Ζητείται οικονομικά βιώσιμη λύση

Συνεχίζεται η προσπάθεια για τη μετατροπή των συναντιλήψεων σε συγκλίσεις
Την ανάγκη να διατηρηθεί η δημογραφική σύνθεση της Κύπρου γύρω από τις αναλογίες του 80 προς 20, μετέφερε ο Κασουλίδης προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών. Ανησυχία για νομιμοποίηση 35.000 εποίκων

Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό,

Έσπεν Μπαρθ Έιντε, κατά την οποία συζητήθηκε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νορβηγού διπλωμάτη ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν ως κύριο σκοπό τη δημιουργία μιας λύσης που να είναι βιώσιμη από μόνη της, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι «ακριβώς η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη και αυτός είναι ο στόχος του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά περισσότερο δικός μας στόχος.

Και οφείλω να πω ότι οι πρώτες εκτιμήσεις, διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, λένε ότι η ίδια η λύση θα πρέπει να είναι βιώσιμη. Και για να είναι βιώσιμη μια λύση, θα πρέπει να είναι και ορθή. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ερωτηθείς μάλιστα για την οικονομική πτυχή της λύσης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα πρέπει να έχουμε ενώπιόν μας πραγματικά δεδομένα και κάποια δεδομένα σχετίζονται άμεσα με τις πτυχές της λύσης. Είναι αυτό που αναφέρθηκε και προηγουμένως σε σχέση με τη βιωσιμότητα. Άρα, πρέπει να έχουμε ενώπιόν μας κάτι πιο συγκεκριμένο για να μπορούν να γίνουν και πιο συγκεκριμένες συζητήσεις σε σχέση με τη βοήθεια που μπορεί να δοθεί».

Συνεχίζεται ο διάλογος
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση στα τέσσερα κεφάλαια που έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής (διακυβέρνησης, περιουσιακού, της Ε.Ε. και της οικονομίας), με σκοπό να μετατραπούν οι συναντιλήψεις σε συγκλίσεις. Υπενθυμίζεται πως αγκάθια εξακολουθούν να παραμένουν το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, της αποχώρησης των εποίκων, και ασφαλώς το μείζον θέμα των εγγυήσεων.

«Βόρειο τμήμα» τα κατεχόμενα
Από την πλευρά του ο κ. Έιντε επανέλαβε πως τα χρήματα που θα υπάρξουν από μια οικονομικά βιώσιμη λύση θα είναι περισσότερα από αυτά που θα επενδυθούν, προκειμένου να εφαρμοστεί η λύση. «Έτσι, ενώ εργαζόμαστε επί της οικονομικής στήριξης, όταν μιλούμε για τις οικονομικές πτυχές της λύσης, το κύριο θέμα είναι να έχουμε ένα αξιόπιστο, λειτουργικό, ομόσπονδο κράτος, που να μπορεί να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες που έχει η Κύπρος για περισσότερη ανάπτυξη απ' ό,τι συμβαίνει σήμερα, είτε στη μεριά της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε στο βόρειο τμήμα», σημείωσε.

Ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες
Ο Νορβηγός διπλωμάτης δήλωσε επίσης ιδιαίτερα ευχαριστημένος για τη βοήθεια που λαμβάνουν Αναστασιάδης και Ακιντζί από την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για κάτι άλλο από το λεγόμενο κόστος της λύσης. Γιατί εργαζόμαστε πάνω στην οικονομική στήριξη, και κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες έχω μιλήσει με την Βοηθό Υφυπουργό των ΗΠΑ κ. Νούλαντ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε. Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, συνέχισε, απασχολούνται κυρίως με αυτό και εξετάζουν και τα θέματα της διευθέτησης του περιουσιακού, σημειώνοντας πως «σε αυτό το μέτωπο η δυναμική είναι αρκετά καλή».

Ενημέρωση εάν και όταν
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως η διαδικασία προχωρεί στην ορθή κατεύθυνση και δεν υπάρχει επιβράδυνση στη διαδικασία, αλλά σκληρή δουλειά προκειμένου οι συγκλίσεις να μετατραπούν σε συναντιλήψεις. Τέλος, δήλωσε πως όλοι θα ήθελαν να υπάρξει ενημέρωση για τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει, αφού οι ηγέτες είναι αυτοί που θα εξηγήσουν το όλο πακέτο, εάν και όταν υπάρξει αυτό.

Ανησυχία για εποίκους
Την έντονη ανησυχία της ε/κ πλευράς για την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος για πολιτογράφηση επιπρόσθετου αριθμού εποίκων μετέφερε την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ κατά τη συνάντησή που είχαν στο Λονδίνο. Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Foreing Office, οι δύο άντρες συζήτησαν τις διάφορες πτυχές των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού, το ζήτημα της χρηματοδότησης της λύσης, καθώς και θέματα Ευρώπης και ασφάλειας.

«Μεταφέραμε μιαν απεικόνιση του πού βρίσκονται τα πράγματα, αλλά στη συνέχεια μιλήσαμε και για κάποιες ανησυχίες που έχουμε, με το γεγονός ότι το θέμα των εποίκων είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό και περίπλοκο θέμα, που αν θα λυθεί κατά κάποιον εύκολο τρόπο είναι μόνον εάν διατηρηθεί η δημογραφική σύνθεση της Κύπρου γύρω από τις αναλογίες του 80 προς 20, του 4 προς 1», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι «έχουμε εκφράσει ανησυχία για την πρόθεση, υποστηριζόμενη από την Άγκυρα, για πολιτογράφηση ακόμα επιπρόσθετων 25.000 εποίκων, που χαλάει εντελώς την όλη εξίσωση και τα όσα ήδη υπάρχουν ως συναντίληψη μεταξύ των δύο πλευρών», συμπλήρωσε.

Πιέζουν για «πολιτογράφηση»
Στο ίδιο πλαίσιο, ρεπορτάζ του «Sigmalive», επικαλούμενο πληροφορίες από τον τ/κ Τύπο, κάνει λόγο για ενδεχόμενο «πολιτογράφησης» 26.000-26.500 εποίκων. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» αναφέρεται σε κίνδυνο «πολιτογράφησης» μέχρι και 35.000 ατόμων, εάν υπάρξει ανταπόκριση του αιτήματος της Τουρκίας για τη χορήγηση «ιθαγένειας» σε όσους έχουν λάβει «άδεια εργασίας» για τουλάχιστον έξι συναπτά έτη. Ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία πιέζει για «πολιτογράφηση» εποίκων και ιδιαίτερα αυτού του αριθμού των εποίκων, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είναι καθόλου τυχαίος, αφού η Άγκυρα εξυπηρετεί το δικό της πολιτικό παιχνίδι.

Αφενός, στους εποίκους ανήκει κομμάτι των οικονομικά επιφανών παραγόντων στα κατεχόμενα, και, αφετέρου, μπορούν να ψηφίσουν και στην Τουρκία για τις αλλαγές τις οποίες προωθεί ο Ερντογάν στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Η «πολιτογράφησή» τους, λοιπόν, όχι μόνο θα εξυπηρετήσει τον Ερντογάν, αλλά θα δώσει και οικονομική πνοή στα κατεχόμενα, ιδιαίτερα σε περίπτωση ιδιωτικοποιήσεων, όπως προνοεί το οικονομικό πρωτόκολλο που θέλει η Τουρκία να υπογράψει με τα κατεχόμενα.
Ιδιωτική χρηματοδότηση

Αναφορικά με το θέμα της εξεύρεσης πόρων για χρηματοδότηση της λύσης, ο κ. Κασουλίδης είπε πως κάτι τέτοιο «προϋποθέτει και ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, σύμφωνα με τις βρετανικές εκτιμήσεις, θα έδειχνε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυση του περιουσιακού προβλήματος, από πλευράς χρηματοδότησης πάντα».

Δεν υπάρχει επιβράδυνση
Ο Υπουργός Εξωτερικών απέρριψε, παράλληλα, τον ισχυρισμό της τ/κ πλευράς περί επιβράδυνσης των συνομιλιών, εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να αποδειχθεί αμέσως μετά τις 22 Μαΐου ότι θα υπάρξει ιδιαίτερα από την τουρκική πλευρά, απ' όπου εκκρεμούν απαντήσεις, επιτάχυνση. Διαφορετικά, οι εκλογές δεν ήταν παρά μόνο μία δικαιολογία». Μεταξύ άλλων οι δύο άντρες συζήτησαν την πορεία προς το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., καθώς και το θέμα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ενημέρωση του Βρετανού Υπ. Αρμοστή από Δήμαρχο Μόρφου
Ως αποτέλεσμα της έντονης αντίδρασης και των ενεργειών που έγιναν από τον Δήμο Μόρφου σε σχέση με το θέμα της παράνομης ανάπτυξης που πραγματοποιείται στις κατεχόμενες περιοχές και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μόρφου, και μετά από πρωτοβουλία της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο, ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, Ric Todd, στη βρετανική πρεσβεία στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μόρφου, κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση του Κυπριακού. «Ο Ύπατος Αρμοστής», σημειώνει ανακοίνωση, «επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενημερώθηκε εκτενώς για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μόρφου και την ευρύτερη περιοχή, και ιδιαίτερα για την παράνομη ανάπτυξη έργων που πραγματοποιούνται τώρα στην κατεχόμενη πόλη μας, οι οποίες υπονομεύουν σημαντικά τον διάλογο και επιχειρούν να διαγράψουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μια λύση του Κυπριακού».

Keywords
ζητείται, λύση, ζητείται, λύση, κυπρος, οηε, τραπεζες, ΔΝΤ, οφείλω, βιωσιμότητα, συγκεκριμένο, ηπα, γαλλια, office, sigmalive, μαΐου, εκλογες, δημοψηφισμα 2015, ιουνίου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, το θεμα, δουλεια, ηπα, θεμα, κυπρου, λονδινο, οηε, πλαισιο, office, αγκυρα, βιωσιμότητα, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερα, δηλωσεις, δωσει, εγινε, ευκολο, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εξι, ερντογαν, ετη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, λευκωσια, λογο, μαΐου, μειζον, οφείλω, πιττας, πνοη, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, τουρκια, ιωαννης, αντρες, ανηκει, ηγετες, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, ιουνίου, κομματι, πακετο, παιχνιδι, πληροφοριες, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα