Τι έκαναν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ στις Δημοτικές Εκλογές

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε το μεγάλο ποσοστό της αποχής στις Δημοτικές Εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου. Σε κάποιους Δήμους η αποχή ήταν πιο ψηλή ακόμα και από τα ποσοστά που εξασφάλισαν εκλελεγμένοι δήμαρχοι.

Η αποχή παγκύπρια άγγιξε το 37,7%, ποσοστό το οποίο προφανώς και θα πρέπει να προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό τα κόμματα. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι η αποχή, σε κάποιους Δήμους, δικαιολογεί ακόμα και την ήττα κάποιων υποψηφίων δημάρχων.

Στην Λεμεσό για παράδειγμα, η αδυναμία του Ανδρέα Χρίστου να επανεκλεγεί για τρίτη φορά στο αξίωμα του Δημάρχου Λεμεσού,

αποδίδεται από κύκλους εντός ΑΚΕΛ, στο μεγάλο ποσοστό της αποχής, η οποία άγγιξε το 51,33% στον Δήμο Λεμεσού. Το ποσοστό αποχής, αποδίδεται κυρίως στον εφησυχασμό ότι η εκλογή Ανδρέα Χρίστου ήταν σχεδόν σίγουρη, γεγονός που έκανε αρκετούς ψηφοφόρους να μην πάνε στην κάλπη για να ψηφίσουν.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να πει κάποιος είναι η μισή αλήθεια, καθώς από το αντίθετο στρατόπεδο, κάνουν λόγο για κόπωση των δημοτών από την δεκαετία Χρίστου στην Λεμεσό, για αναγκαιότητα αλλαγής και όχι μόνο.

Όποιο από τα δυο και να ισχύει, το δεδομένο είναι ότι η αποχή καθόρισε αποτελέσματα σε Δήμους σε ολόκληρη την Κύπρο.

Κερδισμένο το ΑΚΕΛ

Παρά την ήττα στην Λεμεσό, με την μη επανεκλογή Ανδρέα Χρίστου, στο στρατόπεδο του ΑΚΕΛ, δηλώνουν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς διατηρήθηκαν τα ποσοστά του κόμματα, ενώ «με μόλις 200 επιπρόσθετους ψήφους παγκύπρια θα μπορούσαμε να μιλάμε για θρίαμβο του ΑΚΕΛ», σημείωσε στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», ο Χρίστος Χριστοφίδης. Ο κ.Χριστοφίδης, βασίστηκε στο ότι ο κ.Χρίστου στην Λεμεσό, έχασε με μόλις 9 ψήφους διαφορά, ο κ. Ιωάννου στην Αμμόχωστο έχασε με μόλις 23 ψήφους διαφορά, ενώ η κα Μισιαούλη στον Στρόβολο με μόλις 136 ψήφους.

Συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ κατάφερε να εξασφαλίσει εκλογή των υποψηφίων που στήριξε σε 16 Δήμους:

Δήμος Γερίου ο Νεόφυτος ΠαπαλαζάρουΔήμος Λακατάμιας η Φωτούλα ΧατζήπαπαΔήμος Μόρφου ο Βίκτωρας ΧατζηαβραάμΔήμος Τσερίου ο Σταύρος ΜιχαήλΔήμος Αγίου Αθανασίου ο Μαρίνος ΚυριάκουΔήμος Γερμασόγειας ο Κυριάκος ΞυδιάςΔήμος Κάτω Πολεμιδιών ο Νίκος ΑναστασίουΔήμος Λάρνακας ο Ανδρέας ΒύραςΔήμος Δρομολαξιάς - Μενεού ο Κύπρος ΑνδρονίκουΔήμος Λιβαδιών ο Μάριος ΑρμένηςΔήμος Πέγειας ο Μαρίνος ΛάμπρουΔήμος Κερύνειας Ρίτα Ελισσαίου ΚωμοδίκηΔήμος Καραβά Νίκος ΧατζηστεφάνουΔήμος Μέσα Γειτονιάς ο Δώρος ΑντωνίουΔήμος Δερύνειας ο Άντρος ΚαραγιάννηςΔήμος Λύσης ο Ανδρέας Καουρής

Κερδισμένος και ο ΔΗΣΥ

Κερδισμένος και ο ΔΗΣΥ, καθώς μέσα από την εκλογική αναμέτρηση κατάφερε να εξασφαλίσει εκλογή υποψηφίων που στήριξε σε 19 Δήμους, μεταξύ των οποίων και οι Δήμοι Λεμεσού, Πάφου, Αμμοχώστου, Λευκωσίας που αποτελούσαν μεγάλο στοίχημα για τον ΔΗΣΥ αλλά και τον Αβέρωφ Νεοφύτου προσωπικά.

Συνολικά ο ΔΗΣΥ εξέλεξε Δημάρχους στους Δήμους:

Δήμος Πάφου ο Φαίδωνας ΦαίδωνοςΔήμος Γεροσκήπου ο Μιχάλης ΠαυλίδηςΔήμος Λαπήθου Νεοπτόλεμος ΚότσαπαςΔήμος Σωτήρας ο Γιώργος ΤάκκαςΔήμος Αμμοχώστου ο Αλέξης ΓαλανόςΔήμος Αγίας Νάπας ο Γιάννης ΚαρούσοςΔήμος Πάνω Λευκάρων ο Σοφοκλής ΣοφοκλέουςΔήμος Αραδίππου ο Ευαγγελίδης ΕυάγγελοςΔήμος Λεμεσού ο Νίκος ΝικολαϊδηςΔήμος Λευκωσίας ο Κωνσταντίνος ΓιωρκάτζηςΔήμος Λατσιών ο Χρίστος ΠιτταράςΔήμος Έγκωμης ο Ζαχαρίας ΚυριάκουΔήμος Ιδαλίου ο Λεόντιος ΚαλλένοςΔήμος Αγλαντζιάς ο Χαράλαμπος ΠετρΊδηςΔήμος Αγίου Δομετίου ο Κώστας ΠέτρουΔήμος Κυθρέας ο Πέτρος ΚαρεκλάςΔήμος Λύσης ο Ανδρέας ΚαουρήςΔήμος Δερύνειας ο Άντρος ΚαραγιάννηςΔήμος Μέσα Γειτονιάς ο Δώρος Αντωνίου

Οι υποψήφιοι που υποστήριξαν και τα δύο κόμματα

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ στήριξαν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τους ίδιους υποψηφίους, πότε με επιτυχία και πότε με αποτυχία ως προς την εκλογή τους.

Επιτυχής ήταν η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης στον Δήμο Μέσα Γειτονιάς, για τον Δώρο Αντωνίου, στον Δήμο Δερύνειας, για τον Άντρο Καραγιάννη, στον Δήμο Λύσης για τον Ανδρέα Καουρή.

Δεν είχε την ίδια θετική εξέλιξη η απόφαση των κομμάτων να στηρίξουν από κοινού τον μέχρι πρότινος Δήμαρχο Πόλης Χρυσοχού, Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως, ο οποίος έχασε από τον Γιώτη Παπαχριστοφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα