Τηλεοπτικές άδειες - Οι προεκτάσεις στην κυπριακή σκακιέρα

Την απαρχή τεράστιων αλλαγών στην τηλεοπτική σκακιέρα Ελλάδας και Κύπρου, σηματοδοτεί η κατάληξη της διαδικασίας δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα.

Το bras de fer κέρδισαν, έναντι €246 εκ., το Σκάι, ο ΑΝΤ1 και οι Όμιλοι Καλογρίτσα και Μαρινάκι, αφήνοντας

εκτός Alpha, Star και Έψιλον.

Η έκβαση της διαδικασίας αναμένεται να επιφέρει αλλαγές σε σημαντικές υφιστάμενες στρατηγικές συνεργασίες, αλλά ενδεχομένως να δημιουργήσει και νέα δεδομένα στη μετοχική σύνθεση υφιστάμενων κυπριακών καναλιών. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η είσοδος νέων παιχτών στο κυπριακό τηλεοπτικό τοπίο αν και με τα υπάρχοντα δεδομένα, ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι επίπονο.

Στα αναπάντητα

Κομβικό σημείο για τις εξελίξεις θα αποτελέσει το ξεκαθάρισμα δύο σημαντικών παραμέτρων:

Πρώτον, εάν η μεταφορά των καναλιών που έμειναν εκτός νυμφώνος θα επιτρέπει επίγεια μετάδοση από άλλη χώρα στην Ελλάδα.

Δεύτερον, σε ποιες κινήσεις, συνεργασίες ή συμμαχίες θα προχωρήσουν οι Όμιλοι Καλογρίτσα και Μαρινάκη.

Οι κινήσεις στην Κύπρο

Οι προθέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα είχαν κινητοποιήσει εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο τους Ελλαδίτες καναλάρχες και επιχειρηματίες, οι οποίοι είδαν την Κύπρο ως πρόσφορη βάση για τη δραστηριότητα τους.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς έσπευσε στο νησί, δημιουργώντας τον Alpha Κύπρου. Σε σχεδόν παράλληλο χρόνο και η οικογένεια Βαρδινογιάννη, φρόντισε διά της πλαγίας να διασφαλίσει τα νώτα της. Η εισαγωγή της εταιρείας S.N.P. Southeast Netowork Limited στη μη ρυθμιζόμενη αγορά του κυπριακού χρηματιστηρίου, τον περασμένο Φεβρουάριο δεν είναι καθόλου άσχετη. Όπως βεβαίως, ούτε και η μετέπειτα γέννηση της θυγατρικής εταιρείας "Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος" με έδρα την Αθήνα. Η "Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος" είναι εξ αυτών που διεκδίκησαν μια θέση στον ελλαδικό τηλεοπτικό ήλιο και δεν το πέτυχαν.

Προφανώς, ούτε και ο μεγαλομέτοχος του καναλιού "Έψιλον", έμεινε άπραγος μπροστά στις εξελίξεις. Είχε προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με τον Capital Λεμεσού, ενώ πληροφορίες τον φέρουν να διεκδικεί συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Plus.

Ο δρόμος μακρύς

Ο δρόμος, βεβαίως, θα είναι μακρύς, καθώς οι όποιες εξελίξεις επί κυπριακού εδάφους θα πρέπει προηγουμένως να περάσουν από τον φακό της κυπριακής εποπτικής αρχής. Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση των αδειοδοτημένων κυπριακών καναλιών, στο περιεχόμενο ακόμα και στην ονομασία τους θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Πέραν τούτου, όμως, ακόμα και η είσοδος νέου τηλεοπτικού παίχτη έχει πλέον μετατραπεί σε πολυδαίδαλη υπόθεση.

Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχώρησε σε αναφορά του νόμου της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, που ψήφισε η προηγούμενη Βουλή, ωστόσο, η ισχύς του προηγούμενου καθεστώτος που επέτρεπε τη σύσταση νέου τηλεοπτικού καναλιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο υπό αναφορά νόμος, περιέχει πρόνοια σύμφωνα με την οποία η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης μπορεί να αδειοδοτήσει νέο τηλεοπτικό σταθμό υπό την προϋπόθεση ότι θα διενεργήσει έρευνα αγοράς, η οποία στοιχειοθέτημένα να καταδεικνύει ότι το επιτρέπει το μέγεθος της Κύπρου.

Η πρόνοια αυτή υιοθετήθηκε από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης και αποτελεί απόφαση πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα