Οριστικό ναυάγιο με την ενδιάμεση λύση ΦΑ

Ασύμφορη στη βάση επικαιροποιημένων δεδομένων, που έχουν να κάνουν τόσο με τις πρόσθετες απαιτήσεις της Ολλανδικής Vitol όσο και με την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, κρίθηκε σε έκτακτη ενδοκυβερνητική σύσκεψη, η ενδιάμεση λύση αγοράς φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Επί της ουσίας η απόφαση δεν εκπλήσσει καθώς ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, μετά από δέκα παρατάσεις στον διαγωνισμό.

Όπως πληροφορούμαστε, η πρόταση δεν

έγινε αποδεκτή γιατί:

Οι πρόσθετες απαιτήσεις της Ολλανδικής εταιρείας για αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου για εφτά έτη (τόσα ήταν το συμβόλαιο) αύξαναν σε μη αποδεκτά επίπεδα το ρίσκο Η μείωση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς έχει μειώσει δραματικά τα οφέλη που θα είχαν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος σε σύγκριση με το φυσικό αέριο.

Μαζούτ μέχρι το 2020

Αυτό συνεπάγεται πως τουλάχιστον μέχρι το 2020 δεν θα ενταχθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο η παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο με τα όποια οφέλη αυτό θα είχε στην τιμή του ρεύματος.

Από την άλλη ωστόσο στο Προεδρικό έλαβαν υπόψη ότι τα τελευταία τρία χρόνια η τιμή του ηλεκτρισμού έχει μειωθεί κατά 43%.

Παράλληλα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Ενέργειας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έδωσαν σαφείς οδηγίες στην ΑΗΚ σε συνεργασία με τη ΡΑΕΚ να βρει τρόπους να μειώσει το κόστος αγοράς υγρού καυσίμου, κάτι που θα έχει, αν πετύχει, θετική αντανάκλαση στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Στην Αφροδίτη στρέφεται η προσοχή

Την ίδια ώρα στρέφουν όλοι την προσοχή τους στη μόνιμη λύση, δηλαδή αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της ΚΔ.

Αρμόδια πηγή του Υπουργείου Ενέργειας μας δήλωσε ότι αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις της BG επί του σχεδίου αξιοποίησης που κατέθεσε η Noble ενώ την ίδια ώρα τρέχουν οι διαδικασίες και για τον αγωγό που θα συνδέει το κοίτασμα με το Βασιλικό.

Στην εξίσωση αναμένεται να μπει πάντως, πριν από το φυσικό αέριο και συγκεκριμένα το 2019, η πρώτη φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης του interconnector με το Ισραήλ που θα μειώσει την τιμή του ηλεκτρισμού και στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα