Η ΠΟΕΔ αναμένει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας

Η ΠΟΕΔ αναμένει από τον Υπουργό Παιδείας να ορίσει συνάντηση με την οργάνωση για συζήτηση των προβλημάτων που ταλανίζουν τη Δημοτική Εκπαίδευση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Απόστολος Αποστολίδης.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή αμέσως μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας της οργάνωσης με τον Πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Συλλούρη, ο κ. Αποστολίδης είπε ότι η ΠΟΕΔ θα συναντηθεί και με

τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων «σε συνέχεια του ενδιαφέροντος που επέδειξε η επιτροπή παιδείας της Βουλής για τη κρίση στη Δημοτική Εκπαίδευση».

Η ΠΟΕΔ, είπε, «έκαμε μια αναλυτική ενημέρωση στον Πρόεδρο της Βουλής κάτι που αναμένεται να γίνει και με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα αποδεχθούν την πρόσκληση της οργάνωσης για συνάντηση».

Στόχος μας, είπε, «είναι να ενημερώσουμε και τη Βουλή και τα κόμματα και όλους τους ενδιαφερόμενους πολιτειακούς παράγοντες για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη Δημοτική Εκπαίδευση και την αναγκαιότητα να τείνει ευήκοον ους ο Υπουργός Παιδείας και να γίνει άμεσα η έναρξη ενός διεξοδικού διαλόγου για να δούμε πώς προωθούνται οι λύσεις στα προβλήματα έτσι ώστε να δώσουμε στους μαθητές μας το καλύτερο».

Ερωτηθείς σχετικά με το μέτρο των στάσεων εργασίας ανά επαρχία που είχε εφαρμόσει η ΠΟΕΔ, είπε ότι το μέτρο αυτό σκοπό είχε «να διαμαρτυρηθούμε για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εισάξει το νέο καθεστώς εργοδότησης του αναπληρωτή την ώρα που είχαμε ένα σεβαστό πρόσθετο αριθμό θέσεων για μόνιμες ανάγκες».

«Αυτό το μέτρο υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του. Η ΠΟΕΔ παράλληλα με το μέτρο αυτό είχε καταθέσει και πολύ συγκεκριμένα ζητήματα στην κοινή γνώμη και γνωστοποίησε και τις θέσεις της για να γίνουν αντικείμενο διαλόγου», είπε

Συνεπώς, είπε, « για μας το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να προλάβουμε πρώτα απ’ όλα τη στελέχωση του 2017-18, να μπουν διάφορα ζητήματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σε πιο σωστή βάση και την ίδια ώρα εκπαιδευτικά ζητήματα της καθημερινότητας του σχολείου να μπουν σε μια σωστή βάση και προγραμματισμού ούτως ώστε σιγά σιγά να δώσουμε τις απαντήσεις που απαιτούνται».

Είπε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την ΠΟΕΔ. «Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν, διαμαρτυρηθήκαμε και επιμένουμε ότι τα προβλήματα για τα οποία διαμαρτυρηθήκαμε παραμένουν εκεί», είπε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει απόφαση για άλλες απεργίες.

Αυτό που απαιτεί η ΠΟΕΔ είναι ο διάλογος, ανέφερε.

Είπε επίσης ότι «σε ό,τι αφορά το εργασιακό καθεστώς υπάρχει μια δέσμευση του Υπουργού Παιδείας ότι δεν θα επαναληφθεί. Την ίδια ώρα παραμένουν ανοικτά ένα σωρό εκπαιδευτικά προβλήματα τα οποία αφορούν το μαθητή».
«Αν υπάρχει θέληση, κάτι που διαβεβαίωσε ο Υπουργός, για να γίνει πραγματικός διάλογος και να συζητηθούν τα προβλήματα νομίζω ότι δεν θα πρέπει να συζητούμε για οτιδήποτε άλλο πλην του ποια προοπτική θέλουμε να δώσουμε στη δημοτική εκπαίδευση», κατέληξε.

Εξάλλου η ΠΟΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το ΔΣ συνεδρίασε στις 15/12/2016 κατά την οποία αξιολόγησε την εξέλιξη του διαλόγου ΠΟΕΔ – ΥΠΠ λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρεται, την παρέλευση μεγάλου διαστήματος χωρίς να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή από πλευράς της αρμόδιας αρχής στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τη Δημόσια Εκπαίδευση καθώς και συνέχεια στον διάλογο ΠΟΕΔ – ΥΠΠ, όπως ήταν η δέσμευση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή.

Απαντώντας και σε διάφορες δηλώσεις στις οποίες ο ΥΠΠ προέβη τις τελευταίες μέρες, η ΠΟΕΔ αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι «υλοποιήθηκε, ως είχε αποφασιστεί από το ΔΣ της ΠΟΕΔ, στις 23/10/2016, το ελάχιστο μέτρο των 60λεπτων στάσεων εργασίας – στάσεων διαμαρτυρίας ανά επαρχία εναντίον της πολιτικής των οροφών που η Κυβέρνηση εφαρμόζει στη Δημόσια Εκπαίδευση και η οποία επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και πλήττει τα εργασιακά θέσμια, όπου ανάμεσα σε άλλα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εισήχθη το απαράδεκτο καθεστώς του αναπληρωματικού διορισμού (σύμβαση περιορισμένης διάρκειας – συμβόλαια 6 μηνών με δυνατότητα ανανέωσης για επιπλέον 4 μήνες) για κάλυψη μόνιμων αναγκών. το οποίο λόγω της πολιτικής συμπεριφοράς του ΥΠΠ, αναγκάστηκε να λάβει».

«Η Γραμματεία και το ΔΣ της ΠΟΕΔ χαιρετίζουν και ευχαριστούν τα Μέλη της Οργάνωσης που με αίσθημα συλλογικότητας έδωσαν ξεκάθαρα το μήνυμα πως οι εκπαιδευτικοί δικαιούνται αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και σωστά εργαλεία διδασκαλίας για να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στους μαθητές τους αυτά που έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν, σύμφωνα και με όσα διαλαμβάνονται στις σχετικές διεθνείς Συμβάσεις και Συστάσεις».

Η οργάνωση σημειώνει ότι «η διατήρηση του αυστηρού πλαισίου των «οροφών» για τη Δημόσια Εκπαίδευση συνεχίζει να αντιβαίνει στην αντιμετώπισή της ως ανθρωποκεντρικό κοινωνικό αγαθό. Δημιουργεί εύλογα την ανησυχία για μη ανατροπή των δυσμενών καταστάσεων που δημιουργήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στα εργασιακά ζητήματα στον ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης καθώς και συνέχιση στα σοβαρά ελλείμματα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με κυριότερο την αδυναμία να δημιουργηθούν στέρεες δομές για ολοκληρωμένη εφαρμογή εκπαιδευτικών πολιτικών».

«Σε συνδυασμό με τις διακηρύξεις περί «εξορθολογισμού» μέσα από τεχνοκρατικές μελέτες και όχι πολιτικές στη βάση των πραγματικών αναγκών που η σχολική καθημερινότητα του μαθητή αναδεικνύει ως αναγκαιότητα, δεν μπορεί παρά να προοιωνίζονται αρνητικές εξελίξεις στα εκπαιδευτικά πράγματα σε όλους τους τομείς».

Παραμένουν, δυστυχώς, όπως αναφέρει, «και εξ υπαιτιότητας της όλης στάσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σοβαρές εκκρεμότητες σε όλα τα ζητήματα που η Οργάνωση αναδεικνύει εδώ και ενάμισι σχεδόν χρόνο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα