία του τίτλου από "Άντρας της χρονιάς" σε "Πρόσωπο της Χρονιάς" το 1999. Γενικά αποτελεί την 4η γυναίκα που εμφανίζεται ποτέ σε εξώφυλλο των ΤΙΜΕ, αφού προηγουμένως το περιοδικό είχε δώσει για τρεις μόνο φορές τον τίτλο "Γυναίκα της Χρονιάς" στη Βασίλισσα Ελισάβετ Β', την Wallis Simpson και την Corazon Aquino.

Συνεχίζοντας το περιοδικό λέει πως η κ.Μέρκελ τόλμησε να ζητήσει από το λαό της και την πατρίδα της, περισσότερα από όσα άλλοι ηγέτες θα τολμούσαν να ζητήσουν, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο μαθήματα ηθικής ηγεσίας σε μια υφήλιο κατά την οποία παρέχονται φειδωλώς.

Οι συντάκτες του περιοδικού ΤΙΜΕ απονέμουν τον τίτλο "Πρόσωπο της Χρονιάς" συνήθως σε άτομα ή ομάδας που επιλέγονται με βάση την μεγαλύτερη επιρροή που είχαν στον κόσμο και στις ειδήσεις - είτε αυτή ήταν θετική είτε αρνητική - κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα