Θολό το τοπίο πάνω από το Crans-Montana

Αβεβαιότητα και ασάφεια επικρατεί γύρω από το τι ακριβώς θα επισυμβεί επί ελβετικού εδάφους κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία αρχίζει στις 28 Ιουνίου.

Το απόγευμα αναχωρεί για το Crans-Montana η τ/κ αντιπροσωπεία, ενώ αύριο το πρωί αναχωρεί για την Ελβετία και η ε/κ αποστολή.

Όλη η αυριανή ημέρα αναμένεται να αναλωθεί σε συναντήσεις προετοιμασίας στην κάθε αποστολή, με Αναστασιάδη και Ακιντζί να έχουν συναντήσεις με τις ομάδες υποστήριξης

των διαπραγματευτών τους.

Αστοχία Έιντε να διαμορφώσει αποδεκτό Κοινό Έγγραφο

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που διάβασε ο Αντόνιο Γκουτέρες, μετά το δείπνο στη Νέα Υόρκη, ο Έιντε θα είχε την ευθύνη να προετοιμάσει μετά από διαβούλευση με όλες τις πλευρές ένα Κοινό Έγγραφο πάνω στην Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, το οποίο θα βασιζόταν στα όσα είχαν συζητηθεί στην προηγούμενη σύγκληση της Διάσκεψης στη Γενεύη, αλλά και μετέπειτα στη συνάντηση τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν 3. Το έγγραφο αυτό θα λειτουργούσε ως οδηγός των συζητήσεων επί ελβετικού εδάφους.

Πηγές εντός διαπραγματευτικής ομάδας αναφέρουν ότι ο κ. Έιντε, θα έπρεπε να είχε ετοιμάσει ένα περιεκτικό και μικρό σε μέγεθος Έγγραφο το οποίο ν' αποτελεί μιας μορφής καταγραφή της ημερήσιας διάταξης των συνομιλιών, της θεματολογίας με κάποιους βασικούς τίτλους και επικεφαλίδες και όχι να επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα νέο έγγραφο από την αρχή.

Ο κ. Έιντε, αντ΄ αυτού, στο προσχέδιό του, το οποίο παρέδωσε στις πλευρές την περασμένη Τετάρτη, φρόντισε να παραγνωρίσει επιμελώς κάποιες ελληνοκυπριακές θέσεις, που στη Γενεύη και το Μοντ Πελεράν αποτελούσαν τη βάση επί των οποίων έγινε η όλη συζήτηση όπως για παράδειγμα η δημιουργία Πολυεθνικής δύναμης. Την ίδια στιγμή, φρόντισε να εισαγάγει στο Έγγραφο νέες προτάσεις, που δεν είχαν καμιά σχέση με τα όσα κατατέθηκαν σε Γενεύη και Μοντ Πελεράν, όπως για παράδειγμα η Συνθήκη Εφαρμογής, στην οποία μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση.

Ο Έιντε κατάφερε να διαμορφώσει ένα έγγραφο προβληματικό, τονίζουν οι ίδιες πηγές, πάνω στο οποίο τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, έχουν υποβάλει σχόλια και παρατηρήσεις τα οποία ζήτησαν να ενταχθούν στο περιεχόμενο του Κοινού Εγγράφου. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ίσως διαμορφώσει ένα ακόμα πιο προβληματικό Κοινό Έγγραφο, αναφέρουν οι πηγές, γι' αυτό και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θ' αποδεχτεί ως βάση της συζήτησης το εν λόγω έγγραφο, ως έχει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε γραπτή του δήλωση ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί έγγραφα "τα οποία παραγνωρίζουν ότι ο διάλογος είναι κυπριακής ιδιοκτησίας...ως εκ τούτου, και ενόψει του γεγονότος ότι το προσχέδιο εγγράφου, το οποίο ετοίμασε ο κ. Εσπεν Μπαρθ Άιντε, δεν ανταποκρίνεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί κατά την 4η Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, ουδόλως το θεωρώ δεσμευτικό και η όποια επίκληση ή αναφορά στο το εν λόγω έγγραφο δεν είναι αποδεκτή".

Στην ουσία το έγγραφο Έιντε θα είναι σαν να μην υπάρχει καν. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν πηγές κοντά στη διαπραγματευτική διαδικασία, σαφώς βαραίνει τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία θα έχουν αποτύχει στην εκπλήρωση μιας βασικής πτυχής της συμφωνίας που είχε τεθεί για την Διάσκεψη της 28ης Ιουνίου.

Βάση, σύμφωνα πάντα με πηγές εντός διαπραγμάτευσης, θα πρέπει ν' αποτελέσουν όλα όσα είχαν συζητηθεί σε Γενεύη και Μοντ Πελεράν στο κομμάτι Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Χαμηλές οι προσδοκίες

Παρά το ότι δεν κατέστη μέχρι στιγμής δυνατό να βρεθεί ή να δημιουργηθεί εκείνη η δυναμική που να διαμορφώνει ένα αισιόδοξο κλίμα ενόψει Διάσκεψης, ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να είναι παρούσα, να ακούσει όσα έχει να πει η τουρκική πλευρά και να ανταποκριθεί με τον τρόπο αυτό στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τα Ηνωμένα Έθνη, με τον επικεφαλής τους, ανέλαβαν ένα εγχείρημα που εμπεριείχε από την αρχή μεγάλο ποσοστό ρίσκου, με τη σύγκληση της Διάσκεψης αυτής, και η ευθύνη αποτυχίας, λόγω ελλειπούς ή κακής προετοιμασίας θα βαραίνει τους ίδιους, αναφέρουν πηγές.

Αν στη Διάσκεψη η Τουρκία αποφασίσει να επαναλάβει τις απαράδεκτες θέσεις που στηρίζει μέχρι τώρα δημόσια, όπως τις έχει μεταφέρει και κατά τη Διάσκεψη του Γενάρη, τότε δεν θα πρέπει να αναμένεται να υπάρξει πρόοδος σε κανένα από τα θέματα.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δημοσιεύματα που φέρουν την Τουρκία να κάνει βήμα με πρόταση μείωσης στρατευμάτων. Καλά ενημερωμένες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποτελέσει πρόοδο καθώς θέση της ε/κ πλευράς είναι η πλήρης αποχώρηση στρατευμάτων.

"Η πρόταση της ε/κ πλευράς παραμένει και προνοεί 75% αποχώρηση κατά την πρώτη ημέρα, και σε σύντομο χρονικό διάστημα την αποχώρηση του υπόλοιπου 25%. Ούτε η Κύπρος αλλά ούτε και η Ελλάδα, δεν πρόκειται να δεχθεί παραμονή στρατευμάτων διαμηνύουν πηγές.

Κομβικής σημασίας θα είναι ο ρόλος του Κοτζιά και της Ελλάδας στο σημείο αυτό που αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο να ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία "ότι δεν ενδιαφέρεται για ενδεχόμενη μείωση στρατευμάτων, αλλά για πλήρη αποχώρηση".

Αρνητικό στοιχείο η μη παρουσία Γκουτέρες από την αρχή της Διάσκεψης

Η απόφαση Γκουτέρες να μην παραστεί από την πρώτη μέρα στο Crans-Montana αποτελεί αρνητική εξέλιξη, καθώς διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τα πρώτα 24ωρα είναι αυτά που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια ή ακόμα και την επιτυχή έκβαση της Διάσκεψης. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι δεν θα έπρεπε ο Γ.Γ.ΟΗΕ ν' αφήσει τα πράγματα στα χέρια του Έιντε, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία του να φέρει ένα αποδεχτό Κοινό Έγγραφό.

Ενδεχομένως να δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα, τα οποία δύσκολα θα καταφέρει να διορθώσει με την παρουσία του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Η απουσία Γκουτέρες, εκτός απροόπτου θα δώσει το δικαίωμα στην τουρκική πλευρά, να θέσει στο τραπέζι θέσεις που να παρεκκλίνουν των αποδεκτών πλαισίων και αυτό με τη σειρά του να εκτροχιάσει τη διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα