Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις εκποιήσεις

Αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα σε πελάτες τραπεζών, καθώς μετά το Πάσχα αναμένονται οι πρώτες εκποιήσεις, κατά κύριο λόγο, οικοπέδων και χωραφιών. Tην ίδια ώρα το Κίνημα Κατά των Εκποιήσων κανει λόγο για απειλές από πλευράς τραπεζών.

Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, ο Εκπρόσωπος του Κινήματος Κατά των Εκποιήσεων, Παναγιώτης Ζήνωνος, είπε πως οι πολίτες αντιμετωπίζουν

μεγάλες πιέσεις από τις τράπεζες, φέροντας ως παράδειγμα 63χρονο ο οποίος δέχεται, όπως είπε, απειλές από τραπεζικό, ότι θα του πάρουν το σπίτι, την ώρα που το μηναίο εισόδημά του ανέρχεται στα 540 ευρώ.

«Οι νομοθεσίες προστατεύουν μόνο τα τραπεζικά ιδρύματα», τόνισε ο κ.Ζήνωνος.

Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος του Κινήματος εισηγήθηκε εκ νέου την ίδρυση κρατικού φορέα ο οποίος θα αναλαμβάνει τα προβληματικά δάνεια που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν χρήματα για την ίδρυση ενός τέτοιου φορέα, ο κ. Ζήνωνος υπενθύμισε τις δηλώσεις των κυβερνώντων περί ανάκαμψης της οικονομίας.

Ποιους αφορούν οι ειδοποιήσεις

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ενημερωτική επιστολή της Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζης, που εστάλη στη Βουλή, το δεύτερο εξάμηνο του 2015, οι ιδιοκτήτες 396 ακινήτων έλαβαν ειδοποιήσεις για έναρξη της διαδικασίας εκποίησης των ακινήτων τους. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην εν λόγω επιστολή, στα υπό εκποίηση ακίνητα δεν συμπεριλαμβάνονται πρώτες κατοικίες αλλά αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους οικόπεδα και χωράφια.

Υπάρχουν παρόλ' αυτά κάποιες οικίες και διαμερίσματα, ωστόσο ουδένα εξ αυτών χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία διαμονής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 31 κατοικίες ή διαμερίσματα εκτιμημένης αξίας €7.9 εκ.

Στις λίστες εκποιήσεων περιλαμβάνονται και τέσσερα ξενοδοχεία με αγοραία αξία €4.8 εκ. Η αγοραία αξία του συνόλου των υπό εκποίηση ακινήτων ανέρχεται, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα στα €88 εκ.

Το νομοθετικό πλαίσιο

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Σίγμα και του δημοσιογράφου Χρίστου Χαραλάμπους, με βάση τη νομοθεσία, η αρχική προσπάθεια πώλησης διενεργείται από τον δανειστή μόνο με πλειστηριασμό και με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης η οποία αντιστοιχεί στο 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Κανένα ενυπόθηκο ακίνητο δεν μπορεί να πωληθεί κάτω από την επιφυλασσόμενη τιμή. Ωστόσο όσο προχωρά η διαδικασία και δεν εντοπίζεται αγοραστής η επιφυλασσόμενη τιμή μπορεί να μειωθεί μέχρι και στο 50% της αγοραίας αξίας, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς καθώς σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Κεντρικής το ποσοστό των αναδιαρθρώσεων επί των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει περιορισμένο στο 31.64% Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά ποσά έχουν επιτευχθεί αναδιαρθρώσεις ύψους €7.7 δις ενώ το συνολικό ποσό των ΜΕΔ στο τέλος του 2015 ανήλθε στα €24.5 δις ελαφρώς αυξημένο – κατά €100 εκ. – σε σύγκριση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Yπάρχουν και θετικά στοιχεία στην εμπιστευτική προς τη Βουλή, επιστολή της κας Γιωρκάτζη αφού υπογραμμίζεται ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 υπήρξε σαφής αύξηση στις εισπράξεις τόσο σε δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 120 μερών, όσο και σε δάνεια με καθυστέρηση κάτω των 120 μερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα