Θύμα σεξουαλικής κακοποίησης 1 στα 4 παιδιά στην Κύπρο

Ένα στα τέσσερα παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Κύπρο, ενώ 100 υποθέσεις το χρόνο καταλήγουν στα δικαστήρια. Εθνική στρατηγική για όλες τις μορφές παιδικής κακοποίησης, ζητούν τα μέλη της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Ανύπαρκτη η επιστημονική βάση δεδομένων για τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών, διαπιστώνει η κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που συζήτησε σήμερα την αναγκαιότητα εθνικής στρατηγικής για αντιμετώπιση τους.

«Τα μόνα στοιχεία είναι του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου, όπου το 25% των καταγγελιών αφορούν σεξουαλική βία. 100 υποθέσεις το χρόνο οδηγούυνται στο δικαστήριο για διάφορες υποθέσεις μορφών βίας. Δεν υπάρχουν ενιαία στατιστικά στοιχεία.», ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Σοφοκλής Φυττής.

Η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά κρούει τον κώδωνα και για φυσική και ψυχική κακοποίηση των παιδιών στους χώρους της οικογέννειας, του σχολείου, ακόμη και στο χώρο του αθλητισμού.

«Ψυχολογικά η άλλα προβλήματα που πρέπει να ενκύψει το κράτος για σωστή πρόληψη. Χρειάζεται σωστής συνεργασία για αντιμετώπιση τους. Δυστοκία στο να συντονιστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες./ 1 στα 4 παιδιά στην Κύπρο πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας ενώ στην Ευρώπη είναι ένα στα πέντε», ανέφερε.

Την ανάγκη εφαρμογής Εθνικής στρατηγικής για τα αδικήματα κακοποίησης παιδιών ζήτησαν τα μέλη της επιτροπής, παραδεχόμενα ότι οι δράσεις στο θέμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι προχωρημένες.

«Ένα παιδί που καταγγέλλει ότι είναι πιθανόν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, αναγκάζεται να επαναλάβει την ιστορία του ίσως και σε 7 διαφορετικούς λειτουργούς», είπε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου.

Γι αυτό το υπουργικό έχει αποφασίσει να ανεγερθεί το Σπίτι του παιδιού για παρακολούθηση και θεραπεία των παιδιών. θα λειτουργήσει το 2017.

Οι βουλευτές ζήτησαν από όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως παραθέσουν τα στοιχεία που κατέχουν στην ειδική Σύμβουλο της ad hoc Επιτροπή για κακοποίηση παιδιών Αναστασία Παπαδοπούλου η οποία, αναμένεται σε ένα μήνα να παραδώσει στο υπουργικό Συμβούλιο, τη μελέτη που ανέλαβε να καταρτίσει για την Εθνική Στρατηγική που αφορά στη σεξουαλική βία των παιδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα